Prima pagină » Știri » Cel mai consumat drog printre studenții din România

Cel mai consumat drog printre studenții din România

Canabisul este drogul cel mai consumat de studenții români, conform celui mai recent raport realizat de Agenția Națională Antidrog (ANA), care a vizat studenții din opt universități românești.

Canabisul este drogul cel mai consumat de studenții români, conform celui mai recent raport realizat de Agenția Națională Antidrog (ANA), care a vizat studenții din opt universități românești.

Potrivit datelor puse la dispoziție de ANA, canabisul a devenit în 2012 cel mai consumat drog (20,9%), fiind urmat de ecstasy, ciuperci halucinogene, ketamină, cocaină, LSD și amfetamine. Spre deosebire de canabis, procentul consumatorilor de heroină este de sub 1%.

„Potrivit rezultatelor studiului, se remarcă o prevalență a consumului de droguri de-a lungul vieții de 23,2%, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale, dar și tranchilizante (administrate fără prescripție medicală) și substanțele noi cu proprietăți psihoactive comercializate sub numele de droguri legale sau plante etnobotanice”, precizează raportul citat.

Anul trecut, un număr de 3.662 de persoane au fost asistate în regim ambulatoriu și de internare din cauza consumului de drogurui, dintre care 2.168 pentru droguri ilicite și SNPP. Principalele substanțe pentru care s-a solicitat asistență medicală sunt: SNPP, heroina, hipnoticele, sedativele și canabisul, SNPP-ul reprezentând cel mai frecvent drog secundar.

În ceea ce privește numărul deceselor cauzate de consumul drogurilor, rata a scăzut semnificativ față de ultimii 4 ani, heroina fiind principala substanță care se face vinovată de aceste decese.

O creștere constantă s-a înregistrat și în ceea ce privește numărul estimat de consumatori problematici din Capitală, acesta fiind apreciat la 19.265 de persoane cu vârste cuprinse între 18-49 ani, comparativ cu 16.867 de consumatori problematici estimați în 2007.

„Ca distribuție teritorială, deși încă admiterea la tratament pentru consumul de opiacee rămâne concentrată în zona Capitalei, se înregistrează, la valori mici, o răspândire teritorială a acestui tip de consum, iar zonele cu cel mai mare risc (ca număr de cazuri înregistrate) se conturează în jurul marilor centre universitare sau județe de graniță”, mai susține raportul agenției antidrog.

(Maria Neagu)

Autor

Citește și