EVALUAREA NAȚIONALĂ 2011: Vezi SUBIECTELE la proba de limbă și literatură română

Publicat: 15/05/2012, 19:01
Actualizat: 07/03/2014, 22:38

Peste 220.000 de elevi din clasele a VIII-a au susținut, luni, prima probă a evaluării naționale, la Limba și literatura română. Examenul a fost organizat în 4.973 de unități de învățământ, la test fiind înscriși 223.222 de elevi. Varianta de examen extrasă a fost cea cu numărul 7.

Iată subiectele:

I. Citește, cu atenție, textul următor:

„A fost odată un împărat, și-n curtea acelui împărat se afla un pom atât de înalt, încât nimeni nu era în stare să-i vadă vârful. Pomul acesta înflorea și dădea rod în fiecare an, dar nici împăratul, nici curtenii lui, nici vreun alt om pământean n-a apucat să vadă poama din rodul acela.

Era, se vede, pe acolo, prin înălțimile nestrăbătute de ochiul omenesc, cineva care nu lăsa să cadă nicio poamă pe pământ, ci le culegea toate la timpul potrivit. Împăratul ținea doar să afle cum sunt poamele rodite de pomul acela, și a dat de știre în toată împărăția lui că aceluia care se va fi urcat în pomul acela și va putea spune cum anume îi sunt poamele îi va da în căsătorie pe aceea dintre fetele sale pe care el însuși și-o va alege.

Au venit dar boieri de toate spițele, feciori de împărat, până chiar și feți-frumoși, dar nici unul n-a fost în stare să se urce în pom.

Era însă la curtea împărătească un flăcau țantoș, si acesta s-a laudat mumei sale că el are să se urce, și-a rugat-o pe aceasta să se ducă la împărat să-i spună că el se urca.

Împăratul nu credea așa ceva și l-a chemat pe Danciu la sine.
– N-o să fii nici tu în stare să te urci, i-a zis, și să știi că, dacă nu te vei putea urca, dau poruncă să-ți taie capul.

Danciu s-a învoit să-i taie capul, dacă nu va fi în stare să se urce, și a rugat pe împăratul să-i dea răgaz de trei zile ca să se gândească, iar în timpul acestor trei zile a pus pe un meșter faur să-i facă cațărătoare de fier, apoi s-a pus pe urcate.

S-a urcat omul și iar s-a urcat timp de trei zile și trei nopți, și de-o dată a dat în scoarța copacului de o gaura prin care a intrat în o colibă în care a găsit o babă bătrână, de tot bătrână. El îi dete binețele cuvenite.

-Bună seara, bunică dragă! îi zise apoi.

(Ioan Slavici, Rodul tainic)

A.1. Notează câte un sinonim pentru cuvintele subliniate în text.
2. Explică rolul virgulei în structura „Bună seara, bunică dragă!”.
3. Precizează două structuri din text care surprind repere ale spațiului descris.
4. Numește două moduri de expunere utilizate în textul dat.
5. Prezintă în maxim cinci rânduri semnificația structurii „Au venit dar boieri de toate spițele, feciori de împărat, până chiar și feți-frumoși, dar nici unul n-a fost în stare să se urce în pom”.

B. Redactează o compunere de 10-15 rânduri în care să argumentezi că textul citat aparține speciei literare basm.

CLICK PENTRU A MĂRI

II. Citește, cu atenție, textul următor:

„Meteoriții, excursioniștii lumilor extratereste, sunt probe geologice care pot fi supuse unui examen direct pentru descoperirea urmelor de viață sau a produselor activității vitale în Cosmos. Ei au dimensiuni ce variază de la un micron și chiar sub un micron, până la 10 kilometri. Cel mai impresionant ca dimensiune este un bloc de 65.000 de tone care a creat, cu patruzeci de mii de ani în urmă, un „Meteor crater”, cu un diametru de 1.200 m.
Cel mai recent e un meteorit de 12 kg care a căzut în portbagajul unei mașini parcate în Teekskill – New York. El provenea dintr-un bolid extrem de luminos care parcursese, în 1992, 700 de km deasupra statului Virginia și s-a spart în 40 de fragmente, totul fiind filmat de numeroase persoane. […]Se presupune că acești meteoriți s-au format în jurul centurii de asteroizi existente între planetele Marte și Jupiter”. (Tudor Opriș, Enciclopedia lumii vii)

1. Formulează câte un enunț în care să indici următoarele elemente care privesc textul citat
– dimensiunea posibilă a meteoriților;
– locul în care s-au format meteoriții;
– scopul examinarii directe a meteoriților;
2. Scrie titlul volumului din care a fost extras textul dat și numele autorului.
3. Notează litera corespunzătoare răspunsului pe care îl consideri corect. Propoziția subordonată din fraza Meteoriții, excursioniștii lumilor extratereste, sunt probe geologice care pot fi supuse unui examen direct pentru descoperirea urmelor de viață sau a produselor activității vitale în Cosmos este:
a) completivă directă
b) atributivă
c) completivă indirectă

4. Precizează valoarea morfologică și funcția sintactică pentru fiecare dintre cuvintele subliniate în text.

B. Redactează o compunere de 10-15 rânduri în care să descrii un tablou impresionant din natură (real sau imaginar).

CLICK PENTRU A MĂRI

Centrul Național pentru Evaluare și Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea națională la clasa a VIII-a și cu modelul evaluărilor internaționale, din care a fost extrasă varianta de subiect.

După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naționale, CNEE va publica pe site-ul oficial (http://subiecte2011.edu.ro) varianta de subiecte extrasă și baremul de evaluare și de notare pentru disciplina corespunzătoare.

Evaluarea lucrărilor va fi făcută de doi profesori din unitatea respectivă de învățământ, de regulă unitate școlară cu personalitate juridică.

MECTS a precizat că evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare și de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire și o trece pe lucrare. În cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează și se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a. Evaluarea națională se desfășoară anual, într-o singură sesiune.

Evaluarea națională la clasa a VIII-a va continua marți, 21 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă, și miercuri, 22 iunie, cu proba de Matematică. Afișarea primelor rezultate este programată vineri, 24 iunie, până la ora 14.00. În aceeași zi, între orele 14.00 și 18.00, pot fi depuse contestațiile, care vor fi soluționate în 25 și 26 iunie. Afișarea rezultatelor finale, după contestații, va avea loc în data de 27 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Atac masiv” la sistemul circulației trenurilor de mare viteză din Franța. Traficul este foarte perturbat
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Trump speră că America „va şterge Iranul de pe faţa Pământului” dacă regimul de la...
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc...
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui...
Un polițist din București a ajuns viral pe internet după ce s-a afișat în fustă...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
De câte ori pe zi este indicat să facem duş. Iată cât şi cum să...
Un SCHELET ANTIC este atât de CIUDAT încât nimeni nu ÎNDRĂZNEȘTE să-l dezgroape!
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce...
Burgeri de milionari în Aeroportul Otopeni. Prețul este uluitor
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin...
Ce au descoperit oamenii legii în cazul morții Sorin Nazîru, fostul al juniorilor de la...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Sindromul rar al „persoanei rigide”, tratat cu o terapie împotriva cancerului