REȚETĂ LEBĂR DE CRĂCIUN.Rețetă Lebăr – varianta 1
Ingrediente:
â— 1 bucată de ficat de porc
â— 1 bucată plămân de porc
â— 2 bucăți de splină de porc
â— 500 de grame de slănină de porc
â— 2 bucăți de ceapă
â— foi de dafin
â— piper
â— sare
â— 1 căpățână de usturoi
â— mațe groase
Mod de preparare:
Organele de porc se spală foarte bine cu apă rece. Toate se pun într-o oală, împreună cu ceapa tăiată pe jumătate, se acoperă cu apă. Se adaugă sare și foi de dafin și se lasă să fiarbă timp de 30 de minute.
Când organele sunt fierte se scot într-un castron și se lasă să se răcorească puțin. Apoi se dau prin mașina de tocat. Peste tocătura de organe se adaugă usturoiul pisat. Se amestecă bine cu zeamă în care au fiert organele, astfel încât la final compoziția să fie cremoasă, nu uscată.
Se potrivește gustul cu sare și piper, apoi se umplu cu acest amestec mațele foarte bine spălate. Trebuie ca mațele să nu fie foarte pline; compoziția se turtește pentru a nu avea probleme atunci când se fierbe.
Se leagă capetele mațelor cu sfoară. Se pun la fiert în apă rece. Când încep să fiarbă se fac câteva înțepături cu acul, pentru a nu se sparge în timpul fierberii (se eliberează presiunea formată în interior). Se fierb la foc mic timp de 30 minute.
După ce au fiert se scot și se lasă să se răcească. Se păstrează la rece. Se servește rece cu muștar, pe masa de Crăciun și nu numai.
Sursă: Delicatesa.ro
Rețetă Lebăr – varianta 2
Ingrediente:
â— 1 kilogram de ficat de porc
â— 1 kilogram de carne de porc
â— 500 de grame de slănină
â— 3 cepe mari
â— sare,
â— piper macinat,
â— cuișoare
â— mate groase sau subțiri (după preferință) de porc
Mod de preparare:
Mațele se spală, se curăță de grăsime. Ficatul se taie în bucăți mici, care se pun în apă fiartă pentru 10-15 minute. În acest timp se taie mărunt carnea, grăsimea și se pun la fiert.
Când sunt gata fierte se scot, se lasă la răcit și se dau (carnea, grăsimea și ficatul) prin mașina de tocat împreună cu ceapa, care a fost călită în prealabil. Întreaga compoziție se dă de trei ori prin mașina de tocat, ca să iasă fină. Pentru fiecare kilogram de compoziție se adaugă 20-25 grame de sare, 3-5 grame de piper și 2-3 cuisoare pisate.
Se amestecă totul bine și se umplu mațele, se leagă la capete, se pun la fiert la foc lent timp de 30-40 minute. Se scot cu strecurătoarea și se pun în alt vas cu apă rece, iar după ce se răcesc se scot din apă și se pun la scurs. Acest preparat se păstreaza timp îndelungat , la rece.
Sursă: Bucataraș.ro
Rețetă Lebăr – varianta 3
Ingrediente:
â— 1 kilogram de ficat de porc,
â— 300 de grame de carne de porc,
â— 500 de grame de slănină,
â— 20 de mililitri de ulei,
â— 1 ceapă,
â— sare
â— piper
â— intestine groase de porc,
â— 4 foi de dafin,
â— 10 boabe de piper.
Mod de preparare:
Ficatul se spală cu apă rece, se pune la fiert în apă fierbinte pentru 15-20 min. Ceapa se călește în ulei încins până devine sticloasă. Separat carnea și grăsimea se pun la fiert cu 5 boabe de piper și 2 foi de dafin. Când sunt gata se scot și se lasă la răcit.
Ficatul, slanină, carnea împreună cu ceapa se dau prin mașina de tocat de două ori. Se adaugă sare și piper după gust, se amestecă bine și se umplu intestinele. Se leagă la capete cu ață și se pun la fiert într-o cratiță cu apă caldă, 1 linguriță de sare, restul de foi de dafin și boabe de piper. Se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc.
Se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute, se scot și se pun pe un blat din lemn la scurs. Se adaugă încă un blat deasupra, se pune o greutate și se lasă circa 4-5 ore. De preferat se pregătește seara și se lasă la presă până dimineața.
Se păstrează la frigider maxim 3 zile. Pentru o pastrare îndelungată după presare se ține la fum în jur de 2 zile.
Sursă: Bucătăria Românească.ro