ZILE LIBERE 2015. Românii au 13 ZILE LIBERE anul viitor. 2015 începe bine, cu un weekend prelungit

ZILE LIBERE 2015. Românii au 13 ZILE LIBERE anul viitor. 2015 începe bine, cu un weekend prelungit
Publicat: 27/12/2014, 16:24

ZILE LIBERE 2015. Românii vor avea anul viitor 13 ZILE LIBERE, însă vor profita numai de opt dintre acestea, deoarece restul de cinci pică în weekend.Cele 13ZILE LIBEREsunt următoarele: 1 ianuarie, 2 ianuarie (Anul Nou), 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), 12 aprilie, 13 aprilie (Paștele), 1 mai (Ziua Muncii), 31 mai, 1 iunie (Rusalii), 15 august (Adormirea Măicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Națională a României), 25 decembrie, 26 decembrie (Crăciunul).

Dintre cele 13ZILE LIBERE, cinci pică în weekend: Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, este sâmbătă, Paștele și Rusaliile sunt duminică, Adormirea Maicii Domnului este sâmbătă, iar a doua zi de Crăciun este tot sâmbătă.

Față de 2012 și 2013, când angajații au avut numai 8 ZILE LIBERE legale care au fost în timpul săptămânii, în 2014 situația a fost puțin mai bună, cu o zi plus, respectiv 9 ZILE LIBERE, scrie alba24.ro.

În 2015, numărul de ZILE LIBERE urcă la 13. În plus, se va acorda o ZI LIBERĂ pentru îngrijirea sănătății copilului, iar familiile cu trei sau mai mulți copii vor avea două ZILE LIBERE, consecutive sau separate, în funcție de decizia angajatorului.

Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paști, 1 mai, prima și a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie- Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Angajații care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariați din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanența – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ZILE LIBERE 2015.Anul 2015 începe bine și anume cu 4 zile declarate libere. Din moment ce 1 și 2 ianuarie pică joi și vineri, românii vor beneficia de un weekend prelungit și se vor întoarce la muncă abia pe dată de 5 ianuarie.

Pe dată de 3 decembrie 2014 deputații au stabilit printr-un proiect de lege că dată de 24 ianuarie să fie declarată sărbătoare națională – Ziua Unirii Principatelor Române. În 2015, această zi liberă legală va pică, însă, sâmbătă.

Sărbătorile Pascale îmbogățesc lista zilelor libere naționale cu încă o zi în 2015 – luni, 13 aprilie. Weekend-ul prelungit va oferi românilor prilej de odihnă, de sărbătoare și, de ce nu, de o scurtă escapadă din oraș. În cazul Paștelui catolic, zilele libere declarate sunt 5 și 6 aprilie.

Sfârșit de săptămâna prelungit se anunță și de Ziua Internațională a Muncii – sărbătorită, de obicei, printr-un mini-concediu la mare sau la munte. 1 Mai – zi liberă plătită – pică vinerea spre bucuria salariaților români.

Potrivit Codului Muncii, prima și a două zi de Rusalii sunt considerate zile de sărbătoare legale libere. Așadar, ziua de 31 mai – care pică duminică – se continuă cu încă o zi națională liberă – luni, 1 iunie. La sfârșitul verii, însă, nu suntem la fel de norocoși. Ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului pe dată de 15 august, care în 2015 pică într-o zi de sâmbătă.

Calendarul zilelor libere din 2015 cuprinde și sărbătoarea Sfântului Andrei, dar și Ziua Națională a României – prilej de bucurie pentru toți salariații. Dată de 30 noiembrie pică într-o zi de luni, urmată și ea de o zi de marți liberă, 1 decembrie. Sezonul rece aduce, deci, 4 zile legale libere.

Prima zi de Crăciun, 25 decembrie, pică vinerea. Față de calendarul zilelor libere 2014 înseamnă o zi liberă în minus, căci 26 decembrie pică într-o zi de weekend. Cumulând, însă, zilele libere legale cu concediul de care beneficiază prin lege orice angajat, puteți avea o vacanță de o săptămâna de petreceri și odihnă de sărbători.

Nu în ultimul rând, toți cei care aparțin unor culte legale altele decât cele creștine au dreptul, conform Codului Muncii, la 2 zile libere pentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale. Dacă nu acordă zilele libere legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5000 și 10000 de RON. Salariaților care nu au liber pe timpul sărbătorilor legale, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, conform art. 142. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere oficiale, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În ceea ce privește numărul zilelor libere din Europa, țară noastră nu este tocmai fruntașă. România are printre cele mai puține zile libere decretate prin lege, în timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe, arată studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits. Datele sărbătorilor se modifică de la un an la altul și, de multe ori, angajatorii nu respectă zilele libere legale și își constrâng angajații, refuzandu-le concediul care li se cuvine.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...