REȚETĂ OUĂ DE PAȘTE. Cum vopsim ouăle de Paște în mod natural
Frunzele de ceapă sau cele de nuc reprezintă metode naturale pentru a colora ouăle de Paște, fără a apela la vopseaua din comerț.
Rețetă de colorat ouăle cu frunză de ceapă
Ingrediente:
â— 10 ouă
â— cojile de la 5-6 cepe
â— 2 linguri de oțet
â— ulei pentru uns.
Mod de preparare:
Se aleg ouă mai albe, se degresează cu detergent de vase și apoi se clătesc bine sub apă. Separat, se curăță cepele de coji.
Ouăle sunt puse într-o oală, iar peste ele se pun cojile de ceapă, oțetul și se completează cu apă, cât să le acopere.
Se pun pe foc și după ce dau în clocot se mai lasă jumătate de minut. Se oprește focul și se mai lasă în apa în care au fiert aproximativ jumătate de oră. Se scot din apă, se îndepărtează cojile de pe ele și se lasă să se zvinte. Apoi, se îmbibă o bucată curată de pânză în ulei și se ung ouăle pentru a le conferi luciu.
Rețetă de colorat ouă cu frunză de nucă
Ingrediente:
â— 10 ouă
â— 10-12 crenguțe frunze de nuc
â— 2 linguri de oțet
â— ulei pentru uns.
Mod de preparare:
Se aleg ouă cât mai albe pentru ca nuanța să iasă cât mai frumoasă. Înainte de a le pregăti pentru procesul de vopsire, ouăle trebuie lăsate câteva ore la temperatura cemerei, pentru că altfel vor crăpa la fiert.
Se degresează ouăle cu detergent de vase și mai apoi se clătesc bine cu apa. Se rup crenguțele cu frunze de nuc și se pun într-o oală, împreună cu ouăle, oțetul și apa, cât să acopere ouăle. Se lasă la fiert, până ce apa dă în clocot.
Se mai lasă jumătate de minute și apoi se oprește focul. Se lasă ouăle încă juumătate de oră în apa în care au fiert, iar apoi se scot și se lasă să se usuce. Apoi, se îmbibă o bucată curată de pânză în ulei și se ung ouăle pentru a le conferi luciu.
Sursă: Caietul cu rețete