Prima pagină » Mini » Unde se mai practică turismul „FĂRĂ RESTRICȚII” pe litoralul românesc

Unde se mai practică turismul „FĂRĂ RESTRICȚII” pe litoralul românesc

Pe litoralul din România locurile pentru turiștii care preferă să practice nudismul au cam dispărut, comparativ cu situația de dinainte și imediat după anii ''90.

Pe litoralul din România, locurile pentru turiștii care preferă să practice nudismul au cam dispărut, comparativ cu situația de dinainte și imediat după anii ’90. Cei pasionați să se bronzeze „fără dungi” se plâng că nu mai găsesc plaje speciale. În ultimii ani, Vama Veche și 2 Mai, stațiuni preferate de nudiști, s-au umplut de familii cu copii care nu îi văd cu ochi buni pe cei care au curajul să se expună fără haine.

Sursa Foto: pozeconstanta.ro

Înainte de 1990, stațiunea Costinești, mai exact spre nord, în dreptul cunoscutei epave, era unul dintre puținele locuri unde se putea practica nudismul. Gura Portiței este un loc mai izolat unde se mai duc cei cărora le plac așa-numitele vacanțe „eco”, iar la băile de nămol de la Techirghiol nudismul se practica și înainte de anii ’90.

Cele mai bune locuri pentru practicarea „turismului liber” rămân cele de pe plajele relativ izolate. Am amintit Gura Portiței, unde se găsesc kilometri întregi de plajă, unde an de an pasionații de liniște și natură se retrag, campând chiar pe plajă.

Nudism se face și pe plaja din Sfântu Gheorghe: în afară de o zonă „turistică”, amenajată sumar de autoritățile locale cu câteva umbreluțe și șezlonguri, există zeci de kilometri de plajă virgină, foarte apreciată de cei care vor să se bucure de mare departe de „civilizație”. Camparea aici este interzisă, dar regulile nu sunt atât de stricte. Astfel, mai poți întâlni câte un cort „plantat” pe plajă, dar nu mulți se aventurează să rămână izolați (satul Sfântu Gheorghe, singurul loc în care te poți aproviziona cu mâncare și apă, este situat la doi kilometri de plajă).

În ultimii ani, Sulina a deveit o destinație foarte atractivă pentru cei care apreciată plajele sălbatice. De menționat că atât Sfântu Gheorghe, cât și Sulina sunt locuri de vărsare a Dunării în mare, așa că apa nu este atât de limpede ca la Gura Portiței, de pildă. În schimb, plajele sunt foarte bune iar riscul de a fi deranjat de „mitocani” relativ mic. (Notă: aici teoretic nu se poate ajunge cu mașina pe plajă).

Plaja de la Vadu, alt loc liber de pe litoralul românesc, ar putea să fie interzisă turiștilor, după incendiul de săptămâna trecută, au anunțat autoritățile locale.

Croația are 30 de plaje speciale

În Europa, Croația este cunoscută drept leagăn al nudismului în Europa. Pe coasta dalmată se află nu mai puțin de 30 de plaje destinate nudiștilor care nu sunt nevoiți să își pună hainele nici în restaurante și nici în hoteluri. Statisticile spun că nudiștii ar reprezinta 15% din cei 10 milioane de turiști care vizitează Croația în fiecare an.

Cap d’Agde, Franța, este considerată capitala lumii în domeniul nudismului. Aici vin anual 40.000 de nudiști din toată Europa, cei mai mulți fiind francezi, italieni, nemți și ruși. În Grecia, pe plaja Red Beach de pe insula Creta, nudismul se practică de la sfârșitul anilor ’60, când hipioții veneau aici să se relaxeze în vacanță.

În croazieră „fără prejudecăți”

Începând de la 815 dolari de persoană, cei interesați pot participa timp de opt zile la o croazieră specială destinată practicanților de nudism, pe coasta Croației, în Marea Adriatică. În croazieră sunt invitate să meargă persoane „fără prejudecăți, deschise la minte”, care pot evita astfel bronzatul „cu dungi”, se arată pe site-ul ewaterways.co.uk.
În programul croazierei inedite este inclusă explorarea lumii subacvatice a Mării Adriatice și vizitarea unor insule din zonă.

Izvoarele termale din Japonia

Izvoarele termale din Japonia, așa-numitele onsen, bogate în minerale, erau recomandate anul trecut de portalul Lonely Planet între cele mai bune locuri ce pot fi frecventate de către nudiști.


Tradiția scufundării în aceste ape este veche de secole. Eticheta prevede că cei care vor să se scalde trebuie treacă mai înainte pe la duș. Când intră în apă trebuie să aibă grijă să nu facă valuri, iar când ies trebuie să își acopere părțile intime cu mici prosoape. În unele locuri nu este permisă intrarea persoanelor care au tatuaje. Unele onsen pot fi bune pentru consum, dar există atenționări pentru a verifica acest lucru, înainte de a lua o înghițitură.

Spencer Tunick, la Marea Moartă

Operele artistului american Spencer Tunick, devenit celebru fotografiind grupuri de bărbați și femei dezbrăcați în diferite locuri celebre din lume, atrag de fiecare dată sute și chiar mii de persoane fără inhibiții. Pe site-ul său este postată o invitație pentru data de 17 septembrie, când artistul va debuta și în Israel, la Marea Moartă, cu primul său proiect. El vrea să atragă atenția asupra pericolului în care se află această mare.

Voluntarii sunt asigurați că nu vor trebui să stea fără haine decât o perioadă scurtă, iar în vecinătatea locului unde vor poza nu va fi permis accesul altor persoane. Pe formularul online de înscriere cei interesați să participe trebuie să își treacă numele, adresa, țara de proveniență, un număr de telefon, adresa de e-mail, sexul și vârsta, cu precizarea că pentru persoanele sub 18 ani este necesar acordul părinților. Menționarea ocupației este opțională. Pe formularul general de participare la evenimentele organizate de artistul american trebuie bifată și culoarea tenului, voluntarii având la dispoziție șapte căsuțe cu nuanțele de ten.

În urmă cu doi ani Spencer Tunick a adunat sute de voluntari care au acceptat să-i pozeze cum i-a facut mama natură, locația aleasă fiind o podgorie din Franța, unde se obține celebrul vin Beaujolais.

 

Saunele finlandeze

Cele peste două milioane de saune din Finlanda atrag an de an o mulțime de pasionați de nudism. Ritualul presupune mai întâi un duș, apoi intrarea într-o saună, urmată de o rostogolire pe zăpadă, de preferat una proaspătă, moale, sau scăldarea într-un „bazin” creat în gheață.

Băile turcești din Ungaria

Generoasele băi publice din Ungaria sunt alimentate de 123 de izvoare termale. Beneficiile pentru sănătate ale izvoarelor sunt menționate și în Planul național de sănătate din această țară. Atenție însă, nu în toate băile turcești este acceptată renunțarea la costumul de baie, sună avertismenul postat pe Internet de cineva care a constatat acest lucru pe propria piele.

Autor