Prima pagină » Știri » Cum a ajuns TVR să aibă pierderi anuale de 160 de milioane de lei. Bilanțul ultimilor 8 ani. Ce spun patru foști directori ai televiziunii publice

Cum a ajuns TVR să aibă pierderi anuale de 160 de milioane de lei. Bilanțul ultimilor 8 ani. Ce spun patru foști directori ai televiziunii publice

Cum a ajuns TVR să aibă pierderi anuale de 160 de milioane de lei. Bilanțul ultimilor 8 ani. Ce spun patru foști directori ai televiziunii publice
Potrivit ultimului raport de activitate, TVR a terminat anul 2011 cu un deficit de peste 160 de milioane de lei, fiind al șaselea an consecutiv în care postul public s-a aflat pe pierdere.

„TVR ar trebui desființată”, a spus de curând președintele Traian Băsescu, la capătul unor discuții despre pierderile uriașe ale televiziunii publice, conturile blocate de către ANAF, numărul mare -3.300, de angajați și acuzațiile de management defectuos. Potrivit ultimului raport de activitate, TVR a terminat anul 2011 cu un deficit de peste 160 de milioane de lei, fiind al șaselea an consecutiv în care postul public s-a aflat pe pierdere.

Seria rezultatetelor financiare din ce în ce mai slabe ale TVR a început în anul 2006, când raportul de activitate consemna o pierdere de 17.158.538 de lei, după ce anii anteriori, 2004 și 2005, fuseseră unii profitabili pentru televiziune. În 2004, SRTv avea un plus de aproximativ 16 milioane de lei, iar în anul următor, de 6,9 milioane de lei. Președintele de atunci al televiziunii publice, Valentin Nicolau, care s-a aflat la șefia TVR între 2002 și 2005, îi acuză pe cei care i-au urmat pentru rezultatele slabe.

„Jaf și incompetență! S-a furat ca în codru, așa se explică rezultatele slabe de după ce am plecat eu de la șefia TVR. Față de 2004, în 2011 s-au dublat cheltuielile, au fost salarii date aiurea, s-au făcut achiziții aiurea. Veniturile televiziunii au crescut cu 10-15%, dar cheltuielile s-au dublat. Eu cred că impactul major pentru televiziune l-a avut primul mandat, de după mine, cel al lui Tudor Giurgiu. Trebuia făcută restructurare, tăiere de cheltuieli”, susține Nicolau, care din 2005 până astăzi a continuat să facă parte din Consiliul de Administrație al TVR în calitate de reprezentant al salariaților.

Cum explică Tudor Giurgiu pierderile din 2006

În 2006, când președinte era Tudor Giurgiu, Televiziunea Română a înregistrat o pierdere de aproximativ 17 milioane de lei, potrivit raportului de activitate care poate fi descărcat de pe site-ul instituției. Atunci, veniturile din exploatare au fost mai mari decât în anul anterior: în jur de 502 milioane, față de cca. 439 de milioane de lei. Cele din taxa pentru serviciul public de televiziune au crescut ușor (de la peste 299 de milioane la aproape 302 milioane), veniturile din publicitate au fost la rândul lor mai mari (circa 76 de milioane de lei față de aproximativ 48 de milioane), la fel și veniturile din subvențiii de exploatare (117 milioane de lei față de 84 de milioane de lei). Au crescut însă și cheltuielile de exploatare, de la 414 milioane de lei, la aproape 522 de milioane de lei. S-au mărit, printre altele, cheltuielile cu personalul, cheltuielile privind prestațiile externe, cheltuielile cu taxele și impozitele.

Tudor Giurgiu, președintele de atunci, spune că una dintre explicațiile pentru pierderea de atunci a fost aparția unor costuri noi pentru TVR. „Din 2006, TVR a trebuit să plătească TVA pentru filme, iar cheltuielile cu TVA au fost de peste 47 de milioane de lei. Au mai fost cheltuielile pentru constituirea fondului cinematografic, către CNC, de peste 11 milioane de lei, au fost costuri pe care televiziunea publică nu le-a mai avut înainte”, a declarat Giurgiu pentru gândul. El s-a mai plâns și de contractul colectiv de muncă de la acea vreme, care prevedea sporuri și indexări salariale continue.

Giurgiu: „Trebuia să încep cu o restructurare majoră în primul an, când aveam sprijin politic”

Dacă ar fi să-și reproșeze ceva, fostul președinte al TVR spune că regretă acum că nu a început un proces de restructurare încă din primul an de mandat. „Reproșul major este unul de fond, pentru că eu sunt un om de conținut, iar gândul meu a fost să începem cu o renovare majoră a programelor. Voiam ca TVR să fie un player important de conținut. Am vorbit ulterior cu un amic de-ai mei, care vine din zona de corporație, și mi-a zis că am procedat greșit. Că trebuia să încep cu o restructurare majoră, în primul an, când aveam și sprijin politic. Ulterior nu am mai avut cu cine să facem reforma instituțională, a început și scandalul între președinte și premier”, povestește Tudor Giurgiu. Faptul că pierderea TVR s-a accentuat în următorii ani este, în opinia lui, dovada că managementul său nu a fost unul prost: „Dacă ar fi fost așa, pierderea s-ar fi redus substanțial și celelalte conduceri ar fi redresat corabia”, susține Giurgiu, care adaugă că și alte televiziuni publice din Europa înregistrează pierderi și că, pentru o bună funcționare a TVR, ar trebui mărită taxa tv.

Regizorul a condus TVR între 2005 și 2007, fiind urmat la șefia televiziunii publice de Alexandru Sassu, al cărui mandat s-a derulat între 2007 și 2010.

Alexandru Sassu: „Au crescut taxele, impozitele și prețurile la utilități”

În 2007, deficitul TVR s-a mărit. Veniturile au crescut ușor, dar nici pe departe pe măsura cheltuielilor (printre care cele legate de personal), astfel că anul s-a încheiat în pierdere pentru TVR, care a avut un deficit de 29.451.567 de lei. În 2008, pierderea aproape că se dubla, ajungând la 53.834.115 , cu veniturile, majoritatea lor din taxa tv, în creștere (567.589.776 în 2008 față de 522.175.264 în 2007) și cheltuielile într-o creștere simțitoare. 621.423.891 față de 551.626.831 printre cheltuielile în creștere fiind și cele cu personalul). În 2009, pierderea a scăzut ușor, la 48.018.957.

Alexandru Sassu, președintele de atunci al TVR, consideră că nimic nu a mers prost în timpul mandatului său, „cu excepția faptului că au crescut impozitele”. „Au crescut taxele și impozitele, au crescut prețurile la utilități și, în același timp, au scăzut veniturile din publicitate. În 2009, a fost o scădere solidă a veniturilor din publicitate”, a spus Sassu pentru gândul.

Fostul președinte al TVR crede că ideea lui Traian Băsescu, potrivit căreia televiziunea publică ar trebui desființată și reînființată pe noi baze, este demnă de luat în seamă. „E una dintre puținele idei ale președintelui la care m-aș gândi să o pun în practică. Când ajungi la pierderi de 160 de milioane pe an și sub un punct de rating nu știu ce ai mai putea face pentru a schimba situația”, susține Sassu.

Alexandru Lăzescu: „Un meci din Champions League costă TVR jumătate de milion de euro și aduce din publicitate 25.000 de euro”

Pierderile TVR au explodat în anul 2010, când au ajuns la suma record de 161.956.133 de lei. Președintele din perioada 2010-2012 al televiziunii publice, Alexandru Lăzescu, dă vina pe scăderea încasărilor din publicitate, dar și pe contractul cu UEFA, care a obligat TVR să plătească 38 de milioane de euro în 3 ani. „TVR a început practice să plătească contractul cu UEFA din 2010, în 2009 a plătit doar câteva rate, începând din octombrie. În perioada 2009-2010, TVR a avut de plătit 11 milioane de euro către UEFA, în 2010-2011, 13 milioane de euro, în 2011-2012, 14,5 milioane de euro. Fiecare meci difuzat din UEFA Champions League costă TVR jumătate de milion de euro și aduce din publicitate 25.000 de euro”, a declarat Lăzescu pentru gândul.

Lăzescu: Atunci când nu ai cash, nu îți mai plătești datoriile către stat

Lăzescu mai vorbește despre un factor care a contribuit la agravarea situației TVR. „TVR avea un deficit de un milion de euro în fiecare lună. Iar când nu ai cash, ce faci? Nu îți mai plătești datoriile la stat și încep să-ți apară penalități. TVR are de plătit 70-75 de milioane de lei penalități la bugetul de stat”, spune Lăzescu.

El susține că un președinte al TVR nu are puterea de a influența cheltuirea a mai mult de 15% la sută din bugetul instituției, grosul cheltuielilor fiind reprezentat de salarii, taxe, impozite și contracte în derulare: „Am încercat să controlez niște costuri, am tăiat de la deplasări, am renegociat contractul colectiv de muncă, am renegociat contractul cu NBC, care era dezavantajos pentru televiziune. Problema la TVR este că e foarte greu să faci restructurări de personal, atâta vreme cât ai atâția reprezentanți ai salariațiilor în Consiliul de Administrație”, susține Lăzescu.

TVR a încheiat anul 2011 cu o pierdere de 160.807.909 de lei. În luna mai, ANAF a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate din 2005 până la finalul anului 2011 către bugetul de stat,,6 în valoare de 272,69 milioane lei. Pe de altă parte, TVR mai avea la sfârșitul lui 2011 alte obligații de plată care privesc diverși furnizori, în sumă totală de 222,5 milioane lei, potrivit datelor furnizate de reprezentanții instituției.

TVR are acum un nou Consiliul de Administrație, al cărui președinte este acum Claudiu Săftoiu. Noul CA al TVR va aproba, în termen de 45 zile, un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni, iar după acest interval va prezenta rezultatele Parlamentului, conform unei decizii a Guvernului.

 

Autor

Citește și