Cine ALEGE șeful DNA și procurorul general? Monica Macovei: Procedura actuală a fost acceptată de Comisia Europeană. Orice schimbare ar încălca MCV-ul

Cine ALEGE șeful DNA și procurorul general? Monica Macovei: Procedura actuală a fost acceptată de Comisia Europeană. Orice schimbare ar încălca MCV-ul
Publicat: 22/09/2012, 11:01
Actualizat: 01/05/2015, 08:23

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a declarat pentru gândul că orice schimbare a procedurii de numire a procurorului general și a șefului DNA ar încălca una din condiționalitățile Mecanismul de Cooperare si Verificare. Macovei a precizat că actuala procedură, în care Ministerul Justiției propune, CSM avizează și președintele semnează decretele de numire ale șefului DNA și a procurorului general, a fost agreată de Comisia Europeană în 2005.

Pe 17 septembrie, ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a demarat procedurile pentru nominalizarea unor noi șefi la DNA și la Parchetul General. La ședința de marți, 18 septembrie, CSM a emis un punct de vedere în care spune că Ministerul Justiției ar trebui exclus din procedura de numire. Ministrul Pivniceru a declarat că va continua pe procedura din 2005.

Monica Macovei a declarat pentru gândul că procedura de numire nu poate fi schimbată, pentru că ar întra în conflict cu MCV-ul. „Orice încercare de schimbare a procedurii de numire a procurorilor șefi încalcă una dintre condiționalitățile din Mecanismul de Cooperare și Verificare. Este vorba de condiționalitatea (benchmark) care se referă la menținerea cadrului legal și instituțional al DNA, inclusiv a procedurii de numire”, a declarat Macovei pentru gândul.

Fostul ministru al Justiției a explicat că acestă procedură a fost agreată de către Comisia Europeană în 2005. „Schimbarea legii în 2005, în sensul că ministrul Justiției să facă propunerile pentru funcțiile de procurori șefi, CSM, în urma unor interviuri, să dea un aviz, iar președintele să numească (poate refuza motivat), a fost discutată cu Comisia Europeană și s-a făcut cu acceptul acesteia”, a precizat Monica Macovei.

În ultimele sale declarații refreitoare la alegerea noilor șefi ai PG și DNA, Victor Ponta a atacat-o pe Monica Macovei, pe care a acuzat-o că, în 2005, a schimbat procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA. Ponta a precizat că, înainte de 2005, cele două funcții erau ocupate de procurori numiți de CSM. „Constat acum că, după ce în legea inițială, sigur, procedurile erau mai clare, în 2005 ministrul de atunci al Justiției a vrut mai multă putere și să înfluențeze justiția și a schimbat legea și l-a băgat pe ministrul Justiției în procedură”, a declarat Victor Ponta în ședința de guvern.

În replică, Macovei susține că nu a dorit mai multă putere. „Un argument important al acestei proceduri este legat de responsabilitatea celui care face propunerile. Consiliul Superior al Magistraturii este un organ colectiv, format din 19 membri care iau decizii prin vot secret, potrivit Constituției, și care nu poate fi tras la răspundere pentru deciziile pe care le ia. În schimb, ministrul Justiției are o răspundere individuală, își asumă nominalizările. Este vorba despre responsabilitatea ministrului, și nu de dorința de a avea puteri mai mari.”, a declarat Macovei.

CONTEXT Ministrul Mona Pivniceru a declarat joi, 20 septembrie, că va continua procedura de numire, dar că a mărit termenul de depunere a candidaturilor și a proiectelor manageriale. Practic MJ urmează să transmită numele celor doi procurori propuși pentru funcțiile de procuror general și șef al DNA până pe 14 octombrie. „Luni, am anunțat condițiile de participare, am deschis posibilitatea depunerii de candidaturi. Am formulat calendarul, inclusiv interviul, pe care azi l-am amendat, în sensul că am mai prelungit și perioada de depunere cu două zile și perioada de depunere a proiectului cu încă 10 zile, ceea ce înseamnă că este o procedură rezonabilă. Criteriile de transparență sunt prevăzute în acel anunț”, a declarat Pivniceru.

Pivniceru a precizat că a discutat cu oficialii Uniunii Europene despre numirile la DNA și Parchetul General. „Numirea procurorului general și a structurii prevăzute în lege ca fiind atributul exclusiv al ministrului, am discutat-o cu oficiali de la UE”, a declarat Pivniceru.

Tot joi, ministrul Justiției a avut o discuție cu secția de procurori ai CSM. Acestă întâlnire a survenit în urma discuțiilor aprinse din cadrul CSM pe marginea procedurilor de numire a șefului DNA și a procurorului general. Ministrul Pivniceru a anunțat că a ajuns la un consens cu procurorii din CSM pe procedura de numire de la Parchetul General și DNA. „Eu am stabilit deja criteriile. Au fost agreate, ca să zic așa, și din secția de procurori a CSM-ului, și nu văd un impediment. Chiar am fost felicitată pentru maniera în care am găsit aceste criterii de transparență”, a declarat Pivniceru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor