Cât plătesc în realitate chiriașii RA-APPS. Motivul pentru care nu sunt scoși din case: „Oamenilor le e teamă că, la schimbarea puterii, vor avea de pătimit”

Cât plătesc în realitate chiriașii RA-APPS. Motivul pentru care nu sunt scoși din case: Oamenilor le e teamă că, la schimbarea puterii, vor avea de pătimit
Publicat: 21/01/2013, 09:49
Actualizat: 20/03/2015, 19:40

Casele de la RA-APPS sunt o afacere. Cel mai mult au de câștigat chiriașii. Cât stau legal, ca miniștri, secretari de stat sau chiar simpli consilieri sau referenți în cabinete guvernamentale, statul le plătește până la 19.600 de lei pe an chirie și utilități. După, mulți rămân în locuințele care le-au servit cu titlu „de serviciu” pe chirii în teorie mari, în practică negociate direct cu Regia. Pe cele mici le acceptă, pe cele mari nu le plătesc și dau statul în judecată.

În lista publicată de guvernul Ponta apar cu mii de euro lunar. De fapt, plătesc câteva sute de lei sau nici atât.

Oficial, legea le dă o lună să plece. În realitate, statul nu are prinsă în vreun act normativ nicio pârghie concretă să îi scoată din case și foștii demnitari o știu. Primesc o notificare pe care o ignoră. Consilierii sau șefii mai mici din ministere sunt și mai norocoși: pentru că nu sunt publicați în Monitorul Oficial la plecarea din funcție, pot scăpa și fără notificare, păstrându-și vechile chirii și, evident, casele.

Marga și Vasiliu, cei doi demnitari care dau și din buzunar

Din 192 de demnitari și consilieri ai acestora, doar trei au de plătit din propriul buzunar o diferență de chirie infimă raportat la indemnitații. Ceilalți 198 au chirii stabilite sub 1.550 de lei pe lună, cuantum suportat de la bugetul de stat.

Astfel, pentru apartamentul de 5 camere de 180 metri pătrați, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ar avea de dat, din venituri proprii 247 de lei, restul de plată până la 1.550 de lei lunar revenind statului. Ca parlamentar, Zgonea are însă dreptul de a-și deconta chiria în București până la 1000 de euro, în consecință, nu plătește, personal, nimic.

Cu aceiași 1.550 de lei proveniți din buget, Dan Constantin Vasiliu, secretarul general adjunct al Senatului, plătește de mai mulți ani un rest la chirie de 343 de lei lunar pentru o suprafață de 305 metri pătrați, adică cinci camere și una de serviciu.

Cea mai mare diferență în plus o are de achitat președintele ICR, Andrei Marga: 544 de lei pentru patru camere în suprafață de 319,80 de metri pătrați.

Pe hârtie, 3.400 de euro. în realitate, 700 de lei chiria

Discrepanțele cele mai mari între ce apare pe hârtie și cât încasează statul în realitate apar în rândul foștilor demnitari. 17 dintre cei care au diverse convenții cu RA-APPPS, prin care și-au prelungit șederea indiferent de modificările de lege din ultimii 20 de ani, sunt în procese cu statul. În cele mai multe cazuri, aceștia refuză să plătească chiria majorată în 2010 la câteva mii de euro, în funcție de suprafață, și achită în continuare sub 1.000 de lei vechi pentru case sau apartamente de 4-5 camere.

Cel mai cunoscut caz este cel al Mioarei Roman. Pe hârtie, casa din strada Gogol în care stă fosta soție a lui Petre Roman apare cu o chirie lunară de 6.205 euro pentru 7 camere plus două camere de serviciu, cu o suprafață de 366,53 de metri pătrați. În realitate, Mioara Roman nu a plătit nimic în ultimii ani, datoriile sale ajungând la peste 350.000 de euro. Singura sancțiune: din pensia de 1.800 de lei pe lună i se vor reține, de acum înainte, câte 600 de lei, ca urmare a unei decizii a instanței. „N-am plătit nimic, că mi-au ridicat chiria la ceva ce nu are legătură cu realitatea. E o căsuță, dragă, la 160 de metri pătrați”, a explicat pentru gândul fosta soție a lui Petre Roman.

La rândul său, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu stă cu 700 de lei lunar în casa de pe Barbu Iscovescu nr. 25, luată în iunie ’90 de la ICRAL de soția sa. Oficial, familia Voiculescu ar avea de achitat 3.488,64 de euro lunar pentru o casă cu 7 camere și două de serviciu. „Eu nu plătesc decât vechea chirie, 7 milioane pe lună, refuz să plătesc și restul, 127 de milioane și am ajuns la o datorie de un miliard și ceva”, a explicat pentru gândul Gelu Voican Voiculescu, aflat în process cu RA-APPS pentru majorarea chiriei.

În litigiu cu statul, se află și generalul Dumitru Cristea, pentru apartamentul din vila de pe strada Crângului. Locuința de trei camere plus una de serviciu, estimată la 221 de metri pătrați are o chirie stabilită la 561,99 euro lunar.

