Prima pagină » Știri » Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu și poate fi în școală sau în grădiniță

Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu și poate fi în școală sau în grădiniță

Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu și poate fi în școală sau în grădiniță
Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu de la șase ani și poate fi organizată în școală sau în grădiniță, decizia privind locul unde vor învăța copiii fiind luată în funcție de spații, după consultarea părinților, a anunțat, miercuri, ministrul Educației, Remus Pricopie.

Clasa pregătitoare rămâne în învățământul obligatoriu de la șase ani și poate fi organizată în școală sau în grădiniță, decizia privind locul unde vor învăța copiii fiind luată în funcție de spații, după consultarea părinților, a anunțat, miercuri, ministrul Educației, Remus Pricopie.

„După o discuție cu federațiile sindicale și cele ale asociațiilor de părinți din preuniversitar referitor la organizarea clasei pregătitoare în anul școlar 2013-2014, am semnat un acord care prevede menținerea clasei pregătitoare ca parte a învățământului obligatoriu începând cu vârsta de șase ani. De asemenea, organizarea clasei pregătitoare va fi mai flexibilă din punct de vedere al locului de desfășurare a activității. Altfel spus, directorul școlii prezintă părintelui oferta pentru clasa pregătitoare în funcție de spațiile disponibile, respectiv în școală sau în grădiniță”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educației a precizat că indiferent de locul unde este organizată clasa pregătitoare, fie la școală, fie la grădiniță, activitatea se va desfășura după același curriculum, cu personal calificat pentru învățământul primar.

Pricopie a spus că în cazul în care un copil are vârsta de șase ani, dar părintele nu dorește înscrierea în clasa pregătitoare, acesta trebuie să facă dovada că respectivul copil nu corespunde pentru această formă de învățământ.

El a ținut să precizeze că pentru organizarea clasei pregătitoare vor continua investițiile, respectiv că va fi achiziționat mobilier școlar în valoare de 16 milioane de lei și materiale didactice de opt milioane de lei, până cel târziu la 1 septembrie.

Ministrul Educației a mai spus că acolo unde nu sunt spații pentru organizarea clasei pregătitoare, inspectoratele școlare vor implica autoritățile locale pentru identificarea acestora.

De asemenea, până la 31 martie va fi aprobată metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, aceasta urmând să fie mai flexibilă, astfel încât părinții să aibă mai multe opțiuni.

Astfel, părinții vor putea opta pentru grădiniță sau școala de cirscumscripție, ministrul Educației precizând că aceasta este o opțiune garantată. De asemenea, dacă părinții vor opta pentru o altă unitate de învățământ decât cea de circumscripie, solicitarea va putea fi rezolvată în funcție de locurile disponibile și pe baza unor criterii de departajare.

Înscrierile în clasa pregătitoare sunt stabilite pentru luna aprilie, potrivit acordului semnat de ministerul Educației cu federațiile sindicale și cu asociațiile de părinți din învățământul preuniversitar.

Același acord prevede ca în acest an să se permită înscrierea în clasa I a acelor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare deși aveau vârsta prevăzută de lege pentru acest lucru.

Înscrierea copiilor în funcție de vârsta la 31 august 2013 într-o formă de școlarizare se va face după mai multe criterii. Astfel, copiii cu vârstă mai mică de șase ani se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu obligatoriu, numai după ce se va face o evaluare specifică a acestuia.

Copiii cu vârste cuprinse între șase și șapte ani se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare, iar cei vârstă mai mare de șapte ani se vor înscrie în clasa I, potrivit acordului.

Conform statisticilor Ministerului Educației, în prezent sunt în clasa I 203.371 de elevi, iar în clasa pregătitoare 129.756 de elevi. Totodată, în grupa mare de la grădiniță sunt 210.867 de copii.

Citește și