Prima pagină » Știri » Cum a anulat Pivniceru prima întâlnire oficială cu comisarul pentru Justiție. „Era o întâlnire informală, gen BUNĂ SEARA, EU SUNT PIVNICERU – BUNĂ SEARA, EU SUNT REDING”

Cum a anulat Pivniceru prima întâlnire oficială cu comisarul pentru Justiție. „Era o întâlnire informală, gen BUNĂ SEARA, EU SUNT PIVNICERU – BUNĂ SEARA, EU SUNT REDING”

Ministrul Mona Pivniceru a ratat ocazia să se întâlnească cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justiției. Purtătoarea de cuvânt a Vivianei Reding a declarat pentru Gândul că întâlnirea Reding-Piviniceru a fost anulată pentru că în "agenda ministrului român a intervenit o schimbare". Întâlnirea ar fi avut loc în contextul în care Pivniceru a demarat procedura de selecție a viitorului procuror general și a procurorului șef al DNA. Întâlnirea urma să aibă loc la Viena, în cadrul Conferinței Miniștrilor Justiției din Consiliului Europe

Ministrul Mona Pivniceru a ratat ocazia să se întâlnească cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justiției. Purtătoarea de cuvânt a Vivianei Reding a declarat pentru gândul că întâlnirea Reding-Piviniceru, programată pentru miercuri, a fost anulată pentru că în „agenda ministrului român a intervenit o schimbare”.

Întâlnirea ar fi avut loc în contextul în care Pivniceru a demarat procedura de selecție a viitorului procuror general și a procurorului șef al DNA. Întâlnirea urma să aibă loc la Viena, în cadrul Conferinței Miniștrilor Justiției din Consiliului Europei. Ministrul Pivniceru a explicat prin intermediul consilierei sale că și-a anulat deplasare la Viena pentru că de la biroul Vivianei Reding a fost informată că nu era posibilă o discuție pe larg cu comisarul european. Cristina Manda, consilieră a ministrului Pivniceru, a explicat că în cadrul conferinței de la Viena ministrul Justiției ar fi avut posibilitatea doar să „dea mâna” cu comisarul Reding în cadrul unei cine informale. Reprezentanta MJ a mai precizat că Pivniceru a fost țintuită în București și de ședința de Guvern de miercuri dimineață și de întâlnirea cu procurorii din CSM de joi.

 

La începutul ședinței de guvern de miercuri, 19 septembrie, premierul Ponta i-a cerut ministrului Pivniceru proceduri transparente în numirea procurorului general și a șefului DNA. În acest context, premierul a anunțat și că Mona Pivniceru va avea o întâlnire pe acestă temă cu comisarul pe Justiției Viviane Reding. „Doamnă ministru, așa cum ați discutat cu secretarul general al Comisiei Europene, veți discuta cu comisarul Reding, procedură transparentă și deschisă, după care, sigur, propuneri la CSM și decizia finală aparține președintelui”, a declarat Victor Ponta.

„Întâlnirea a fost anulată din cauza unei schimbări în agenda ministrului Pivniceru”

gândul a solicitat biroului de presă al comisarului Reding să precizeze dacă a fost stabiltă o întâlnire între ministrul Justiției Mona Pivniceru și comisarul Viviane Reding. Potrivit consilierilor comisarului pentru Justiție, ministrul Mona Pivniceru avea miercuri, 19 septembrie, programată o întâlnire cu comisarul Viviane Reding. Întâlnirea urma să aibă loc în cadrul Conferinței Miniștrilor Justiției din cadrul Consiliului Europei care are loc între 19 și 21 septembrie la Viena. „Vicepreședinta Reding avea programată o întâlnire cu ministrul Justiției din România. Întâlnirea care urma să aibă loc în cadrul conferinței de la Viena a fost anulată din cauza unei schimbări în agenda ministrului Pivniceru. Pe cale de consecință, întâlnirea nu va avea loc”, a precizat pentru gândul Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a comisarului Viviane Reding. Citește aici răspunsul în limba engleză transmis de către biroul de presă al comisarului Reding. Întâlnirea Reding-Pivniceru avea ca subiect tocmai numirea noului procuror general și a noului procuror șef al DNA.

