Uniunea Europeană, ZGUDUITĂ din temelii. S-a ajuns în pragul DEZASTRULUI. O dovadă mai clară nu se putea

Publicat: 25 04. 2016, 08:52
Actualizat: 05 07. 2016, 20:04

Brexit – zbucium politic și economic garantat

EIU arată că referendumul din Marea Britanie, care va decide soarta statului în raport cu Uniunea Europeană – Brexit -, este o problemă majoră pe care o are continentul. „Dacă britanicii vor vota pentru ieșirea din UE, măsura va atrage un zbucium economic și politic, deși, în mare parte, aceasta va avea efecte pe termen relativ scurt”, se arată în raportul citat.

„Ne așteptăm deja ca moneda să se deprecieze pe măsură ce ne apropiem de data referendumului, dar un vot pro-Brexit va declanșa o nouă scădere acută, pe fondul unei evaluări serioase a potențialelor costuri implicate de părăsirea UE. Investitorii vor fi îngrijorați în ceea ce privește capitalul și impactul asupra economiei, care ar putea determina subminarea statutului de refugiu fiscal al Marii Britanii”, consemnează EIU.

Experții estimează, însă, că după șocul inițial va exista o întoarcere graduală la o stabilitate a pieței, dar încrederea investitorilor va fi destul de greu de recuperat, iar marjele de credit vor fi mai largi decât înainte, reflectând, astfel, riscuri mult mai mari asociate creditorilor britanici. Incertitudinea asupra perspectivelor economice va conduce și la o creștere a economiilor și la o întârziere a deciziilor de investiții, care, în cele din urmă, vor avea efecte asupra ritmului de creștere economică.

Oricum ar fi, una dintre cele mai mari probleme este legată de efectele pe care le-ar putea avea asupra Uniunii Europene. „Un răspuns probabil la părăsirea UE de către Marea Britanie ar putea fi intensificarea eforturilor de cultivare a unei integrări politice supranaționale, mai ales în zona Euro. Riscul ca toate acestea să conducă la o criză de legitimitate politică în UE și, mai departe, la un val de susținere în statele membre a partidelor eurosceptice nu trebuie subestimat”, mai arată raportul EIU.

Economia Greciei este încă fragilă

Vinerea trecută, Grecia a fost de acord să ia în continuare măsuri pentru a dovedi că economia națională se reface și, în consecință, pentru a debloca mai multe fonduri. Oricum, EIU notează că este de văzut dacă actualul guvern de la Atena sau oricare altă structură politică este în stare să implementeze măsurile propuse prin al treilea plan de salvare.

„Grexit ar reprezenta un eșec politic uriaș pentru blocul comunitar, cu potențiale consecințe destabilizante care ar zdrobi orice fel de principiu al ireversibilității”, completează raportul citat.

Citește aici continuarea