ZIUA SFÂNTULUI PATRICK, omagiată de Google. Tradiții de ZIUA SFÂNTULUI PATRICK

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK, omagiată de Google. Tradiții de ZIUA SFÂNTULUI PATRICK
Publicat: 17/03/2014, 00:09
Actualizat: 30/07/2014, 07:20

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK 2014. ZIUA SFÂNTULUI PATRICK 2014 este omagiată de Google printr-un Doodle în culorile verde și alb, tradiționale sărbătorii de SFÂNTUL PATRICK. Doodle-ul de ZIUA SFÂNTULUI PATRICK 2014 este vizibil în România, Australia, Bulgaria, Ungaria, Islanda, Irlanda, Kenya, Noua Zeelandă, Rusia, Singapore, Ucraina și Marea Britanie.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK, 17 martie, are o însemnătate particulară pentru irlandezi, scrie Historia. Este una din cele mai importante zi din an, căci atunci îl sărbătoresc pe Sf. Patrick. La origini o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate e mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze și este sărbătorită cu fast atât în Irlanda și Marea Britanie, cât și în Statele Unite.

Sfântul Patrick s-a născut în secolul al IV-lea în Britannia romană, dar este capturat de irlandezi și ținut captiv pe insulă timp de 6 ani. În acea perioadă se dedică religiei, iar tradiția spune că a avut o revelație divină prin care Dumnezeu îi cerea să-I creștineze pe irlandezi. După ce evadează din captivitate, se întoarce în Irlanda în anul 432 și începe procesul de creștinare a irlandezilor, până atunci adepți ai politeismului. Coform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina creștină a Sfintei Treimi.

Deși Sfântul Patrick a fost urmat de mulți alți misionari, el a rămas principalul campion al creștinării irlandeze.

Inițial, culoarea asociată Sf. Patrick era albastru, dar ulterior a început să se foloseacă mai mult verdele, culoarea simbol a Irlandei. Obiceiul de a purta funde verzi și trifoi pentru sărbătorirea zilei de 17 martie (ziua morții lui) datează încă din secolul al XVII-lea.

Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi ca un soi de zi națională încă din secolele IX-X, dar ziua oficială a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit sărbătoare națională în Irlanda, iar în anii ”90 a apărut și Festivalul Sf. Patrick.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK – cine a fost SFÂNTUL PATRICK. Sfântul Patrick, Iluminătorul Irlandei s-a născut în jurul anului 385, fiul lui Calpurnius, un colector de taxe roman. El a trăit în satul Bannavem Taberniae, undeva la gura râului Severn din Wales. Când Patrick avea 16 ani, ținutul a fost atacat de pirați și el a fost unul din captivi. El a fost dus în Irlanda unde a fost vândut ca sclav și pus să lucreze ca îngrijitor de porci pe un munte, numit Slemish în Antrim County. În perioada cât a fost sclav Patrick a învățat limba irlandeză care i-a fost de folos mai târziu în misiunea lui viitoare.

El a trăit în rugăciune și singurătate pe munte timp de 6 ani. Sf. Patrick a avut două viziuni: în prima i se arăta că se va întoarce acasă, iar în a doua vedenie i se spunea că vaporul lui este gata. Pornind pe jos, Patrick a parcurs două sute de mile de-a lungul coastei. Acolo a reușit să se îmbarce pe vapor și s-a întors în Marea Britanie la părinții săi.

Puțin mai târziu, s-a dus la Gaul și a studiat preoția în Auxerre, sub Sf. Germanus (prăznuit în 31 iulie). În cele din urmă, a fost sfințit episcop și i s-a încredințat misiunea în Irlanda, urmându-i Sfântului Paladie (prăznuit în 7 iulie). Sf. Paladie nu a avut prea mult succes în Irlanda. După un an, s-a dus în Scoția, unde a murit în anul 432.

Patrick a avut un vis în care un înger a venit la el ținând în mână mai multe scrisori. Alegând una pe care scria Vocea Irlandezilor, i-a auzit pe irlandezi cum îl chemau înapoi la ei.

Cu toate că Sf. Patrick a avut rezultate deosebite în propovăduirea Evangheliei, el nu a fost nici primul nici unicul misionar în Irlanda. El a ajuns acolo în jurul anului 432 (deși nu se știe sigur anul), cam la un an după ce Sf. Paladie și-a început misiunea în Irlanda. Pe coasta de sud-est mai erau și alți misionari activi, dar Sf. Patrick a avut cea mai mare influență în răspândirea cuvântului Evangheliei. De aceea, a rămas cunoscut drept „Iluminătorul Irlandei”.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK, sărbătorită în România. Mii de persoane au participat cu stegulețe și baloane, duminică, la parada Saint Patrick’s Day din București, care a pornit de pe Șoșeaua Kiseleff, din zona Muzeului Țăranului Român, pe Calea Victoriei și s-a oprit în Piața George Enescu, la eveniment participând oameni de toate vârstele.

Parada a pornit, în jurul orei 15.30, de pe Șoseaua Kiseleff, alaiul fiind condus de aproximativ 20 de cimpoieri care purtau kilturi. Participanții au primit baloane colorate și stegulețe, iar la începutul paradei, pe fundal se putea auzi muzică populară românească, în mulțime aflându-se și persoane în costume populare românești.

Bucureștenii care au participat au putut admira mai multe care alegorice vesel decorate în culorile naționale ale României și Irlandei, acestea defilând pe străzile Bucureștiului însoțite de mai mulți dansatori și muzicieni irlandezi, români și bulgari.

Copiii care s-au alăturat paradei au primit baloane, stegulețe cu tricolorul României și drapelul Irlandei, iar un artist a avut grijă ca fiecare micuț să aibă pictat pe față un însemn în spiritul sărbătorii.

