Subiecte Bacalaureat 2014 Română, pe Edu.ro. Gândul vă prezintă subiectele la limba română la Bacalaureat 2014 sesiunea toamnă în timp real, imediat ce acestea vor fi disponibile. Gândul va publica atât subiectele pentru profilul Real și Tehnologic, cât și pentru profilul Uman și Pedagogic.
Ministerul Educației a publicat pe edu.ro baremele de la proba scrisă de limba română.
DESCARCĂ DE AICI BAREMUL LA PROFILUL REAL
DESCARCĂ DE AICI BAREMUL LA PROFILUL UMAN
Timp de trei ore, absolvenții vor avea de rezolvat trei subiecte notate cu câte 30 de puncte fiecare. Dintre cele trei subiecte unul va fi redactarea unui eseu pe o temă care face referire la unul dintre autorii studiați în timpul liceului.
UPDATE 1. Elevii de la profilul real și tehnologic au primit un text la prima vedere din romanul Rusoaica de Gib MIhăescu pe baza căruia trebuiau să rezolve 9 cerințe care vizau cunoștințele de vocabular, de teorie literară, precum și capacitatea de a înțelege și interpreta un text literar. La subiectul al doiliea, ei trebuiau să redacteze un eseu de tip argumentativ despre importanța regulilor într-un domeniu de activitate. La ultimul subiect, elevii de clasa a XII-a trebuiau să scrie un eseu de 2-3 pagini despre viziunea despre lume a lui Bacovia așa cum se reflectă într-un text studiat.
Elevii de la uman au primit un text la prima vedere din romanul Lydda de Duliu Zamfirescu și romanul postbelic la subiectul al treilea.
Subiecte Bacalaureat 2014 Română, pe Edu.ro. Ce subiecte s-au dat în sesiunea din iulie 2014
În sesiunea de vară de la bacalaureat 2014, elevii de la profilul real au primit la primul subiect un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare și perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect și de demostrat prin două argumente că textul aparține genului epic, precum și comentat o secvență. La subiectul al doilea, elevii au avut de redactat un eseu în care să-și exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos. La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la profilul realau avut de scris un eseu despre tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.
Cei de la profilul uman au primit la primul subiect un text la prima vedere din „Donna Alba” de Gib Mihăescu, pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă cerințe care vizau cunoștințe de vocabular, teorie literară, precum și capacitatea de a înțelegere și interpretare a unui text literar. La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii. La cel de-al treilea subiect, elevii de clasa a XII-a de la uman aveau de redactat un eseu de 2-3 pagini despre tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.
Subiecte Bacalaureat 2014 Română – profil real
Subiecte Bacalaureat 2014 Română – profil umanist
După proba scrisă de limba română urmează proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie, și proba la alegere a profilului.
La proba obligatorie a profilului s-au înscris 36.228 absolvenți, dintre care 31.845 la Matematică și 4.383 la Istorie.
Pentru proba scrisă la alegere a profilului și specializării s-au înscris 39.369 de elevi. O mare parte a acestora a optat pentru Biologie -25.134. Celelalte opțiuni s-au îndreptat spre Geografie -9.139, fizică 2.169, Chimie-1.535, Logică -425, Informatică -317, Sociologie -248, Psihologie -181, Economie-162 și Filosofie -59.
Examenul scris pentru Limba și literatura maternă va fi susținut de 1.002 candidați, dintre care 953 la Limba și literatura maghiară, 42 la Limba și literatura germană, 3 la Limba și literatura slovacă, 2 la Limba și literatura ucraineană și câte 1 la Limba și literatura sârbă, respectiv Limba și literatura croată.
Bacalaureat 2014 – sesiunea august-septembrie 2014
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
19 – 20 august Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
21 – 22 august Evaluarea competențelor digitale – proba D
25 august Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă
26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă
1 septembrie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor
4 septembrie Afișarea rezultatelor finale