Prima pagină » Mini » REȚETĂ LEBĂR DE CRĂCIUN. Trei modalități simple de preparare a lebărului

REȚETĂ LEBĂR DE CRĂCIUN. Trei modalități simple de preparare a lebărului

REȚETĂ LEBĂR DE CRĂCIUN. Trei modalități simple de preparare a lebărului
REȚETĂ LEBĂR DE CRĂCIUN. Lebăr sau lebărvurșt este un preparat ce nu lipsește de pe masa de Crăciun.

REȚETĂ LEBĂR DE CRĂCIUN. Rețetă Lebăr – varianta 1

Ingrediente:

● 1 bucată de ficat de porc
● 1 bucată plămân de porc
● 2 bucăți de splină de porc
● 500 de grame de slănină de porc
● 2 bucăți de ceapă
● foi de dafin
● piper
● sare
● 1 căpățână de usturoi
● mațe groase

Mod de preparare:

Organele de porc se spală foarte bine cu apă rece. Toate se pun într-o oală, împreună cu ceapa tăiată pe jumătate, se acoperă cu apă. Se adaugă sare și foi de dafin și se lasă să fiarbă timp de 30 de minute.

Când organele sunt fierte se scot într-un castron și se lasă să se răcorească puțin. Apoi se dau prin mașina de tocat. Peste tocătura de organe se adaugă usturoiul pisat. Se amestecă bine cu zeamă în care au fiert organele, astfel încât la final compoziția să fie cremoasă, nu uscată.

Se potrivește gustul cu sare și piper, apoi se umplu cu acest amestec mațele foarte bine spălate. Trebuie ca mațele să nu fie foarte pline; compoziția se turtește pentru a nu avea probleme atunci când se fierbe.

Se leagă capetele mațelor cu sfoară. Se pun la fiert în apă rece. Când încep să fiarbă se fac câteva înțepături cu acul, pentru a nu se sparge în timpul fierberii (se eliberează presiunea formată în interior). Se fierb la foc mic timp de 30 minute.

După ce au fiert se scot și se lasă să se răcească. Se păstrează la rece. Se servește rece cu muștar, pe masa de Crăciun și nu numai.

Sursă: Delicatesa.ro

Rețetă Lebăr – varianta 2

Ingrediente:

● 1 kilogram de ficat de porc
● 1 kilogram de carne de porc
● 500 de grame de slănină
● 3 cepe mari
● sare,
● piper macinat,
● cuișoare
● mate groase sau subțiri (după preferință) de porc

Mod de preparare:

Mațele se spală, se curăță de grăsime. Ficatul se taie în bucăți mici, care se pun în apă fiartă pentru 10-15 minute. În acest timp se taie mărunt carnea, grăsimea și se pun la fiert.

Când sunt gata fierte se scot, se lasă la răcit și se dau (carnea, grăsimea și ficatul) prin mașina de tocat împreună cu ceapa, care a fost călită în prealabil. Întreaga compoziție se dă de trei ori prin mașina de tocat, ca să iasă fină. Pentru fiecare kilogram de compoziție se adaugă 20-25 grame de sare, 3-5 grame de piper și 2-3 cuisoare pisate.

Se amestecă totul bine și se umplu mațele, se leagă la capete, se pun la fiert la foc lent timp de 30-40 minute. Se scot cu strecurătoarea și se pun în alt vas cu apă rece, iar după ce se răcesc se scot din apă și se pun la scurs. Acest preparat se păstreaza timp îndelungat , la rece.

Sursă: Bucataraș.ro

Rețetă Lebăr – varianta 3

Ingrediente:

● 1 kilogram de ficat de porc,
●  300 de grame de carne de porc,
● 500 de grame de slănină,
● 20 de mililitri de ulei,
● 1 ceapă,
● sare
● piper
● intestine groase de porc,
● 4 foi de dafin,
● 10 boabe de piper.

Mod de preparare:

Ficatul se spală cu apă rece, se pune la fiert în apă fierbinte pentru 15-20 min. Ceapa se călește în ulei încins până devine sticloasă. Separat carnea și grăsimea se pun la fiert cu 5 boabe de piper și 2 foi de dafin. Când sunt gata se scot și se lasă la răcit.

Ficatul, slanină, carnea împreună cu ceapa se dau prin mașina de tocat de două ori. Se adaugă sare și piper după gust, se amestecă bine și se umplu intestinele. Se leagă la capete cu ață și se pun la fiert într-o cratiță cu apă caldă, 1 linguriță de sare, restul de foi de dafin și boabe de piper. Se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc.

Se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute, se scot și se pun pe un blat din lemn la scurs. Se adaugă încă un blat deasupra, se pune o greutate și se lasă circa 4-5 ore. De preferat se pregătește seara și se lasă la presă până dimineața.

Se păstrează la frigider maxim 3 zile. Pentru o pastrare îndelungată după presare se ține la fum în jur de 2 zile.

Sursă: Bucătăria Românească.ro
 

Recomandarea video

Mediafax
Cel mai lung drum drept din Europa nu are nicio curbă pe zeci de kilometri. Drumul este obiectiv turistic
Digi24
Administrația Trump presează Europa să renunțe la planul de finanțare a Ucrainei din active rusești: „Nu mai sunt liderul lumii libere”
Cancan.ro
Prezentatoare TV de sport și soțul ei, găsiți împușcați în casă! Fiul lor de 3 ani a fost găsit în viață. Ce ipoteze are poliția
Prosport.ro
FOTO. Diana Bulimar, în costum de baie. Cum arată la 30 de ani fosta gimnastă campioană
Adevarul
Documentul cutremurător din arhiva Securității care confirmă ordinul lui Ceaușescu: „Se lichidează radical!”
Mediafax
Guvernul impune termen limită pentru taxe și impozite locale
Click
Drama Cosminei Boboc, câștigătoarea MasterChef 2025. Tatăl ei a murit în timpul emisiunii, după ce mama și bunica se stinseseră cu un an înainte
Digi24
Elon Musk are o veste proastă pentru cei bogați: „Banii vor deveni irelevanți”. El spune că în 10-15 ani, munca va fi opțională
Cancan.ro
Ce gest revoltător a făcut ‘Puișorul’ la adresa Rodicăi Stănoiu, în timpul vacanței! O jurnalistă îl acuză că i-a pus viața în pericol: 'Deschid geamul să mângâi ursul, că poate...'
Ce se întâmplă doctore
Cum arăta Denise Rifai înainte să fie celebră. Tatăl arab îi punea reguli stricte
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Decizie oficială UE: Mașinile pot avea, în continuare, motoare diesel și pe benzină!
Descopera.ro
O structură bizară emite căldură sub suprafața Lunii
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
O stație de metrou a fost inaugurată chiar sub Colosseum. Ce pot vedea călătorii?