Prima pagină » Mini » SORIN OPRESCU, interviu la „După 20 de ani” și Gândul: „Nu mi-a fost frică la cutremul. Căutam și eu să-mi trag pantalonii pe mine”

SORIN OPRESCU, interviu la „După 20 de ani” și Gândul: „Nu mi-a fost frică la cutremul. Căutam și eu să-mi trag pantalonii pe mine”

SORIN OPRESCU, interviu la
Recentul cutremur nu l-a speriat pe primarul general, Sorin Oprescu. Edilul spune însă că în București există încă foarte multe clădiri cu risc public și unele construite după 1990 - peste 400.000 -, despre a căror rezistență nu există date la Primăria Generală. "În momentul ăsta, 15 dintre clădirile cu risc seismic sunt în lucru. O să-mi spuneți că e prea puțin", a spus Oprescu, invitatul ediției de duminică a emisiunii "După 20 de ani", difuzată de Pro TV în direct de la ora 10.00 și încă jumătate de oră pe site-urile Gândul.info și StirileProTV.ro.

Recentul cutremur nu l-a speriat pe primarul general, Sorin Oprescu. Edilul spune însă că în București există încă foarte multe clădiri cu risc public și unele construite după 1990 – peste 400.000- , despre a căror rezistență nu există date la Primăria Generală. „În momentul ăsta, 15 dintre clădirile cu risc seismic sunt în lucru. O să-mi spuneți că e prea puțin”, a spus Oprescu, invitatul ediției de duminică a emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV în direct de la ora 10.00 și încă jumătate de oră pe site-urile Gândul.info și StirileProTV.ro.

Cea mai mare problemă ar fi în Centrul Vechi, unde peste 70 de clădiri sunt catalogate a fi de risc public. „Aștept și eu aceste precizări fie prin OUG, fie cum va considera Guvernul, să intru să pot să consolidez, să închid locurile care sunt pericol public”, a pus Oprescu pe seama Guvernului primeloe măsuri care trebuie luate.

Primarul susține că la București, dincolo de „trusele de supraviețuire” ironizate în presă, ar exista un plan de intervenție în caz de seism puternic. „Există un plan de intervenție. E vorba de managementul celor 24 de secunde. Se adună operatori care au în față niște butoane. Se oprește gazul, apa, curentul electric prin simpla apăsare de buton. Nu e ca la bomba atomoică. Am stabilit de 2 ani de zile 12 școli, începem să le săpăm puțuri să aibă apă la dispoziție pentru 24-48 de ore, să aibă generator să le poată folosi vreo 3000 de oameni”, susține Oprescu, adăugând că Raed Arafat a primit, în Guvern, sarcina de a face cu plan de intervenție la nivel național.

PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE PRIMARULUI SORIN OPRESCU:

Despre rezistența clădirilor la cutremur

„Nu mi-a fost frică la cutremul. Căutam și eu să-mi trag pantalonii pe mine”

„Despre construcțiile noi am avut un raport și americanii spuneam despre construcțiile făcute între 1990 și 2007 nu se pot spune foarte multe lucruri, pentru că nu avem niciun fel de date legate de rezistența lor, cel puțin pentru primul tronson 1990-1999 (…) Ca să încep să fac experiză la aproape 436.000 de clădiri e costisitor.”

În Centrul Vechi problema e că ei care sunt proprietari la parter își fac afacerile, nu doresc reabilitarea, deși sunt clădiri cu risc public. Sunt 186 de clădiri. 24 au fost consolidate pe banii proprietarilor, restul au rămas neconsolidate până sspre 100. 13 clădiri mari am în grija mea, sunt apartamente care sunt ale Municipalității. Sunt șaptezeci și ceva de clădiri cu risc public.

„E un plan de acțiune pentru un mare cutremur. Nu mai vorbesc de ele. Prima componentă este partea preventivă. În urmă cu vreo 5 luni, i-am luat pe profesorii de la Facultatea de Construcții să facă expertiză. Aștept și eu aceste precizări fie prin OUG, fie cum va considera Guvernul, să intru să pot să consolidez, să închid locurile care sunt pericol public. La sfârșitul lunii ăsteia sper să primim un răspuns”.

„Cu trusele de supraviețuire m-a luat toată lumea peste picior.”

„În clădirea veche a Primăriei s-a terminat partea de consolidare.”

Există un plan de intervenție. E vorba de managementul celor 24 de secunde. Se adună operatori care au în față niște butoane. oprește gazul, apa, curentul electric prin simpla apăsare de buton. Nu e ca la bomba atomoică. Am stabilit de 2 ani de zile 12 școli, începem să le săpăm puțuri să aibă apă la dispoziție pentru 24-48 de ore, să aibă generator să le poată folosi vreo 3000 de oameni. Pot fi folosite și Romexpo și Arena Națională. Subsolurile de metro sunt pentru atac aerian

„Bucureștenii trebuie să cunoască cum să se acopere cu ceva să nui pice nimic în cap, după aia vine intervenția acestor oameni. Să le spun că în ultimele 7 secunde sunt oprite toate astea ca să nu se producă explozie?”

„Eu stau pe Popa Savu. Vecinul care a construit casa zice că-i sigură”.

În fața ipotezei unui cutremur de 6 grade „în 10 minute cei care au scăpat se adună la locul de muncă. Toți au un cod, stațiile la îndemână – e de presupus că telefoanele nu merg. După care își desface plicul cu responsabilitățile concrete și din 10 în 10 minute vorbește cu dipeceratul. Vin cel de la curățenie, cei de la ISU și la 22 de minute pleacă buldozerele. Noi, cetățenii, avem afișate în instersecțiile foarte mari locurile de adunare, apare un mesaj pe televizoarele astea mari timp de 24 de ore”.