REȚETĂ FRIPTURĂ DE MIEL pentru Paște. MIEL LA CUPTOR. Mod de preparare
1 tavă suficient de mare (e păcat să tai mielul Domnului bucăți)
miel bun (6-8 kg fără blană) ușurat de cap și gât, de măruntaie și partea de jos a picioarelor
sare, piper, 200 ml untdelemn, 200 g unt, 2 pahare vin alb, 6 – 10 coronițe de usturoi verde,
căpățână de usturoi vechi
Se pisează usturoiul
Mielul nu se spală, se șterge doar cu o țesătură uscată pe din afară; pe dinăuntru se curățăcu un șervet udat în apă cu oțet
Se freacă carnea intens cu sare, usturoi și piper, apoi cu ulei
Se așază tava cu unt și ulei în cuptorul încins și, când sfârâie grăsimea, se potriveștemielul cu spinarea în sus
Se întețește focul
Se unge cât de des cu grăsime carnea, până prinde crustă și culoare
Focul se domolește, acum coaja s-a format, se toarnă vinul peste carne, ne pregătim de oașteptare activă de ungători cu ora (pentru că o să tot ungem vreun ceas friptura noastră cutot ce e prin tavă și cu câtă apă cere până intră ușor furculița)
Presarăm usturoiul peste carne și sos, împodobim mielul pentru ultimul său drum cu coronițele de usturoi verde și-l mai lăsăm încă zece minute în cuptor, să se desăvârșească.