În vreme ce Victor Ponta susține că nu a fost niciodată asociat al lui Dan Șova, un document care poartă semnătura premierului scoate la iveală relația pe care cei doi au avut-o. Documentul este vechi de opt ani, exact din perioada în care vin acuzațiile pe care procurorii DNA i le aduc șefului guvernului.
Care este dovada care îl contrazice pe Ponta
Astfel, potrivit declarației de interese depuse de Victor Ponta, la Parlament, în 19 noiembrie 2007, premierul apare, sub propria semnătură, că este senior partner la „Șova și Asociații” – SC Avocați. .
Potrivit DNA, pe 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată și prin ea se prevedea ca onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.
Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.
Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Procurorii suțin că pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. „Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare”, se arată într-un comunicat al DNA.
Victor Ponta a susținut că nu a fost niciodată asociat cu firma de avocatură Dan Șova, iar relațiile comerciale ale acestuia au fost cu AVAS, condus atunci de Theodor Atanasiu, că există 17 facturi legal emise, că nu a avut legătură cu contabilitatea lui Șova, că oricum obligațiile fiscale se prescriu în cinci ani, și că banii primiți de la firma lui Șova, de 50.000 lei în 2007 și 130.000 lei în 2008, nu puteau fi folosiți pentru cumpărarea, în 2006, a două apartamente cu câte două camere, nu de lux, în sumă totală de 900.000 lei.
Macovei: „Ponta, dă-ți demisia! Minciunile tale sunt toxice pentru români”
Europarlamentarul Monica Macovei a prezentat astăzi declarația de interese a lui Ponta, publică de altfel și pe site-ul Camerei Deputaților, și i-a cerut premierului să-și dea demisia, comentând că „minciunile sale sunt toxice pentru români”.
„Victor Ponta a scris, sub semnătură, în Declarația de Interese din 19.11.2007, înregistrată la Camera Deputaților cu nr. 51/480/D, că este Senior partner la „Șova și Asociații”. Victor Ponta a declarat astăzi că nu a fost „niciodată” asociat în cabinetul lui Șova. Mai rămâne ca mâine Ponta să ne spună că nu știe cine este Șova”, a scris Macovei pe Facebook.