Este și cazul cumnatei lui Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, care stă încă într-o vilă din strada Bruxelles, în zona de lux a Capitalei, cu o chirie stabilită la 561,99 de euro.

Cum schimbă Consiliul de Adminsitrație al RA-APPs chiriile ținute la secret

Nu întotdeauna sumele fluturate oficial de RA-APPS, de 10-20 de euro metrul pătrat pentru cei care își depășesc mandatul în casele statului, sunt cerute și în realitate. Senatorul PSD Șerban Nicolae a explicat pentru gândul cum chiria i-a fost majorată prin ordonanță de urgență și apoi readusă la nivelul de dinainte de Consiliul de Administrație al RA-APPS.

Nicolae stă de zece ani pe strada Eminescu din București, într-un apartament cu trei camere și una de serviciu, având în total 154,70 de metri pătrați. L-a primit în 2003, în calitate de consilier prezidențial al lui Ion Iliescu. După 2007, spune Nicolae, a încheiat un contract de închiriere încă valabil. În 2008, RA-APPS i-a majorat chiria de la 600 la 4.000 de euro. „După doi ani în care mi-au facturat 4.000, iar eu continuam să plătesc 600 de euro pe lună, în 2010 mi-au trimis o adresă în care mi-au spus „Dom`ne, consiliul de administrație a decis să ți se recalculeze. Și din august 2010 îmi facturează 600 de euro pe lună”, spune senatorul PSD, aflat în proces cu statul pentru locul de parcare.

Andreescu: „Celor de la RA-APPS le e teamă că atunci când cei care stau în case vor veni la putere, ei vor avea de pătimit”

Fostul secretar general al Guvernului, Daniela Andreescu, în subordinea căruia a funcționat RA-APPS, a confirmat pentru gândul că deciziile legate de chirie se pot lua în Consiliul de Administrație al RA-APPS fără a le fi anunțate decât celor vizați. „Consiliul de Administrație al RA-APPS poate lua decizii legate de cuantumul chiriei”, spune Andreescu.

Ca explicație pentru modul în care statul tolerează refuzul foștilor demnitari de a pleca din casele de protocol mulți ani după încheierea mandatului, fosta șefă PDL a SGG invocă teama celor de la RA-APPS, că își vor pierde funcțiile. „Este evident, 80% dintre cei care sunt la conducere sunt aceeași în ultimii 10 ani. Le e frică oamenilor. În 2004, Mircea Geoană era ministru de externe, taman peste peste patru ani a ajuns președintele Senatului. Celor de la RA-APPS le e teamă că atunci când cei care stau în case vor veni la putere, ei vor avea de pătimit„, spune Andreescu.

În același timp, fostul secretar general al guvernului până în 2011 admite că tocmai informațiile legate de casele, chiriile și datoriile chiriașilor de lux le asigură șefilor de la RA-APPS scaunele indiferent cine se află la putere: „Știu foarte multe acești oameni, au foarte multe informații care le asigură păstrarea postului”.

Rețeta păstrării caselor de la stat

Casă de serviciu de la stat primesc demnitarii, consilierii lor, directorii din executiv și, mai nou, după extinderea în decembrie a listei, prin semnătura lui Victor Ponta, inclusiv șefii de department din ministere. În teorie, la finalul mandatului, fiecare demnitar are 30 de zile pentru a elibera locuința. Restul depășește legea. În practică, la finalul celor 30 de zile nu se întâmplă nimic. RA-APPS poate trimite o notificare de evacuare. Sau nu. Oricum, notificarea poate fi ignorată fără consecințe directe și imediate.

„Legea spune clar, cine nu este demnitar nu are cum să aibă contract în mod legal. Dar să fie dat afară e greu. Nimeni, niciun executor judecătoresc nu va executa pe nimeni fără o soluție definitivă în instanță, cu atât mai mult cu cât e vorba de un fost demnitar. E greu”, spune Andreescu.

Mizând pe toleranța RA-APPS, o întreagă pleiadă de demnitari refuză să mai plece. Singura măsură luată de stat: majorarea chiriilor la 10-20 de euro metrul pătrat. Chiar și așa, prețurile rămân bune pentru cartierele de lux ale Capitalei.

Consilierii fără urmă

„Afacerea” imobiliară din jurul RA-APPS se bazează pe mai multe omisiuni din lege. În cazul întregii suite de directori, consilieri, șefi mai mici sau mai mari din ministere, ale căror plecări din funcție nu sunt publicate în Monitorul Oficial, statul așteaptă de la cel în cauză să fie notificat că nu mai are dreptul la casă de serviciu.

„La nivel de secretari de stat, încetarea mandatului e publicată în Monitorul Oficial, dar la nivel de consilieri sau mai jos, Regia nu are de unde să știe de încetarea mandatului dacă nu este notificată de respectivul sau, la un moment dat, de cineva din instituție”, explică Andreescu.

Mulți invocă diverse contracte cu RA-APPS negociate direct și secret. Fără acoperire în lege, susține Andreescu: „Posibilitatea prelungirii se poate face luându-se în considerare o alternativă fără temei legal”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate provizorii: Călin Georgescu vs. Elena Lasconi în turul II. Diferenţă de 2.742 voturi între...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?