Subiecte Bacalaureat 2014 Istorie, sesiunea de toamnă
Subiecte Bacalaureat 2014 Istorie, pe Edu.ro. Ministerul Educației va publica subiectele și baremele de la proba scrisă obligatorie a profilului, la istorie, în jurul orei 15.00 pe edu.ro. Elevii care dau examenul la istorie primesc trei subiecte, notate cu 30 de puncte fiecare, iar dintre aceste trei subiecte ultimul va fi un eseu pe o temă istorică dată.
Elevii care au susținut proba scrisă obligatorie a profilului la istorie au primit trei subiecte, dintre care al treilea a fost scrierea unui eseu în două pagini despre evoluția internă a statului român și participarea României la relațiile internaționale în secolul al XX-lea ținând cont de: menționarea a două constituții adoptate ale statului roman, în prima jumătate a secolului al XX-lea și menționarea unei asemănări între acestea.
Primul subiect a avut șapte cerințe, legate de un fragment din lucrarea „O istorie a românilor”, de I. Bulei, și un fragment din „România 1866-1947”, de K. Hitchins. Candidații trebuiau să răspunsă la următoarele cerințe: numirea unei instituții politice din București precizate în al doilea fragment (2 puncte); secolul la care se referă informațiile din primul text (2 puncte); două state precizate în cele două surse (6 puncte); scrierea literei corespunzătoare sursei care susține că acțiunile domnitorilor au drept consecință schimbarea regimului politic (3 puncte); două informații care se află într-o relație cauză-efect, precizând rolul fiecăreia dintre acestea, din al doilea text (7 puncte); două conflicte din secolul al XV-lea desfășurate în spațiul românesc (6 puncte); o asemănare între două acțiuni diplomatice la care participă românii în secolul al XVI-lea (4 puncte).
La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din „Istoria României”, de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ș. Papacostea și P. Teodor, candidații trebuiau să răspundă la șase cerințe: numirea alianței din care fac parte Franța și Rusia, precizată în textul dat (2 puncte); precizarea unei informații referitoare la primul război balcanic (2 puncte); marea alianță din care face parte România și menționarea unui alt stat membru al acesteia la care se referă sursa dată (6 puncte); două caracteristici ale politicii externe promovate de România începând cu 1914, menționate în text (6 puncte); formularea unui punct de vedere referitor la al doilea război balcanic și susținerea cu două informații selectate din textul dat (10 puncte); argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmației conform căreia realizarea României Mari a fost favorizată și de politica de alianțe dusă de statul român la începutul secolului al XX-lea (4 puncte).
Ultimul subiect a avut ca cerință elaborarea unui eseu, în aproximativ două pagini, despre evoluția internă a statului român și participarea României la relațiile internaționale în secolul al XX-lea.
În sesiune de vară, elevii care au susținut examenul de la proba obligatorie a profilului au primit câte un fragment din lucrările „O istorie sinceră a poporului român” de F. Constantiniu, și „Istoria României” de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ș. Papacostea și P. Teodor, la care au avut de rezolvat șapte cerințe. Candidații trebuiau să răspundă la următoarele cerințe: proiectul politic precizat în primul fragment (2 puncte); secolul la care se referă informațiile din al doilea text (2 puncte); două spații istorice precizate în cele două surse (6 puncte); indicarea sursei care susține că toate categoriile sociale sunt nemulțumite de situația politico-economică (3 puncte); două informații care se află într-o relație cauză-efect, precizând rolul fiecăreia dintre acestea, din primul text (7 puncte); două acțiuni desfășurate de România în contextul „crizei orientale” (6 puncte); o asemănare între două măsuri de politică internă adoptate în statul român modern, în primul deceniu după constituirea acestuia (4 puncte).
Subiecte Bacalaureat 2014 Istorie, pe Edu.ro:
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA ISTORIE- iulie 2014
DESCARCĂ DE AICI BAREM ISTORIE – iulie 2014
La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din „O istorie a românilor”, candidații trebuiau să răspundă la șase cerințe după cum urmează: numirea unui rege al României precizat în textul dat (2 puncte); precizarea unei informații referitoare la Consiliul de Coroană (2 puncte); cele două mari alianțe la care se referă sursa dată (6 puncte); două caracteristici ale opiniei publice din România, menționate în text (6 puncte); formularea unui punct de vedere referitor la atitudinea taberelor beligerante față de România și susținerea cu două informații selectate din textul dat (10 puncte); argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmației conform căreia România se implică în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XX-lea (4 puncte).
La cel de-al treilea subiect, elevii trebuiau să elaboreze un eseu, în aproximativ două pagini, despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea – al XVIII-lea.
În eseu, candidații trebuiau: să menționeze două conflicte militare desfășurate în spațiul românesc în secolul al XIV-lea; să precizeze o cauză a implicării spațiului românesc în diplomația secolului al XIV-lea; să prezinte un fapt istoric referitor la conflictele militare desfășurate în spațiul românesc în secolul al XV-lea; să menționeze două acțiuni diplomatice referitoare la spațiul românesc din secolul al XV-lea; să formuleze un punct de vedere referitor la consecințele implicării spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea – al XVIII-lea asupra unei instituții centrale și să îl susțină printr-un argument istoric.
Bacalaureat 2014 – sesiunea august-septembrie 2014
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
19 – 20 august Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
21 – 22 august Evaluarea competențelor digitale – proba D
25 august Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă
26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă
1 septembrie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor
4 septembrie Afișarea rezultatelor finale
Gândul va publica toate informațiile despre Subiecte Bacalaureat 2014 Istorie.