ZILE LIBERE 2015. Anul trecut, românii au beneficiat de 9 zile libere în timpul săptămânii de lucru. Iată mai jos lista zilelor libere din 2015, exceptându-le pe cele care au trecut deja (1, 2 și 24 ianuarie):
Zile libere de Paște
– 12 aprilie – duminică
– 13 aprilie – luni
Ziua Internațională a Muncii
– 1 mai – vineri
Zile libere de Rusalii
– 31 mai – duminică
– 1 iunie – luni
Adormirea Maicii Domnului
– 15 august – sâmbătă
Sfântul Apostol Andrei
– 30 noiembrie – luni
Ziua Națională a României
– 1 decembrie – marți
Zile libere de Crăciun
– 25 decembrie – vineri
– 26 decembrie – sâmbătă
ZILE LIBERE 2015.Weekend-ul prelungit de Paște va oferi românilor prilej de odihnă, de sărbătoare și, de ce nu, de o scurtă escapadă din oraș. În cazul Paștelui catolic, zilele libere declarate sunt 5 și 6 aprilie.
Sfârșit de săptămână prelungit se anunța și de Ziua Internațională a Muncii – sărbătorită, de obicei, printr-un mini-concediu la mare sau la munte. 1 Mai – zi liberă plătită – pică vinerea spre bucuria salariaților români.
Potrivit Codului Muncii, prima și a doua zi de Rusalii sunt considerate zile de sărbătoare legale libere. Așadar, ziua de 31 mai – care pică duminică – se continuă cu încă o zi națională liberă – luni, 1 iunie. La sfârșitul verii, însă, nu suntem la fel de norocoși. Ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului pe data de 15 august, care în 2015 pică într-o zi de sâmbătă.
Calendarul zilelor libere din 2015 cuprinde și sărbătoarea Sfântului Andrei, dar și Ziua Națională a României – prilej de bucurie pentru toți salariații. Data de 30 noiembrie pică într-o zi de luni, urmată și ea de o zi de marți liberă, 1 decembrie. Sezonul rece aduce, deci, 4 zile legale libere.
Prima zi de Crăciun, 25 decembrie, pică vinerea. Față de calendarul zilelor libere 2014 înseamnă o zi liberă în minus, căci 26 decembrie pică într-o zi de weekend. Cumulând, însă, zilele libere legale cu concediul de care beneficiază prin lege orice angajat, puteți avea o vacanță de o săptămâna de petreceri și odihnă de sărbători.
Nu în ultimul rând, toți cei care aparțin unor culte legale altele decât cele creștine au dreptul, conform Codului Muncii, la 2 zile libere pentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale. Dacă nu acordă zilele libere legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5000 și 10000 de lei. Salariaților care nu au liber pe timpul sărbătorilor legale li se asigurăƒ compensarea cu timp liber corespunzăƒtor în urmÄătoarele 30 de zile, conform art. 142. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere oficiale, salariații beneficiazăƒ, pentru muncă prestatăƒ în zilele de sărbăƒtoare legalăƒ, de un spor la salariul de bazăƒ ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bazăƒ corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
În ceea ce privește numărul zilelor libere din Europa, țara noastră nu este tocmai fruntașă. România are printre cele mai puține zile libere decretate prin lege, în timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe, arată unƒ studiu al Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits, scrie hipo.ro.