Prima pagină » Știri » EXCLUSIV. Cum am cumpărat un loc de PARLAMENTAR de la partidul lui Dan Diaconescu în 24 de ore. ÎNREGISTRAREA DISCUȚIEI: 50.000 de euro CASH este taxa de participare alături de echipa noastră

EXCLUSIV. Cum am cumpărat un loc de PARLAMENTAR de la partidul lui Dan Diaconescu în 24 de ore. ÎNREGISTRAREA DISCUȚIEI: 50.000 de euro CASH este taxa de participare alături de echipa noastră

ÎNREGISTRĂRI AUDIO cu DAN DIACONESCU și șeful PPDD București. Gândul a cumpărat un loc de parlamentar. EXCLUSIV.

Cât costă și cum se poate obține un post de candidat la alegerile parlamentare? Este întrebarea recurentă care apare în jurul alegerilor. În numai 24 de ore, Gândul a reușit să negocieze prin intermediul unui personaj fictiv candidatura pe listele PPDD într-un colegiu de senator din București. Călin Pompiliu Popescu, personajul inventat de gândul, a fost sunat personal de Dan Diaconescu și a negociat, trimis de liderul PPDD, cu șeful filialei București a partidului. De la cel din urmă am aflat că „taxa” de participare pentru alegerile parlamentare este de 50.000 de euro. Astfel, personajul Călin Pompiliu Popescu a ajuns la un pas de a candida pe listele PPDD.

Cristian Tudor Popescu, la Gândul LIVE, despre ancheta „Cum am cumpărat un loc de parlamentar de la PP-DD”

Filmul negocierii

Luni 29 octombrie, ora 15:00. Am creat profilul potențialului candidat al PPDD. Numele său este Călin Pompiliu Popescu. Viitorul candidat are și o pagină de prezentare în care spune că are 42 de ani; este căsătorit și are un holding de companii. A plecat din România în 1990 și a trecut prin Germania și SUA. În mod evident, Călin Pompiliu Popescu cu acest profil nu există. El există doar virtual pe pagina de Internet.

Luni 29 octombrie, ora 18:00. Gândul relatează despre contractul de exclusivitate pe care candidații PPDD sunt obligați să-l semneze. Aflăm de la reprezentanții PPDD că listele de candidați sunt deja finalizate.

Primul pas: mail pe seară trimis lui DD

Luni 29 octombrie, ora 19:00. Călin Pompiliu Popescu își vede șansele de a accede pe listele partidului diminuate. Încearcă totuși să-l contacteze pe Dan Diaconescu. Îi trimite un mail la o adresă afișată pe site-ul PPDD.

Mailul are următorul conținut: „Numele meu este Călin Pompiliu Popescu. Am 42 de ani și sunt om de afaceri. Apelez la dvs. pentru că v-am urmărit activitatea din ultimii ani și cred că am putea colabora. Am vazut că v-ați compus echipa pentru alegerile parlamentare. Aș vrea și eu să vă sprijin. Știu că este cam tardiv, dar mă gâdeam că poate mai aveți un colegiu liber. Pot să vă garantez că accept să mă înscriu pentru dvs. în orice colegiu mă trimiteți.”

Captură mail trimis lui Dan Diaconescu

„Veniți la OTV în noaptea asta, acuma facem lista”

Luni, 29 octombrie, ora 23:52. La OTV, Dan Diaconescu își lansează o parte dintre candidați. Vorbește despre contractul care previne traseismul. Într-o pauză de publicitate, Călin Pompiliu Popescu este sunat de către însuși Dan Diaconescu. „Domnu’ Popescu? Îmi cer scuze, abia acum am putut să vă sun. Ce faceți, sunteți din București?”, își începe Dan Diaconescu dialogul cu virtualul candidat. Diaconescu întreabă dacă Pompiliu Popescu a mai făcut politică, despre afacerile sale. Ajungem și la o discuție legată de candidatură. „Și aveți forță să participați? Știți cum sunt alegerile astea în România? Cum să vă spun, ele nu prea au legătură cu platformele program și cu… Au legătură cu alte lucruri. Din păcate, concurenții noștri cheltuie enorm de mulți bani”, spune Diaconescu.

Nu mai lungește dialogul și îi spune posibilului aliat politic să vină la OTV: „Acum se fac candidaturile. Puteți veni în seara asta la noi, la OTV”. Discuția se încheie cu convenția că Pompiliu Popescu ar putea ajunge la OTV chiar luni seară. Transmisiunea live a OTV se reia, Dan Diaconescu își laudă candidații la parlamentare.

