Cristian Tudor Popescu, despre campania „Why don”t you come over”: „Reacția românilor e de premiul Nobel, e umor, nu bășcălie”. Cum a ajuns Hamlet față în față cu Becali. VIDEO

Publicat: 31/01/2013, 23:42
Actualizat: 20/05/2014, 14:14

Cristian Tudor Popescu a comentat, la gândul LIVE, campania gândul și GMP Advertising „Why don”t you come over”, prin care englezii sunt chemați să vadă care sunt bogățiile României și de ce țara noastră este mai bună decât a lor.

Senior editorul gândul spune că mesajele campaniei gândul și GMP sunt remarcabile pentru că sunt inventive și pline de umor, nu de bășcălie. „Mi-am dat seama de amploarea fenomenului când fiul meu cel mare, care nu citește ziare, m-a sunat și mi-a spus că gândul a ajuns în presa străină. A aflat de pe internet, campania s-a viralizat rapid”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul spune că succesul campaniei „Why don”t you come over” constă în simplul fapt că folosește umorul. „Imaginați-vă ce reacție ar fi avut Ministerul nostru de Externe: una patriotică, bățoasă, de genul ‘Da” ce, dom”ne, noi n-avem ce mânca în România?”. În locul acestei reacții, care ar fi avut un efect nul pe plan internațional, avem o reacție care folosește o armă a comunicării și manipulării extrem de eficientă, umorul. Astfel, campania se dovedește copleșitoare, virală, se întinde până la Huffington Post, Channel 4 ori Associated Press”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

Două dintre mesajele campaniei „Why don’t you come over”

Două dintre mesajele cititorilor gândul, postate prin intermediul aplicației de Facebook

Senior editorul gândul a mărturisit care sunt mesajele sale preferate ale campaniei gândul -GMP. „Motorașul care a reprezentat succesul campaniei este faptul că le spunem că berea noastră e mai ieftină ca apa lor. Mesajul subliminal este că aici se poate bea bere până latri ca foca, fără limite, știm că britanicii beau. Dar nu este jignitor, este umor, nu este bășcălie”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Un alt slogan care i-a plăcut jurnalistului este: „Jumătate dintre românce seamănă cu Kate, cealaltă jumătate, cu Pippa”. „Practic, îi taxăm pe britanici pentru înclinația lor către tabloid. Eu am spus încă de la nunta prințului William cu Kate Middleton că este nunta dintre un plăvan cu chelie și o pisi”, a comentat cu umor Cristian Tudor Popescu.

„Reacția românilor e de premiul Nobel: to be or not to be versus ce-i în mână nu-i minciună. Parcă îi vezi pe Hamlet și Becali față în față”

Senior editorul gândul spune că inițiativa gândul și GMP Advertising a produs un „scurt-circuit” între popoare. „Guvernul britanic, în tembelismul său, îi spune poporului să se ferească de români. Iar britanicii își bat joc de propriul guverni”, spune Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul se referă la faptul că, imediat după ce guvernul britanic a anunțat posibilitatea lansării unei campanii care să împiedice românii și bulgarii să vină în țară, cititorii au început să-și ia peste picior țara. „Când un britanic spune că a votat cu Tony Blair, cu David Cameron și cu Boris Johnson, dar că încă nu a plecat din Marea Britanie pentru că nu merge transportul în comun, e clar că britanicii fac ca în Caragiale: spun lucruri care par clare la suprafață, dar au exact sensul opus. Și o fac cu umor. Tot cititorii britanici i-au spus Marii Britanii nu Great Britain, ci Grey Britain, adică Marea Britanie cenușie”, a comentat editorialistul.

Cristian Tudor Popescu a comentat și sloganurile create de cititorii români, cu ajutorul aplicației gândul pe Facebook. „Reacția cititorilor români e una de premiul Nobel: ‘To be or not to be versus Ce-i în mână nu-i minciună”. Parcă-l și vezi pe Hamlet, față în față cu Gigi Becali. La fel de bun e și sloganul ‚Bram Stoker e al vostru, Dracula e al nostru”, aici avem și referințe culturale”, a comentat jurnalistul.

Concluzia campaniei gândul-GMP „Why don”t you come over” a fost trasă tot de Cristian Tudor Popescu, care a spus că, practic, este vorba despre un dialog între popoare, purtat „pe sub guverne, ocolind canalele media tradiționale”. „În fond, ce ne spune toată campania asta? Ne spune ceva foarte simplu, cum spunea Caragiale: ‘Statele sunt mai vechi sau mai noi, dar neamurile sunt cam la fel de tinere sau de bătrâne”. Așa că, dincolo de cei 700 de ani de acasă ai britanicilor, pe care noi nu îi avem, și de diferența de civilizație și de bani, britanicii și românii nu sunt prea deosebiți. Practic, sunt trimise în ridicol toate rasismele de o parte și de cealaltă a Canalului Mânecii”, a încheiat senior editorul.

Ce este „Why don”t you come over?”

Campania gândul și GMP Advertising „Why don”t you come over” vine ca răspuns la ideea guvernului britanic de a lansa o campanie de discreditare a propriei țări, pentru a descuraja imigranții români și bulgari să vină să muncească în Marea Britanie.

Spre deosebire de potențiala campanie a britanicilor, cea lansată de gândul și GMP Advertising este una pozitivă, care vrea să identifice, cu umor și fără jigniri, avantajele României în fața Marii Britanii. Printre acestea, se numără fetele mai frumoase, berea mai ieftină sau peisajul idilic, apreciat chiar și de Prințul Charles.

La scurt timp de la apariția afișelor, campania „Why don”t you come over” a ajuns în presa străină, pe Huffington Post, Guardian, Channel 4 și Associated Press.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu