REȚETE GOGONELE MURATE. Trei metode simple de a le prepara
Începutul lunii octombrie este perioada ideală pentru a pune la murat gogonelele. Gustul sărat și chiar ușor picant al gogonelelor murate este ideal alături de fripturi grase din carne de porc sau mâncăruri de cartofi ori fasole.
Mai jos, puteți regăsi trei rețete simple de GOGONELE MURATE.
REȚETĂ GOGONELE MURATE – varianta 1
Ingredinte:
â— 2,5 kilograme gogonele,
â— 2 morcovi,
â— 1 mână flori de conopidă,
â— 4 linguri de sare grunjoasă,
â— 1 tulpină hrean,
â— 1/2 tulpină mărar uscat,
â— frunze de țelină,
â— 4 foi de dafin,
â— 8 căței de usturoi,
â— 1 lingură boabe de piper,
â— 1 lingură boabe de muștar.
Mod de preparare:
Borcanele în care urmează să fie puse gogonelele murate trebuie sterilizate. Apoi, se spală bine gogonelele și se aruncă cele lovite sau care sunt stricate, deoarece există riscul ca întregul borcan de gogonele murate să se strice odată ce au fost lăsate la murat. Se curăță morcovii și usturoiul, se taie morcovii rondele, se curăță hreanul și se taie în patru pe lungime.
Între timp, se pun 3 litri de apă și 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot și se lasă deoparte.
Se așază pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, împreună cu frunze de țelină. Apoi, se așează gogonele intercalate cu flori de conopidă și rondele de morcovi. Se toarnă boabele de muștar și cele de piper printre gogonele, se adaugă frunzele de dafin și restul de tulpini de mărar și țelină. La final, se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele în care au fost puse gogonelele la murat se sigilează bine cu un capac sau cu o folie de celofan. Gogonelele murate pentru iarnă se depozitează într-un loc întunecos și răcoros.
Sursă: Ceva bun
GOGONELE MURATE – varianta 2
Ingrediente:
â— 1 kilogram de gogonele,
â— 1 lingură de sare mare pentru murături,
â— 550 de mililitri de apă,
â— boabe de muștar,
â— boabe de piper,
â— 3-4 frunze de vișin,
â— mărar,
â— 1 hrean,
â— 2 frunze de dafin,
â— frunze de țelină,
â— 1 ardei iute,
â— cimbru.
Mod de preparare:
Se pun frunzele de țelină, cimbrul, o frunză de dafin, două frunze de vișin, mărar, 2-3 bucăți de hrean curățat. Apoi, se adaugă gogonele și ardeiul iute. Deasupra, se pun frunzele de vișin, încă o frunză de dafin și câteva bucăți de hrean.
Se pune apa la fiert cu boabe de muștar și de piper, plus o lingură de sare. Când a dat apa în clocot, se ia de pe foc și se pune peste gogonele, lăsându-se în jur de 20 de minute. După ce intră apa în ele, se toarnă și restul de apă. Borcanele pentru gogonelele murate se sigilează și se depozitează într-o cămară întunecoasă și răcoroasă.
Sursă: Bucătăraș.ro
GOGONELE MUARTE – varianta 3
Ingrediente:
â— gogonele,
â— cimbru,
â— mărar,
â— usturoi,
â— frunze de țelină,
â— sare mare neiodată,
â— hrean.
Mod de preparare:
Pe fundul borcanului în care se vor pune gogonelele murate se așază crenguțele de cimbru și mărar. Gogonelele pentru murat se înțeapă cu furculița în mai multe locuri și se așază în borcan. Această operație se face pentru a putea pătrunde gustul de usturoi în gogonele. Apa cu sarea se pun la fiert, cu mențiunea că sarea se pune în funcție de capacitatea borcanului. Astfel, dacă borcanul este de 3 litri, se pun 3 linguri de sare neiodată.
Cand apa clocotește, se adaugă usturoiul pisat. Se lasă apa pentru GOGONELE MURATE să dea în 2-3 clocote, apoi se lasă puțin la răcit. Frunzele de țelină și hreanul se pun deasupra gogonelelor. Se tornă apa peste gogonele și se sigilează borcanele.
Sursă: Gustor.ro