UPDATE 20 septembrie: Ministrul Justiției, Mona Pivniceru a explicat joi 20 septembrie de ce nu s-a mai întâlnit cu comisarul Viviane Reding motivând că ar fi avut șansa unei întâlniri informale. 

„Doamna Reding nu a fixat o întâlnire bilaterală cu ministrul Justiției din România. Exista șansa unei întâlniri informale de prezentare a mea ca ministru. Nu s-a statuat asupra unei întâlniri bilaterale în care să-mi prezint strategia și proiectele. Am cerut oricum o întâlnire cu ea aștept să văd când se va putea. Doamna Reding are un calendar foarte aglomerat. Eu m-am pus la dispozitia dumneaei. Am avut aceste chestiuni urgente pe care consider că le-am realizat. De acuma înainte aștept întâlnirea”, a declarat Mona Pivniceru

De cealaltă parte, ministrul Mona Pivniceru, prin intermediul consilierilor săi, a transmis că de fapt și-a anulat deplasarea la Viena pentru că Viviane Reding i-ar fi transmis că are programul prea încărcat pentru a stabili o întâlnire bilaterală și că nu ar fi avut ocazia să discute în detaliu cu comisarul pentru Justiție. Cristina Manda a precizat că ministrul Pivniceru a fost informat că Viviane Reding are un program foarte încărcat și că nu ar fi existat posibilitatea unei întâlniri bilaterale. Cristina Manda a mai precizat că și agenda ministrului Pivniceru este una încărcată pentru că joi, 20 septembrie, are o întâlnire la CSM cu secția de procurori a consiliului.

Citește mai jos explicația consilierei Cristina Manda:

„Nu a fost stabilită o întâlnire bilaterală, adică cele două să se întâlnească și să discute personal. Cabinetul doamnei Reding ne-a anunțat că dumneaei ajunge la Viena în acestă seară undeva foarte târziu iar mâine dimineață stă un pic la deschiderea conferinței și pleacă. Tocmai din cauza asta nu s-a putut stabili o bilaterală. A rămas că în funcție de agendă va avea loc o astfel de întâlnire în următoarele zile. În aceste condiții și având în vedere că la Guvern a avut loc astăzi o discuție importantă pentru noi despre coduri, ministrul a decis practic să nu mai plece la Viena.

Practic nu s-a putut stabili în marja acestei întâlniri o bilaterală. Cabinetul Reding ne-a anunțat clar că nu se poate stabili o bilaterală. În acestă seară la Viena s-a organizat o cină și aceea era întâlnirea. Ceva de genul: >. Era pur și simplu o cunoaștere informală. Cabinetul Reding ne-a transmis că agenda doamnei Reding este foarte încărcată și că nu era posibilă o întâlnire. Adică în acestă seară la Viena doar s-ar fi salutat, dar discuția mai importantă nu putea avea loc”, a declarat Cristina Manda pentru gândul.

Purtătoarea de cuvânt a comisarul Reding revine: ministrul român a anulat întâlnirea

Am revenit cu o nouă solicitare către Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a comisarului Viviane Reding, în care transmiteam exact explicațiile consilierei ministrului Pivniceru. Purtătoarea de cuvânt a comisarului Reding ne-a transmis încă odată că „ministrul Justiției Pivniceru și comisarul Reding urmau să se întâlnească la Viena în cadrul Conferinței Consiliului European”. Având în vedere că Mona Pivniceru nu mai participă la conferința de la Viena, întâlnirea nu mai are loc, a mai transmis purtătoarea de cuvânt a comisarului Viviane Reding. Conferinței Miniștrilor Justiției din cadrul Consiliului Europei este o întrunire la care sunt invitați miniștrii de Justiție din țările UE. Tema conferinței de la Viena de anul acesta este „Răspunsul Justiției la violența urbană”.

