REȚETE DE POST. POSTUL PAȘTELUI, cel mai lung și importante dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, se va încheia la 5 mai, ziua când se va sărbători, anul acesta, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
POSTUL de 40 de zile al PAȘTELUI a început luni și este cel mai aspru de peste an, fără carne și lactate, având doar două zile de dezlegare la pește, în 25 martie, de Buna Vestire și în 8 aprilie, când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.
REȚETE DE POST. POSTUL PAȘTELUI este fără carne și lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la pește, față de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la pește. De asemenea, în Postul Paștelui, în fiecare sâmbătă are loc pomenirea morților.
Mai jos regăsiți trei REȚETE simple DE POST.
REȚETĂ DE POST 1 – Ciorbă de lobodă și ștevie
Ciorba de lobodă și ștevie este o REȚETĂ DE POST care nu necesită mult timp pentru a fi preparată. Nutriționiștii spun că această REȚETĂ DE POST reprezintă o sursă inepuizabilă de vitamine.
INGREDIENTE pentru REȚETA DE POST:
â— 2 morcovi,
â— o jumătate de țelină,
â— un ardei gras,
â— o legătură de ceapă verde,
â— 2 cartofi,
â— 3 linguri cu orez,
â— 4 legături de lobodă,
â— 3 legături de ștevie,
â— 1 litru de borș,
â— o cutie de 400 de grame de roșii în bulion,
â— o legătură de leuștean verde.
MOD DE PREPARARE a REȚETEI DE POST:
Într-o oală mare se pun la fiert 4 litri de apă. Se adaugă legumele curățate în prealabil și după ce sunt tăiate cubulețe. Mai apoi, ștevia și loboda se spală bine, se curață – la ștevie trebuie îndepărtată nervura groasă din mijloc, apoi se opăresc cu apă fierbinte. Se lasă puțin în apă să se înmoaie, apoi se scurg și se toacă mărunt.
Cand legumele pentru această REȚETĂ DE POST sunt aproape fierte, se pune orezul spălat și se mai lasă puțin la fiert. Se adaugă apoi borșul proaspat și roșiile tocate mărunt. După ce fierb și ele bine se oprește focul și se adaugă leușteanul tocat foarte fin.
Sursă: Bucătăraș.ro
REȚETĂ DE POST 2 – Tocană de legume cu orez
Tocana de legume cu orez este o altă REȚETĂ DE POST care merită încercată în POSTUL PAȘTELUI. Acest preparat de POST se poate servi atât cald cât și rece.
INGREDIENTE pentru REȚETA DE POST
â— 6 ardei copți,
â— 2 cepe,
â— 4 roșii,
â— 5 linguri ulei,
â— 3 căței de usturoi,
â— 1 lingură de bullion,
â— 100 de mililitri de suc de roșii,
â— 100 de grame de orez,
â— o legătură de pătrunjel verde,
â— sare.
MOD DE PREPARARE a REȚETEI DE POST:
Pentru început se opăresc roșiile, se curăță de pieliță și se taie mărunt. Separat, se pune orezul la fiert într-o oală cu un praf de sare. După ce s-a fiert, orezul nu ne scurgem de apă, ci este lăsat în apa în care a fiert, până aproape de final, cu o farfurie deasupra.
Apoi, se încinge uleiul într-o cratiță și se adaugă ceapa tăiată mărunt. Când ceapa a devenit aurie, se adaugă puțină apă, ardeii tăiați cuburi, sucul de roșii și bulionul. REȚETA DE POST prevede ca toate aceste ingredinte să se înăbușe vreme de 10 minute, iar mai apoi se adaugă orezul, roșiile, usturoiul pisat, pătrunjelul tocat mărunt și sare după gust. Se mai lasă pe foc câteva minute, iar mai apoi se stinge focul, și după ce se mai răcește puțin tocana de legume cu orez poate fi servită.
Sursă: CreștinOrtodox.ro
REȚETĂ DE POST 3 – Vinete grecești
Vinetele ajută organismul să facă față stresului oxidativ, deoarece au un conținut ridicat de antioxidanți. Pentru ca organismul să facă față acestei perioadei, vinetele grecești reprezintă o REȚETĂ DE POST care trebuie preparată.
INGREDIENTE pentru REȚETĂ DE POST:
â— un kilogram și jumătate de roșii,
â— 3 vinete,
â— 3-4 linguri de ulei,
â— 2 lingurițe de făină,
â— 1 linguriță de zahăr,
â— 3 căței de usturoi,
â— pătrunjel tăiat mărunt,
â— sare,
â— piper.
MOD DE PREPARARE a REȚETEI DE POST:
Se taie vinetele bucăți potrivite, se opăresc în apă clocotită cu sare timp de câteva minute. REȚETA DE POST prevede că mai apoi vinete să fie scurse bine, iar mai apoi se trece prin făină și se prăjesc puțin în ulei încins. Apoi se scot pe hârtie absorbantă, pentru a elimina surplusul de ulei de la prăjit.
Se opăresc roșiile, se decojesc și se taie bucățele. Apoi, usturoiul se călește cu o lingură de ulei, se adaugă roșiile, zahărul și pătrunjelul. REȚETA DE POST arată ca în vinete să se adauge sare și piper, după gust și se mai lasă pe foc timp de 4-5 min.
Se așează vinetele într-un vas care poate fi băgat în cuptor, iar potrivit REȚETEI DE POST, se toarnă sosul și se bagă la cuptor timp de 25-30min.
Sursă: Rețete culinare