Un studiu realizat la Universitatea din Washington arată că sperma șoarecilor cărora li s-a injectat la naștere BPA (bisfenol A) nu realiza la fel de bine procesul de meioză (diviziune celulară) precum șoarecii ”normali”. Din această cauză, mulți spermatozoizi au murit.
Având în vedere că substanța respectivă se află în multe obiecte de plastic, autorii studiului avertizează că fertilitatea masculină ar putea fi afectată pe termen lung. ”Am văzut efectele de-a lungul a câteva zeci de ani. Dar care este efectul de-a lungul câtorva generații? Oare se creează o furtună perfectă?”, se întreabă retoric autorii studiului.
Medicaldaily.com scrie că 40% dintre tinerii danezi suferă de infertilitate sau fertilitate scăzută, iar acest fenomen e întâlnit și în alte țări europene, dar și în Japonia ori SUA.
Sursa notează că infertilitatea ar putea fi doar ”vârful aisbergului”, având în vedere că studiul precizează că BPA poate determina și necoborârea testiculelor în scrot sau apariția cancerului testicular.