ASCULTĂ AICI ÎNREGISTRAREA AUDIO INTEGRALĂ

Marți, 30 octombrie, ora 01:30. Pompiliu Popescu îl sună pe Dan Diaconescu și îi spune că este mult prea târziu și este obosit după o zi lungă de încheiat afaceri. „Păi, mă sunați mâine, când puteți, și ne vedem undeva. Nu știu când să vă zic să mă sunați că nu știu ce noapte am”, spune Diaconescu. Rămâne că ne auzim în cursul zilei de marți 30 octombrie.

Marți 30 octombrie, ora 13:00. Președintele PPDD București, Radu Orzață, anunță, pentru gândul, că Dan Diaconescu va candida la Gorj în același colegiu cu premierul Victor Ponta. Pompiliu Popescu îl sună pe patronul OTV care însă nu răspunde. Îi trimite un mesaj în care îi cere o întâlnire pentru ora 16:00.

După 20 de minute sună Dan Diaconescu: „Vă salut! Diaconescu sunt. Vă dau numărul unui coleg cu care să vă întâlniți”. Ne transmite numărul șefului PPDD București, Radu Orzață. Spune că el este cel care ne va indica un colegiu din București. Presupusul candidat insistă pentru o întâlnire cu șeful PPDD sau măcar să îi prezinte condițiile de înscriere în cursă. „Eu sunt acasă, încerc de câteva ore să mă culc și nu pot. Mai ajung la birou la șapte seara și atunci o să fie târziu pentru birocrație. Oricum vă întâlniți și cu mine. Radu vă spune ce locuri sunt libere în București. Vedeți cu el unde vă place”, spune Diaconescu.

Viitorul presupus candidat spune că ar vrea, desigur, un colegiu în București, dar în schimb nu știe cum se pune problema din punct de vedere financiar. „Păi, există o taxă oficială de plătit la stat care este de 3.500 de lei. Restul depinde de dumneavoastră pentru că, totuși, trebuie să vă faceți campanie. Depinde de ce adversar aveți. Ce fac ei trebuie să faceți și dumneavoastră. Restu’ vorbiți cu Radu”, spune Diaconescu.

ASCULTĂ AICI ÎNREGISTRAREA AUDIO INTEGRALĂ

Cât e taxa de participare în echipa PPDD

Marți, 30 octombrie 14:30. Pretendentul la un loc în lista PPDD îl sună pe Radu Orzață și îi propune o întâlnire. „Vă spun din start că orice discuție care are un rezultat pozitiv se încheie și cu plata unei chitanțe și nu se poate amâna dincolo de ora 16:00. Eu sunt la OTV, veniți aici”, explică șeful PPDD București.

Marți, 30 octombrie ora 15:00. Călin Pompiliu Popescu revine cu un telefon la șeful PPDD București. Vrea să candideze, dar are nevoie de detalii. Radu Orzață îi spune că urmează să fie candidatul PPDD într-un colegiu din București pentru funcția de senator în Parlamentul României. Între timp, la televizoare candidații își depun candidaturile, desigur cu alaiul de televiziuni după ei.

Radu Orzață dezvăluie și că există o „taxă” pe care candidatul o plătește partidului: 50.000 de euro pentru un loc de senator. Spune că totul se face pe contract.

Dialogul negocierii:

Călin Pompiliu Popescu: Sunt pe drum, haideți să povestim. Domnu` Dan spune că ar fi vorba de un colegiu în București, unde exact?

Radu Orzață: Da, da. Aici în București. Putem discuta, nu am hârtiile în față. Dar e pe Senat, pe Senat.

Călin Pompiliu Popescu: Dumnealui nu știa legat de bani. Ce trebuie să fac?

Radu Orzață: Sunt multe de spus. Multe de discutat, ăsta e elementul ulterior. Dar dumneavoastră cum v-ați gândit?

Călin Pompiliu Popescu: Păi, eu nu știu, eu sunt cu afacerile. Nu mă pricep pe zona asta. Să îmi ziceți dumneavoastră.

Radu Orzață: 50. 50 era discuția.

Călin Pompiliu Popescu: 50 de mii de euro presupun, nu altceva…

Radu Orzață: Da, da, despre asta este vorba.

Călin Pompiliu Popescu: Păi, și asta ce include?

Radu Orzață: Nimic. Este taxa de participare alături de echipă.

Călin Pompiliu Popescu: Și trebuie să vin astăzi cu ei la sediu la dumneavoastră?

Radu Orzață: Da, exact.

Călin Pompiliu Popescu: Pot să vin cu ei cash, așa?

Radu Orzață: Da, da, da.

Călin Pompiliu Popescu: Eventual pot să vă fac un transfer. Pot să vă trimit acum de pe calculator

Radu Orzață: Nu, nu, nu.

Călin Pompiliu Popescu: Am înțeles deci cash. Și să vă aduc datele firmei?

Radu Orzață: Doar un CV pe mail.

Insistăm să știm dacă trebuie să aducem banii la sediul OTV/PPDD. Radu Orzață ne confirmă că banii trebuie să ajungă la partid chiar în ultima zi de depunere a candidaturilor.

