Cine este Mona Pivniceru, judecătoarea propusă pentru funcția de ministru al Justiției. Vezi ce a declarat despre Daniel Morar și Adrian Năstase

Cine este Mona Pivniceru, judecătoarea propusă pentru funcția de ministru al Justiției. Vezi ce a declarat despre Daniel Morar și Adrian Năstase
Publicat: 06/08/2012, 17:46
Actualizat: 17/08/2012, 11:11

Judecătoarea Mona Pivniceru, membră CSM, este noua propunere a premierului Victor Ponta pentru Ministerul Justiției. Mona Pivniceru are 53 de ani și în ultimele luni a declarat că mandatul lui Daniel Morar la DNA nu trebuie prelungit. Pivniceru a mai declarat că dosarul Trofeul Calității, în care Adrian Năstase a fost condamnat, poate fi considerat un dosar politic. Citește mai jos ce declarații a mai făcut Mona Pivniceru despre sistemul judiciar.

Mona Pivniceru este membru al CSM din 2011 și este judecător din 1991. Timp de 9 ani din 1982 până în 1991 a activat ca avocat în baroul Vaslui.
În 2004 a fost formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii. Pivniceru a fost și judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Mona Pivniceru a condus, în perioada 2008-2011, Asociața Magistraților din România. Vezi aici CV-ul oficial

Potrivit legii după ce va fi investită în funcția de ministru Mona Pivniceru are posibilitatea să îi încheie mandatul lui Daniel Morar. Mai precis Pivniceru poate propune în orice moment un nou șef la DNA. Pe 3 august procurorul general i-a prelungit mandatul lui Morar pentru șase luni. Acestă prelungire a fost dispusă deoarece ministrul Justiției nu a făcut nicio propunere. Astfel că preluginrea mandatului lui Morar încetează în momentul în care procedura de numire a unui nou șef DNA este îndeplinită. Potrivit legii Pivniceru poate face o propunere care apoi ajunge la CSM după care în final ajunge pe masa președintelui.

In decarația de avere, Mona Pivniceru declară că deține un teren, două imobile și două autovehicule. Magistratul mai declară că are în conturi aproximativ 80 000 de lei. În cea mai recentă declarație de avere menționează venituri de 57 000 lei (leafa de la CSM) la care s-au mai adăugat și 13 000 lei diurnă de dețașare, decontare trasnsport 381 lei, decontare chirie 9327 lei, diurnă delegație 5062 lei. În plus Mona Pivniceru mai menționează și 96 000 lei venituri salariale provenite de la Curtea Supremă. Vezi aici declarația de avere.

Judecătoarea Mona Pivniceru a fost din 2009 președinte al Asociației Magistraților din România, funcție la care a renunțat în iunie 2011, când a fost aleasă membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ca reprezentant al judecătorilor instanței supreme. În 7 septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost validată de Plenul Senatului, în locul Lidiei Bărbulescu.

La începutului anului, a declarat într-un interviu pentru cotidianul România Liberă că mandatul lui Daniel Morar nu ar mai trebuii prelungit. „Dacă legea pune punct unui mandat, atunci punctul este punct. […] Dacă textul de lege nu permite continuarea mandatului, acel mandat nu trebuie continuat. Nu trebuie să forțăm nota. Dacă a fost lăudat, aceasta nu înseamnă că e singurul procuror din România care vrea să-și facă bine profesia. Cadrul legal ne apără de abateri.”, a declarat Pivniceru.

Pivniceru: „Trofeul Calității” poate fi considerat un proces politic

Pe 12 iulie Mona Pivniceru (încă membră CSM) a declarat într-un interviu pentru Jurnalul Național că dosarul Trofeul Calității la finalul căruia Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare a fost un proces politic. În cadrul interviului Mona Pivniceru a răspuns că „strict jurnalistic se poate afirma că dosarul fostului premier Adrian Năstase este un dosar politic”. Iată fragmentul din interviu:

Jurnalul Național: De exemplu, afirmația că procesul fostului premier este un proces politic unde se încadrează? Este admisibilă sau nu?

Mona Pivniceru: Strict jurnalistic, posibil să fie.

Jurnalul Național: Dar din punctul dumneavoastră de vedere?

Mona Pivniceru: Nu mă pot eu pronunța asupra chestiunii ăsteia.

Jurnalul Național: Dar este dincolo de limită sau sub limita acceptabilă?

Mona Pivniceru: Cred că este într-o limită sustenabilă. (Sursa: Jurnalul Național)

Potrivit relatărilor Mona Pivniceru a fost unul din membri CSM care a votat în plen pentru propunerea ca judecătorii care au rude arestate preventiv pentru corupție în dosare instrumentate de DNA să poată judeca alte dosare trimise în judecată de DNA. Un astfel de caz este și cel al judecătoarei Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București al cărei soț Florin Costiniu a fost arestat preventiv în dosarul senatorului Cătălin Voicu

Mona Pivniceru s-a abținut de la judecarea dosarului Voicu. Pivniceru a formulat o cerere de abținere pe motiv că are o relație de prietenie cu fostul judecător Florin Costiniu. Conducerea Curții Supreme a admis cererea și în locul Monei Pivniceru a fost desemnat în completul de trei judecătorul Ionuț Matei.

