REȚETĂ COZONAC. Cum prepari ușor COZONAC CU MAC

Publicat: 24 12. 2017, 10:16

Cozonacul reprezintă desertul perfect în perioada Sărbătorilor de Iarnă, notează Rețeta perfectă. Nutriționiștii recomandă să nu exagerăm cu Cozonacul, mai ales că acesta are un conținut caloric ridicat.

INGREDIENTE COZONAC CU MAC

● 40 grame de drojdie,

● 400 mililitri de lapte,

● 90 grame de zahăr,

● 600 grame de zahăr vanilat,

● 20 grame de sare,

● 5 grame de coajă de lămâie,

● 3 ouă,

● 150 de grame de margarină pentru prăjitură,

● 300 grame de mac,

● 30 grame de pesmet,

● 10 mililitri de pălincă de caise

● o mână de stafide,

● 1 kilogram de făină

MOD DE PREPARARE COZONAC CU MAC

Prepararea cozonacului cu mac presupune 5 etape. Pentru început, drojdia se fărâmițează în 100 mililitri de lapte călduț, peste care se adaugă puțin zahăr și 2 linguri de făină. Se lasă să se plămădească în loc cald timp de circa 20 de minute. Cantitatea rămasă de făină se cerne într-un castron mare, apoi se frământă bine cu laptele călduț rămas, cu zahărul, zahărul vanilat, un vârf de sare, coaja rasă a unei lămâi, ouăle, drojdia plămădită și cu margarina topită, dar nu caldă. Se formează o turtă, care se acoperă și se lasă la loc cald, timp de 60 de minute, să-și dubleze volumul.

Între timp, se fierbe laptele pentru umplutură și se îndulcește cu cele două feluri de zahăr. Se ia de pe foc și se adaugă mai întâi macul, apoi pesmetul de chiflă. Compoziția se aromatizează cu pălincă și coaja de lămâie și se adăugă stafidele.

Aluatul crescut se împarte în patru bucăți, care se întinde fiecare într-o formă alungită îngustă. Se unge fiecare bucată uniform cu crema de mac, astfel încât împrejur să rămână un spațiu liber de un deget. Această parte se unge cu un strat subțire de gălbenuș de ou, se îndoaie peste umplutură, apoi se rulează, ca și la beigli. Când sunt gata cele patru rulade, se împletesc, apoi cozonacul se pune într-o tavă unsă cu margarină.

Cozonacul cu mac se unge cu gălbenuș de ou, apoi se coace în cuptorul preîncălzit, la flacără mijlocie (180°C, iar la cuptoarele cu amestec de aer 165°C) timp de aproximativ 50 de minute. Dacă spre final capătă o culoare prea închisă, se acoperă cu folie de aluminiu.

Mai multe despre cozonacul cu mac puteți citi pe Rețeta perfectă.