Cristina Manda, consilieră a ministrului Pivniceru, a revenit, miercuri seara, cu o nouă explicație în cazul întâlnirii ratate dintre Pivniceru și Reding. Consiliera ministrului Pivniceru a explicat că o întâlnire de substanță dintre ministrul român și Viviane Reding nu putea avea loc. „Sigur că ar fi putut să se vadă, să dea mâna, dar nimic mai mult. Nu putea avea loc o bilaterală. Trebuia să se întâmple ca și în cazul întâlnirii Barroso – Băsescu. Trebuie să existe o agendă, o tematică”, a precizat Cristina Manda.

La ședința de guvern, premierul Ponta a declarat că este convins că ministrul Pivniceru va aplica procedurile transparente convenite cu Comisia Europeană în selectarea celor doi procurori care îi vor înlocui pe Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi. „Doamnă ministru, așa cum ați discutat cu secretarul general al Comisiei Europene, veți discuta cu comisarul Reding, procedură transparentă și deschisă, după care, sigur, propuneri la CSM și decizia finală aparține președintelui. Am încredere totală și aveți sprijinul nostru pentru a merge pe procedurile pe care le-ați agreat cu Comisia Europeană”, a declarat Victor Ponta.

Ponta: Barroso e de acord ca ministrul Justiției să propună și CSM să avizeze numele procurorului general și al șefului DNA

Marți, 18 septembrie, într-o emisiune televizată, Victor Ponta s-a referit și la dezbaterea pe marginea numirii procurorului general și a șefului DNA. Ponta a declarat că în opinia sa numirea procurorilor în cele două funcții trebuie să fie făcută de CSM. Ponta a mai declarat însă că președintele Comisiei Europene a agreeat actuala procedură în care ministrul Justiției propune, CSM avizează și președintele semnează decretele de numire. Atât în ședința de guvern, dar și în emisiunea televizată, Victor Ponta a atacat-o pe Monica Macovei acuzand-o că în 2005 a schimbat procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA. Ponta a precizat că înainte de 2005 cele două funcții erau ocupate de procurori numiți de CSM. „Constat acum că, după ce în legea inițială, sigur, procedurile erau mai clare, în 2005 ministrul de atunci al Justiției a vrut mai multă putere și să înfluențeze justiția și a schimbat legea și l-a băgat pe ministrul Justiției în procedură”, a declarat Victor Ponta în ședința de guvern.

Predoiu: „Procedura trebuie înghețată până în 2013”

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, este de părere că, indiferent de cine alege procurorul general și șeful DNA (MJ sau CSM), în contextul actual (alegeri parlamentare) vor exista suspiciuni. În opinia lui Predoiu, o soluție ar fi ca procedura să fie înghețată până în ianuare 2013 când va exista o nouă putere legitimată prin vot și o nouă conducere a CSM.

„Dupa evenimentele din aceasta vara, orice solutie va naste suspiciuni si controverse. Cred ca normal ar fi ca intreg procesul de propuneri la conducerea Parchetului General si DNA sa fie > pana in ianuarie 2013, dupa Raportul de tara al Comisiei din luna decembrie si inceperea unui nou mandat la nivelul conducerii CSM. Un Guvern legitimat proaspat de alegeri si un CSM cu o conducere avand un an de mandat in fata, ambele luand act in prealabil de Raportul din decembrie al Comisiei, reprezinta premise mai bune pentru a fixa o solutie justa”, a precizat Predoiu pentru Gândul.

Stănoiu: „Modelul Macovei trebuie continuat”

Fostul ministru al Justiție, Rodica Stănoiu, este de părere că procedura inițiată de Mona Pivniceru nu trebuie modificată. „Procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA în care rămâne CSM-ul și președintele l-am propus eu. După aceea am văzut că modelul Macovei a funcționat atâția ani și Comisia Europeană a fost mulțumită. Nu văd argumente pentru care trebuie schimbat. Dacă ar fi să regândim atribuțiile CSM putem discuta, dar altfel eu am mari rezerve”, a declarat Stănoiu pentru gândul.

Citește și