După ce dosarul Voicu a devenit public Mona Pivniceru a declarat că nu agreează ideea ca un judecător implicat într-un caz corupție să fie suspendat. Pe de altă parte Mona Pivniceru a fost tranșantă în cazul Florică Bejenariu acuzată de colaborare cu Securitatea. Pivniceru a cerut demisia Florică Bejenariu din funcția de președinte al CSM după ce au apărut informații că acesta a avut o colaborare cu Securitatea.

Disputele cu Traian Băsescu

Președintele Asociației Magistraților din România (AMR), Mona Pivniceru, a avut în 2009, la una din ședințele Consiliului Superior al Magistraturii, un lung schimb de replici cu șeful statului, pe care l-a acuzat că dă semnale care pot fi catalogate drept interferențe în justiție.

Mona Pivniceru a intervenit la un moment dat i-a cerut șefului statului să nu plece de la ședință, pentru a-i ajuta pe cei de la CSM în rezolvarea problemelor din justiție. „Nu aveți răbdare să discutați cu noi? Dacă prezidați această ședință, aveți răbdare să ascultați punctul nostru de vedere (…) Aveți măcar aparența că ne ascultați și pe noi”, i-a spus Pivniceru lui Băsescu, iar acesta a replicat: „Doamnă, păi vă ascult la televizor, când apăreți la televizor mă uit la dumneavoastră ca la Dumnezeu”. Vezi detalii aici

În 2011 publicația Kamikaze a relatat că Mona Pivniceru nu detine locuinta in Bucuresti. Locuieste intr-un imobil din zona Kiseleff – 1 Mai, inchiriat de la RAAPPS, cu aproape 3.000 de euro lunar, de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Ulterior Pivniceru a revenit și a explicat că nu locuiește în acel imobil ci doar trecea acolo să ude planetele șefului Camerei de Comerț, Mihail Vlasov care este și membru PNL.

În aprilie 2008, Traian Băsescu declara, referindu-se la judecătorul care i-a dat omului de afaceri Costică Constanda dreptul să construiască în Parcul Bordei: „Un judecător corupt, mai mulți judecători corupți nu au respectat acest act (Planul Urbanistic General, n.r.)”.

Mona Pivniceru, atunci vicepreședinte al AMR, susținea că prin acuzațiile președintelui Traian Băsescu la adresa judecătorului în cazul Bordei, sistemul judiciar a intrat într-o etapă similară domniei lui Caligula, când magistrații erau acuzați după cum bătea vântul puterii.

În acest context, Mona Pivniceru a susținut că, prin urmare, contestabilitatea și suspiciunea publică „insuflată difuz ori declamată în termeni preciși, este deviza sub care se situează exercițiul puterii judecătorești în România, spațiu devenit european în acte la 1 ianuarie 2007, având în spate însă o lungă tradiție de acte și documente internaționale privitoare la independența puterii judecătorești”.

Judecătoarea de la Curtea de Apel Iași, Mona Pivniceru s-a numărat printre cei care au pledat pentru greva din sistemul judiciar din august-septembrie 2009. Chiar în 17 septembrie 2009, Pivniceru a încercat să convingă jurnaliștii că presedintele CSM de atunci, Virgil Andreieș, nu a transmis un mesaj de încetare a protestelor, atunci când a salutat magistrații pentru solidaritate și fermitate.

În scurt timp, greva din Justiție s-a încheiat, magistrații reluându-și activitatea, după ce s-a încheiat un pact cu Guvernul.

În 14 decembrie 2010, Președintele Traian Băsescu afirma că niciun sistem de justiție din UE nu a făcut atâta rău vreunei țări precum cel românesc, apreciind că CSM nu a funcționat corespunzător în mandatul trecut și „a adus România acolo unde a adus-o din punctul de vedere al credibilității”.

„Este greu de înțeles cum o instituție formată din judecători face atâta rău din punctul de vedere al credibilității unei țări. La judecători te așteptați la mult mai mult. Dar asta este! Avem o justiție independentă care consideră că ei i se cuvine tot, iar de români nu-i pasă. Asta în condițiile în care sunt foarte mulți judecători dedicați meseriei lor, gata să-și facă datoria, dar din păcate în vârful lor este o structură care reprezintă justiția și care face mult rău românilor și României. Oricât s-ar supăra și doamna Pivniceru și doamna cu soțul arestat, doamna Costiniu (Viorica Costiniu, soția lui Florin Costiniu-n.r.). Le place, nu le place, acesta este adevărul”, a afirmat Băsescu.

În 16 decembrie 2010, Asociația Magistraților din România arăta, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Traian Băsescu, semnată de Mona Pivniceru, în calitate de președinte al asociației, că este nepermis a expune judecătorul oprobiului public, iar, dacă este nemulțumit de CSM, ar fi trebuit să-și fi exercitat dreptul constituțional de mediere, nu să adopte poziții partizane.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor