Românii care nu-și plătesc amenzile pot fi obligați să presteze muncă în folosul comunității
Sancțiunile contravenționale sunt de mai multe tipuri, printre care amendă contravențională și prestarea unei activități în folosul comunității, scrie avocatnet.ro.
Conform OG nr. 2/2001, actul normativ care stabilește regimul juridic al contravențiilor, prestarea muncii în folosul comunității poate fi stabilită numai prin lege și numai pe o durată ce nu poate depăși 300 de ore. În plus, sancțiunea se stabilește alternativ cu amendă.
Mai precis, documentul citat prevede că, în cazul în care contravenientul nu își achită amenda în termen de 30 de zile și nici nu există posibilitatea executării silite, atunci el poate fi obligat de instanța judecătorească la efectuarea de activități pentru comunitate.
Momentan, înlocuirea amenzii cu muncă în folosul comunității este decisă de instanță de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârșit contravenția, doar în bază unei sesizări a organului din care face parte agentul constatator.
Această regulă a fost schimbată, prin OG nr. 17/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 629, din 27 august, și care a intrat azi în vigoare.
Concret, noile reglementări stabilesc că, pe viitor, doar instanța judecătorească în a cărei circumscripție domiciliază contravenientul va decide înlocuirea amenzii cu sancțiunea obligării contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.