La parada Sfântului Patrick au fost prezenți mai mulți câini irlandezi, dresați să ajute oamenii cu probleme de vedere, animalele defilând îmbrăcați în pelerine verzi.

Între persoanele adunate la parada St. Patrick’s Day s-a strecurat și un grup de elevi de la Școala de Dans Irlandez, toți îmbrăcați în roșu, fiecare copil având pictat pe obraz câte un trifoi șu purtând ochelari de soare cu rama în formă de trifoi.

Și, pentru ca fiecare participant să plece acasă cu o amintire de la parada organizată în București în cinstea patronului spiritual al Irlandei – Sfântul Patrick -, mai mulți comercianți au vândut căciulițe verzi (20 de lei), ochelari de soare cu ramă în formă de trifoi (10 lei) și alte accesorii în spiritul sărbătorii.

Parada s-a încheiat, în jurul orei 16.30, cu un spectacol de dans tradițional irlandez în Piața George Enescu.

Ordinea și paza la eveniment au fost asigurate de jandarmi și polițiști locali.

Parada de Saint Patrick’s Day este o tradiție atât în Irlanda, cât și în străinătate. După marea foamete din secolul al XIX-lea, cauzată de lipsa cartofilor, un val de migranți a părăsit Irlanda, iar parada de Saint Patrick’s Day a devenit modalitatea acestora de a-și manifesta identitatea. Pornind de la tradiție, au început să se organizeze peste tot în lume parade, care au ajuns să îi includă pe toți cei care împărtășesc aceleași valori.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK – tradiții. Toate obiceiurile legate de această sărbătoare se învârt în jurul culorii verzi. Toată lumea poartă haine verzi, trifoi și, pentru că este vorba de Irlanda, se bea bere. Cei de la Guiness au lansat chiar o ediție specială a berii lor, ediția Verde. Și diaspora irlandeză din toată lumea sărbătorește aceastăzi, cele mai imoprtante activități având loc în America. De 40 de ani, orașul Chicago – cu un important segment de populație de origine irlandeză – își manifestă spiritul de sărbătoare prin transformarea râului Chicago în verde (cu ajutorul unei vopsele vegetale).

În Irlanda, deși de regulă această sărbătoare pică în Postul Paștelui, Biserica Catolică acceptă consumul de carne în ziua de 17 martie deoarece, conform tradiției, de ziua Sf. Patrick irlandezii merg de dimineață la biserică, apoi organizează un mare ospăț în onoarea patronului lor spiritual.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK – cartea autobiografică.Cartea sa autobiografică „Confesiuni” cuprinde multe din încercările și dezamăgirile pe care acesta le-a trăit de-a lungul misiunii sale. Patrick i-a mărturisit odată unui prieten că era tulburat de un anumit păcat pe care l-a comis înainte de a împlini 15 ani. Prietenul l-a asigurat că Dumnezeu se va îndura de el și îl va milostivi, susținându-l în numirea lui ca episcop. Mai târziu, însă, prietenul l-a trădat dezvăluind secretul lui Patrick, în încercarea de a-l opri să devină episcop. Mulți ani de atunci, Sf. Patrick încă mai plângea pentru prietenul său care l-a umilit public.

Sf. Patrick a înființat multe biserici și mănăstiri pe teritoriul Irlandei, dar convertirea poporului irlandez nu era o sarcină ușoară. Aceștia erau ostili și de multe ori îl atacau pe Sf. Patrick, acesta înfruntând pericolul, insultele și ocările care i se aruncau cu referire la statutul său de străin și fost sclav. Se crede chiar că ar fi fost în pericol de moarte. În ciuda tuturor obstacolelor el a rămas fidel chemării sale și a botezat mulți oameni întru Hristos.

Epistola sfântului către Coroticus este o lucrare autentică. În aceasta el denunță atacul celor din Coroticus asupra uneia din congregațiile sale. Lucrarea Lorica este atribuită tot Sfântului Patrick. În scrierile sale, putem citi despre conștientizarea chemării sfântului de către Dumnezeu, precum și hotărârea și smerenia sa în îndeplinirea misiunii. El se considera „un păcătos”, cel mai neștiutor dintre toți, și cel mai disprețuit dintre toți. El mulțumește lui Dumnezeu pentru reușitele sale și nu se bazează pe puterile sale. „Datorez totul lui Dumnezeu pentru că din mila Lui atâția oameni s-au născut din nou întru El.”

Pe vremea când a înființat Scaunul Episcopal în Armargh în 444, Sf. Patrick a mai avut și alți episcopi care-l ajutau, mulți preoți și diaconi locali, încurajând dezvoltarea monahismului.

Sf. Patrick este deseori înfățișat ținând în mână un trifoi, sau cu șerpi care fug de la el. El a folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra doctrina Sfintei Treimi. Cele trei frunze care cresc dintr-o tulpină l-a ajutat să explice conceptul unui singur Dumnezeu în trei persoane. Mulți cred acum că povestea alungării șerpilor din Irlanda nu are nici un fond istoric.

Sf.Patrick s-a stins din viață în 17 martie 461 (unii spun că în 492). Sunt mai multe variante despre ultimele sale zile, dar mai mult legende. Muirchu spune că nu se știe locul în care a fost îngropat Sf. Patrick. Sf. Columba din Iona (prăznuit în 9 iunie) spune că Duhul Sfânt i-a descoperit că Patrick a fost îngropat la Saul, locul primei sale biserici. O lespede de granit a fost amplasată pe locul tradițional al mormântului său din Downpatrick în 1899.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal