Prima pagină » Știri » Cine este Viorel Comăniță, acuzat că a susținut de la vârful ANAF grupul infracțional al lui Nemeș

Cine este Viorel Comăniță, acuzat că a susținut de la vârful ANAF grupul infracțional al lui Nemeș

Cine este Viorel Comăniță, acuzat că a susținut de la vârful ANAF grupul infracțional al lui Nemeș
Viorel Comăniță a deținut până în mai 2012 funcția de șef al Autorității Naționale a Vămilor, când a fost eliberat din funcție de premierul Victor Ponta. Comăniță este acuzat de procurori de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat în dosarul evaziunii fiscale cu motorină

Viorel Comăniță a deținut până în mai 2012 funcția de șef al Autorității Naționale a Vămilor, când a fost eliberat din funcție de premierul Victor Ponta. Comăniță este acuzat de procurori de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat în dosarul evaziunii fiscale cu motorină.

Procurorii suțin că fostul șef la vămilor ar fi deconspirat unele acțiuni operative sau a efectuat controale formale la firmele implicate în operațiunea de evaziune de 15 milioane de euro.

Viorel Comăniță are 38 de ani. În CV spune că a absolvit Facultatea de Științe Juridice și Administrative Simion Barnuțiu a Universității Lucian Blaga din Sibiu (1992-1996). Mai menționează că făcut un master la Institutul Național de Administrație – Centrul Regional de Formare Continuă Pentru Administrație Publică Locală Sibiu. Comăniță este avocat și jurist specializat în drept penal, drept fiscal, drept comercial și contencios administrativ.

În ianuarie 2007, Comăniță a fost numit șef al ANAF apoi a revenit pe funcția de Director al Direcției Supraveghere Produse Accizate și Tranzite.

Numele lui Viorel Comăniță a fost vehiculat în dosarul Gavrilă-Stăncescu. În acest dosar, avocatul Marius Stăncescu, consilierul superior ANAF Adrian Gavrilă și omul de afaceri Antonello Celestini au fost arestați pentru trafic de influență în formă continuată și mită de 1,8 milioane euro.

Potrivit procurorilor în perioada 2007-2008, Gavrilă, în calitate de consilier superior la ANAF, a pretins și a primit suma de 120.000 de euro, între 7.000 și 10.000 de euro lunar, de la Antonello Celestini, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Gavrilă și a lui Marius Cătălin Stăncescu.

În cursul anului 2008, consilierul ANAF Gavrilă a pretins de la Celestini alți 400.000 euro, suma redusă ulterior la 200.000 de euro, pentru a interveni pe lângă Viorel Comăniță, director al Direcției de Supraveghere Accize și Acțiuni Vamale din cadrul ANAF, lăsând să se creadă că are influență asupra acestuia, pentru transferul unei cantități de 960 de tone tutun, din România în Italia, fără plata accizelor aferente, se mai arată în referatul DNA.

În cursul lunii noiembrie 2010, Adrian Gavrilă a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe lângă Viorel Comăniță să deblocheze 63 de containere cu tutun aflate în porturile Constanța și Giurgiu.

Tot în acest dosar procurorii au arătat că avocatul Marius Stăncescu i-a pretins suma de 1 milion euro despre care i-a spus că ar urma să fie remisă lui Sorin Blejnar. Avocatul Marius Cătălin Stăncescu din Baroul București și consultant financiar, în baza unei înțelegeri cu Antonello Celestini, urma să-i remită suma de 1.000.000 de euro președintelui ANAF, Sorin Blejnar, pentru a-i asigura protecția și a nu-i controla afacerea, se arată în dosar.

În mai 2012 presa locală a relatat că Diana Severin, fosta șefă a direcției Vamale Ploiești, ar fi declarat că Viorel Comăniță a participat la acțiunea de eludare a taxelor vamale în Vama Ploiești. Potrivit relatărilor banii ar fi urmat să ajungă în bugetul de campanie al filialei locale a PDL.

Autor

Citește și