REȚETE DE PASCĂ. Pasca este un desert pe bază de brânză dulce de vacă. Datorită faptului că în compoziția lui intră zahăr, stafide sau alte tipuri de fructe confiate, nutriționiștii ne recomandă să mâncăm cu moderație, deoarece riscăm să ne îngrășăm. Vă prezentăm mai jos trei rețete de pască.
Pască cu brânză dulce de vacă – REȚETA 1
Pentru aluat:
â— 550 de grame de făină
â— 125 de mililitri de apă călduță
â— 125 de mililitri de lapte călduț
â— 80 de grame de unt topit
â— 150 de grame de zahăr tos
â— un pliculeț de drojdie uscată
â— două gălbenușuri
â— un praf de sare
â— coaja rasă de la o lămâie
Pentru umplutură:
â— 300 de grame de brânză dulce de vacă
â— un pliculeț de zahăr vanilinat
â— două fiole de esență de rom
â— coaja rasă de la o lămâie
â— 10 grame de griș
â— 25 de grame de făină
â— două ouă
â— 100 de grame de stafide
â— zahăr tos, după gust
Pentru uns pasca:
â— un gălbenuș de ou
â— 30 de mililitri de lapte
â— miere pentru uns după coacere
REȚETA DE PASCĂ Mod de preparare:
Stafidele le punem într-un bol, turnăm apa cât să le acopere și le lăsăm să se înmoaie timp de 30 minute, maxim o oră, după care le punem într-o strecurătoare la scurs.
Apoi, punem brânza dulce de vacă într-un castron, adăugăm zahărul tos, esențele de rom, zahărul vanilinat, coaja de lămâie, stafidele, ouăle și amestecăm cu un tel până la omogenizare. În compoziția rezultată adăugăm 10 grame de gris și 25 de grame de făină și amestecăm din nou cu telul, până se omogenizează.
Aluatul pentru pască îl putem pregăti și în mașina de făcut pâine, unde punem ingredientele în ordinea următoare: apă călduță, laptele călduț, untul topit în prealabil, gălbenușurile, pliculețul de drojdie, zahărul tos, coaja rasă de lămâie, făină și sarea. Atenție, untul trebuie să fie călduț, nu fierbinte, în momentul în care îl adaugați. Lăsați aluatul la frământat timp de 30 de minute și la dospit alte 60 minute.
REȚETA DE PASCĂ. Dacă nu aveți mașină de făcut pâine, puteți să frământați aluatul cu mâna timp de 20-30 minute, până obțineți un aluat care nu se lipește. Acoperiți aluatul cu un prosop curat și lăsați-l la dospit într-un loc călduț timp de o oră.
După ce aluatul a dospit, răsturnați-l pe suprafața de lucru, pe care o ungeți, în prealabil cu o peliculă fină de ulei și împărțiți aluatul în două părți egale. Dintr-o jumătate de aluat facem o foaie rotundă ca tava pe care o vom folosim pentru pască, aluatul îl întindem cu mâna, nu folosim sucitorul.
Luăm o tavă rotundă cu pereții detasabili și o tapetăm atât pe fund cât și pe margini cu hârtie de copt, pentru a se fixa mai bine hârtia de pereti, puteți, din loc în loc să ungeți tava cu unt. Punem în tavă foaia rotundă de aluat și o înțepăm din loc în loc cu o furculiță.
Cealaltă jumătate de aluat o împărțim în trei părți egale, pe care le rulăm pe fiecare în parte, între suprafața de lucru și podul palmelor până obținem 3 rulouri lungi. Din cele trei rulouri facem o împletitură în trei. Împletitura rezultată o punem în tavă peste foaia de aluat, de jur împrejur, ca un cerc.
Lăsăm pasca la crescut 45 minute. După această perioadă de timp turnăm în mijloc umplutura de brânza dulce, ungem bine împletitura de aluat cu amestecul de ou și lapte pregătit în prealabil și punem pasca în cuptorul preîncălzit, timp de 45 – 50 minute, la foc mic spre mediu.
După ce pasca s-a copt, o scoateți din cuptor și o pensulați cu miere sau o lăsați așa cum este. Se lasă la răcit, după care se taie și se servește.
Pască cu smântână – RETETA 2
Ingrediente:
Pentru aluat
â— 250 de grame de făină
â— două gălbenușuri
â— 90 de mililitri.de lapte
â— 10 grame de drojdie proaspătă
â— coaja de la o jumătate de lămâie
â— coaja de la o jumătate de portocală
â— un praf de sare
â— 65 de grame de unt
â— 50 de grame de zahăr
â— opțional: esență de rom sau vanilie
â— un gălbenuș pentru uns pasca
Pentru umplutură:
â— 250 de grame de smântână
â— 50 de grame de făină
â— 100 de grame de zahăr
â— trei gălbenușuri
â— două albușuri
â— un praf de sare
â— dupa gust se adaugă vanilie, coajă de lamaie, stafide, coajă de portocale confiată
REȚETA DE PASCĂ Mod de preparare:
Pentru început se freacă bine drojdia într-un castronel cu zahărul, până când se lichefiază, se diluează cu laptele călduț și se lasă deoparte. Gălbenușurile se freacă bine cu sarea, apoi se diluează cu laptele în care am amestecat drojdia. Se amestecă bine un aluat din făină, laptele cu gălbenușuri, 50 de grame de unt topit și arome. Aluatul obținut se așează într-un castron uns cu puțin ulei, se acoperă cu o folie alimentară și se lasă să crească într-un loc călduț, până când își dublează volumul.
Apoi, aluatul se împarte în 2 parti egale, dintr-una se întinde o foaie de dimensiunea tăvii în care urmează să punem umplutura, nu mai groasă de un centimetru, care se așează în tava bine unsă cu unt. Se oprește o mica parte din aluatul rămas, iar din restul de aluat se modelează un șnur răsucit în două care se așează de jur împrejurul tăvii. Se unge bine aluatul din formă cu restul de unt topit. Din aluatul păstrat se modelează doua suluri lungi, care se îndoaie în două la mijloc și se răsucesc de două ori. Capetele rămase libere ale celor două snururi se răsucesc între ele, formând crucea care se va pune în mijlocul formei, peste umplutură.
Pentru obținerea umpluturii se ia un castron în care se vor amesteca gălbenușurile cu zahărul, peste care se vor adăuga și smantana și aromele – vanilie, coaja de lamaie – și se omogenizeaza bine. Separat, se bat albușurile spumă tare cu praful de sare, apoi se adaugă peste galbenușuri deodata cu făina.
Se omogenizeaza bine umplutura cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de la fundul vasului către suprafață. Se toarnă umplutura în formă, peste aluat, se adaugă crucea la mijloc și se unge aluatul cu galbenuș de ou bătut cu un strop de apă rece. Se lasă la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, în jur de 45 de minute, până când aluatul este copt, iar umplutura are o consistență de cremă bine închegată.
După alte 20 de minute de lăsat în cuptor, pasca se scoate și se lasă să se răcească, înainte de a mânca.
Pasca fără aluat – RETETA 3
Ingrediente:
â— un pachet de praf de copt stins
â— trei lingur de făină
â— două lingurițe de vanilie
â— 500 de grame de brânză de vaci
â— șase lunguri de zahăr
â— 125 de grame de unt
â— șase ouă
â— 50 de grame de stafide înmuiate în coniac
Mod de preparare:
Gălbenușurile se amestecă foarte bine cu jumătate de pachet de unt. Se adaugă zahărul, brânza de vaci, vanilia și faina. Se amestecă, iar apoi se adaugă praful de copt stins cu zeamă de lămâie, albușurile bătute spumă, stafidele și coaja unei lămâii.
Se unge o tava cu unt și se răstoarnă compoziția. Se lasă la copt la foc mediu timp de aproximativ 30 minute. Se încearcă cu scobitoarea sau cu o furculiță pentru a vedea dacă e coaptă.
REȚETE DE PASCĂ. Trei moduri simple de a prepara PASCA pentru masa de Paște