Clasa pregătitoare rămâne la școală din punct de vedere legal, dar Guvernul va da posibilitatea administrațiilor locale să o amplaseze și la grădinițe, dacă nu au spațiu suficient în școli, cu condiția ca ea „să țină” de o școală și să aibă personal didactic calificat. Premierul Victor Ponta va anunța miercuri ,la ora 12, procedura și calendarul după care se va organiza clasa pregătitoare pentru anul școlar 2013/2014, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.
Clasa pregătitoare va rămâne clasă obligatorie la ciclul primar, așa cum prevede în prezent Legea educației. Locul unde se va desfășura clasa zero va fi decis de către școală, admininistrația locală și inspectorate, în funcție de spațiul de care dispune insituția de învățământ unde se va face înscrierea. Guvernul lasă la decizia administrației locale să hotărască unde va avea loc clasa pregătitoare.
Ministerul Educației va avea un termen pentru realizarea metodologiei pentru clasa pregătitoare. Cel mai probabil trebuie să fie gata până la finalul lunii februarie. Apoi, inspectoratele, școlile și administrația locală vor trebui să evalueze spațiile pe care le au la dispoziție până la sfârșitul lunii martie.
Ministerul Educației a propus Guvernului să dea bani pentru after school, acolo unde este posibil ca acest tip de serviciu să aibă loc.
Copiii de la clasa pregătitoare vor fi învățați de personal didactic calificat, după aceeași programă școlară ca și în anul școlar 2012/2013.
Tot miercuri, sindicatele din învățământ, Ministerul Educației și asociațiile de părinți vor semna un acord de principiu cu privire la organizarea clasei pregătitoare. Ministerul Educației va prezenta raportul de evaluare al clasei pregătitoare, realizat în școlile din toată țara.
Citește și EXCLUSIV. Cum se va face înscrierea în CLASA PREGĂTITOARE. LISTA celor mai dorite școli din marile orașe
La sfârșitul săptămânii trecute, Remus Pricopie, ministrul Educației, a declarat în cadrul unei conferințe naționale care a avut loc la Slobozia, că : „Soluția pe care am discutat-o cu premierul, cu inspectorii școlari, cu cei din minister, cu domnul Vasile Molan, cu Ministerul Dezvoltării, cu reprezentanții administraței publice va fi o soluție, după parerea mea, echilibrată, în care nu se va întoarce căruța în mijlocul drumului, se va merge înainte, dar în același timp se va încerca acomodarea diferitelor puncte de vedere în condițiile în care va exista o unitate din punctul de vedere al curriculumului”.
Citește și „Să nu-i înnebunim pe părinți”. Reforma la clasa pregătitoare: de câte ori S-A CONTRAZIS Ponta într-o singură săptămână
Citește și Statul român a cheltuit până acum 14 milioane de euro pentru organizarea clasei pregătitoare LA ȘCOALĂ. Victor Ponta o vrea acum LA GRĂDINIȚĂ