„La nivelul a 41 de județe, au fost recoltate un număr de 2.633 teste de sanitație din 208 unități spitalicești publice și private cu paturi, care folosesc dezinfectanții achiziționați de la compania în cauză. Pentru municipiul București, din cele 43 de unități sanitare publice, până la ora videoconferinței, au raportat un număr de 21 de spitale prelevarea a 202 teste de sanitație. În ceea ce privește cele cinci unități spitalicești de mari dimensiuni private cu paturi din București, două au declarat că nu utilizează dezinfectantul în cauză, de la restul așteptându-se încă raportarea”, se arată într-un comunicat de presă.
Ministerul Sănătății a declarat că laboratoarele tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică vor funcționa în perioada sărbătorilor de Paște pentru efectuarea testelor de laborator, care vor fi raportate la Ministerul Sănătății, în cadrul unei videoconferințe care va avea loc miercuri, 4 mai. Ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu a mai spus că din luna mai vor începe controalele mixte pe care le anunțase, cu privire la testarea produselor Hexi Pharma. „Totodată, ministrul a dispus Direcțiilor ca până la data de 11 mai 2016 să efectueze o analiză internă pe marginea discrepanțelor dintre rezulatele controalelor inter și intra-județene”, se mai arată în comunicat.
Suprasept, un biocid folosit de Hexi Pharma, compania care dezinfectează 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale, este diluat de zece ori față de concentrațiile de pe etichetă, se arată într-un test al laboratorului institutului de stat ICECHIM. Cu toate că produsul a fost găsit „etichetat necorespunzător” în Raportul DSP din 2014, statul n-a făcut nimic, scrie tolo.ro, care a ales să efectueze un test asupra substanțelor folosite pentru dezinfectarea spitalelor din România.