ASCULTĂ AICI ÎNREGISTRAREA AUDIO INTEGRALĂ

Călin Pompiliu Popescu: Eu trebuie să scot banii din firmă. O să îmi dați o hârtie, ceva?

Radu Orzață: Da, sigur. Cu documente. Nu dați vreo șpagă și nici nu cumpărați ceva. Nu sunt probleme. Totul e cu documente.

Călin Pompiliu Popescu: Eu nu vreau să am probleme.

Radu Orzață: Doamne ferește. Totul e cu documente.

Călin Pompiliu Popescu: Pe lângă sumă, mai este nevoie de ceva?

Radu Orzață: Păi, sunt de luat bannere, flyere. Eu așa estimez o campanie decentă. Partidele mari aruncă sute de mii de euro. Noi am estimat mai puțin, așa.

Călin Pompiliu Popescu: Sute de mii de euro?

Radu Orzață: Da’ ei sunt nebuni. Noi am estimat altfel. Acum vedeți și dumneavoastră la unii de mai mult, la alții mai puțin. Care cât poate și depinde de ce își dorește. Sunt flyere, bannere, apariții televizate, de asta am estimat noi la 50.000.

Călin Pompiliu Popescu: Și dacă nu câștig, cu banii ăștia de ce se întâmplă?

Radu Orzață: Deci cu banii ăștia vă faceți campanie.

Contractul de exclusivitate cu OTV și clauza de 2 milioane de euro

Șeful PPDD București ne spune că trebuie să semnăm o serie de acte pe care ni le va transmite pe mail. Încheiem discuția cu reprezentantul PPDD cu promisiunea că Pompiliu Popescu va ajunge la sediul OTV cu documente semnate și evident cu banii.

La câteva minute, Pompiliu Popescu primeste pe mail, de la PPDD București, documente necesare înscrierii în partid. Printre documentele obișnuite (declarații de avere/interese, declarația de acceptare a candidaturii, de necolaborare cu securitate) primim și convenția-contract prin care viitorii parlamentari PPDD se obligă să plătească 2 milioane euro dacă trădează partidul.

„Părțile convin ca în situația în care Candidatul – ales Deputat / Senator în colegiul electoral în care acesta candidează pe lista uninominală a Partidului – demisionează din Partid, se retrage din Grupul parlamentar al Partidului, întreprinde acțiuni ostile Partidului și/sau conducerii acestuia sau are o atitudine neconformă cu Strategia și Statutul Partidului determinând excluderea sa din Partid, Candidatul va datora de drept (ipso iure) cu titlu de daune convenționale suma de 2.000.000 (două milioane) euro, fără a fi necesară îndeplinirea vreunei formalități prealabile sau intervenția vreunei instanțe judecătorești sau arbitrale „, prevede convenția.

CITȘTE AICI CONTRACTUL PPDD TRANSMIS LUI CĂLIN POMPILIU POPESCU

„Ați colaborat cu Securitatea? Să intreb la juridic”

Marți, 30 octombrie, ora 17:20. Victor Ponta își depune candidatura în colegiul din Gorj unde candidează și Dan Diaconescu. Îl contactăm din nou pe șeful PPDD București. Pompiliu Popescu a identificat o problemă: declarația de colaborare cu Securitatea. Îi spunem reprezentantului PPDD că Pompiliu Popescu a colaborat cu Securitatea și nu știe ce să scrie în declarație. Inițial, Radu Orzață nu vede nici o problemă. „Stați să întreb la juridic dacă ar fi o problemă”, spune liderul PPDD. După câteva clipe ne spune că, dacă am făcut poliție politică, nu putem candida.

Călin Pompiliu Popescu: Dar pentru partid ar fi o problemă dacă am colaborat cu Securitatea?
Radu Orzață: Păi, ar fi pentru că ne-ați spus abia acum.

Încheiem discuția cu promisiunea că revenim asupra candidaturii după o consultare cu un avocat.

Câți bani poate folosi un candidat în campania electorală

Legea 334/2006 spune că un candidat la alegerile parlamentare poate utiliza in campania electorala 350 de salarii de salarii de bază minime brute pe țară. Asta înseamnă că pentru alegerile parlamentare din acest an 245.000 de lei adică 53.000 de euro.

Legea spune că banii dați partidului de un candidat propus pentru alegeri sunt considerați donație. Aceeași lege spune că o persoană fizică poate dona partidului suma 200 de salarii minim brute asta înseamnă 140.000 de lei, adică 30.800 de euro.

În cazul nostru, Călin Pompiliu Popescu nu putea să doneze partidului suma de 50.000 de euro pentru că aceasta ar fi depăși cu 20.000 de euro pragul legal admis.

Autor

Citește și