DNA reclamă o întâlnire conspirativă a lui Gigi Becali cu George Copos, Borcea și Victor Becali

DNA reclamă o întâlnire conspirativă a lui Gigi Becali cu George Copos, Borcea și Victor Becali
Publicat: 11/02/2013, 10:27
Actualizat: 07/08/2014, 14:59

DNA a reclamat instanței supreme o întâlnire conspirativă, care a avut loc acasă la George Copos, unde s-a întâlnit Gigi Becali cu acționarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali și cu Cristian Borcea, anchetatorii precizând că patronul FC Steaua așteaptă o sentință definitivă într-un dosar penal.

„Cu câteva zile înainte de judecarea primului termen în recurs la ICCJ inculpații Gheorghe Copos, Cristian Borcea și Victor Becali s-au întâlnit într-o locație privată, aparținând inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care așteaptă pronunțarea unei decizii definitive într-o cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție, la completul de cinci judecători (în dosarul privind sechestrarea hoților mașinii patronului FC Steaua- n.r.), aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menționate în afacerile judiciare ale inculpaților, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă (Gigi Becali-n.r.) a relatat că l-a sfătuit pe afinul său, inculpatul Cristian Borcea, să părăsească țara după condamnarea pronunțată de instanța de apel, aspect confirmat în parte de inculpat”, se arată în documentul DNA prin care procurorii cer luarea măsurii interdicției de a părăsi țara pe numele celor opt oameni de fotbal.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) menționează că „inculpații dețin importante valori financiare în țară și în străinătate, inculpatul Borcea Cristian având chiar rezidența în SUA, relațiile personale și comerciale deținute putând fi de natură să le asigure acestora părăsirea intempestivă a teritoriului țării și sustragerea astfel de la judecarea cauzei în recurs”.

Procurorii atrag atenția judecătorilor că „nu este deloc de neglijat” ultimele cazuri judiciare cu inculpați care au părăsit țara în timpul procesului și dau ca exemple cazurile lui Dinel Nuțu (fost Staicu), Mihail Boldea (fost deputat PDL recuperat din Kenya, după ce a fost pus sub acuzare-n.r.), Codruț Marta (dat dispărut de soție și căutat de Poliție-n.r.) sau Gheorghe Becali (aflat în Dubai-n.r.).

Pe baza tuturor acestor argumente procurorii cer față de cei opt oameni de fotbal luarea măsurii interdicției de a nu părăsi țara.

Discuțiile privind această cerere se reiau la Înalta Curte de Casație, luni, în jurul orei 11.00.

Procurorul DNA a depus, luni, la instanța supremă o cerere prin care solicită judecătorilor să ia față de toți cei opt oameni de fotbal judecați în dosarul transferurilor de jucători măsura interdicției de a părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

Înalta Curte de Casație și Justiție a început luni judecarea recursurilor făcute de cei opt oameni din fotbalul românesc, printre care Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor și Ioan Becali, față de condamnările la închisoare primite în dosarul transferurilor de jucători, pedepse date de Curtea de Apel București.

În 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel București a decis condamnarea lui George Copos, principal acționar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înșelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an și șase luni pentru evaziune fiscală. În sentința dată, judecătorii au reținut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Președintele clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare și trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani și încă una de trei ani pentru înșelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an și jumătate de închisoare.

Fostul vicepreședinte al clubului Oțelul Galați, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare și interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.

Fostul președinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la șapte ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de șase ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit un an și nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și jumătate pentru spălare de bani.

La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare și șapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înșelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și a mai primit două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei șapte ani de închisoare cu executare și șapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înșelăciune, a mai primit un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.

Fostul internațional și impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Fostul acționar al FC Dinamo, Gheorghe Nețoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Nețoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Inițial, Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători.

Decizia însă a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie a pronunțat sentința. Toți cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care va da o sentință definitivă în acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiți justiției în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Înalta Curte de Casație și Justiție va hotărî definitiv în acest caz.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ieșire periculoasă în spațiu, plănuită de compania SpaceX