ROSALIND FRANKLIN, biofiziciana născută în Marea Britanie care a avut o contribuție esențială la înțelegerea structurii ADN-ului, este omagiată de Google printr-un Doodle. În Google Doodle-ul dedicat lui ROSALIND FRANKLIN, la 93 de ani de la nașterea sa, apare profilul lui ROSALIND FRANKLIN, dar și o structură de ADN.
ROSALIND FRANKLIN, născută pe 25 iulie 1920, și-a început cariera științifică studiind cărbunii, iar apoi a trecut la studierea anatomiei virusurilor. ROSALIND FRANKLIN a rămas în istorie datorită încercărilor sale de a descoperi structura ADN-ului.
ROSALIND FRANKLIN și-a dorit de mică să devină cercetător, însă pe atunci această meserie era considerată una destinată exclusiv bărbaților. Cu toate acestea, ROSALIND FRANKLIN a reușit să obțină un doctorat în chimie-fizică la Universitatea din Cambridge și apoi a obținut un loc de asistent de cercetare la King’s College din Londra.
În cadrul acestui laborator, care se ocupa cu descoperirea structurii ADN-ului, ROSALIND FRANKLIN avea rolul de a fotografia lanțuri fine de ADN, folosind difracția de raze X. În timp, relațiile dintre ROSALIND FRANKLIN și colegii săi de laborator s-au deteriorat, iar unul dintre aceștia a sabotat-o pe ROSALIND FRANKLIN.
Maurice Wilkins a arătat fotografiile făcute de ROSALIND FRANKLIN cercetătorilor Francis Crick și James Watson, fără știrea lui ROSALIND FRANKLIN, iar cei trei bărbați au continuat cercetările fără știrea sau implicarea acesteia.
Imaginile realizate de ROSALIND FRANKLIN, cu lanțurile fine de ADN, s-au dovedit a fi foarte utile pentru Wilkins, Crick și Watson, iar aceștia au publicat, în anul 1953, un studiu despre structura dublu-elicoidală a ADN-ului, în revista „Nature”.
Wilkins, Crick și Watson au fost recompensați cu premiul Nobel pentru descoperirea lor, în 1962, însă ROSALIND FRANKLIN, care murise în 1958, nici măcar nu a fost menționată când a venit vorba despre această descoperire.
ROSALIND FRANKLIN a primit o singură distincție, post-mortem. ROSALIND FRANKLIN a murit de cancer ovarian la numai 37 de ani.