Prima pagină » Știri » Filmul privatizării „senzaționale” a Oltchim. Cum a evoluat audiența OTV în săptămâna în care Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru combinatul de la Vâlcea

Filmul privatizării „senzaționale” a Oltchim. Cum a evoluat audiența OTV în săptămâna în care Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru combinatul de la Vâlcea

Filmul privatizării
La finalul săptămânii 17-23 septembrie Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru Oltchim care a fost transmisă în direct. Diaconescu și-a împlinit visul de a fi live pe toate posturile Tv dar OTV-ul său aflat în insolvență nu a reușit să bată audiența posturile EtnoTv și Disney.

La finalul săptămânii 17-23 septembrie, Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru Oltchim care a fost transmisă în direct. Diaconescu și-a împlinit visul de a fi live pe toate posturile de știri, dar OTV-ul său aflat în insolvență nu a reușit să bată audiența posturile EtnoTv și Disney. În perioada 17 – 23 septembrie, în intervalul orar 21:00-02:00, OTV a înregistrat o creștere mică a audienței, cu 13.000 de telespectatori în plus față de săptămâna 10-16 septembrie. Audiența postului a crescut semnficativ sâmbătă 22 septembrie, adică la o zi după ce Diaconescu a fost desemnat câștigător al licitației pentru combinatul Oltchim.

Audiența postului OTV a cunoscut o ușoară creștere în săptămâna 17 – 23 septembrie, când a avut în intervalul orar 21:00 – 02:00 o medie de 82.000 de telespectatori, cu 13.000 mai mult față de săptămâna 10-16 septembrie și cu 19 000 mai mult decât în perioada 3 – 9 septembrie.

Vineri, 21 septembrie, după ce a fost desemnat câștigător al licitației pentru Oltchim Dan Diaconescu a avut o audiență medie de 92.000 de telespectatori. Sâmbătă seara, OTV a avut cea mai bună audiență din acest interval, adică 115.000 de români au urmărit în medie postul OTV, în intervalul 21:00 -2:00. În acestă perioadă Dan Diaconescu nu a fost prezent în fiecare seară la propria sa emisiune. De multe ori OTV a rulat imagini cu emisiunile altor posturi TV la care acesta era prezent sau știri despre privatizarea Oltchim preluate de la alte televiziuini.

OTV este departe de perioada de glorie a cazului Elodia. În topul audiențelor pe intervalul 21:00-02:00, OTV s-a clasat săptămâna trecută doar pe locul 14, după posturi precum EtnoTv și Disney. În perioada 10 – 16 septembrie, OTV a ocupat locul 16. Structura publicului OTV este următoarea: 53% dintre telespectatori au peste 55 de ani, 56% sunt femei, 49% au educație medie, iar 33% au absolvit doar scoala generală.

Sursa: Kantar Media Audiences

Luni 17 septembrie: 68.000 de români au urmărit în medie postul OTV în intervalul 21:00-2:00. Dan Diaconescu s-a înscris la licitația pentru Olchim. Tot luni 17 septembrie, Diaconescu a mai depus la Tribunalul București două cereri, care privesc anularea privatizării Oltchim și suspendarea tuturor măsurilor de privatizare până la soluționarea cererii de anulare a deciziei AGA.

În afară de Dan Diaconescu, mai depuseseră oferte și PCC SE, înregistrată în Germania și omul de afaceri Ștefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex și Aisa Invest. Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie prelungește termenul de depunere a ofertelor la cererea companiei rusești Gazprom.

Marți 18 septembrie: 60.000 de români au urmărit în medie postul OTV în intervalul 21:00 -2:00. Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că situația Oltchim nu este una fericită, deoarece există o ofertă este „exotică”, iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul. Tot marți, premierul Ponta a declarat că Dan Diaconescu prin procesele deschise luni ar putea pune pe „butuci” combinatul Oltchim.

Miercuri 19 septembrie: Audiența OTV crește foarte puțin. 75.000 de români au urmărit în medie postul OTV în intervalul 21:00-2:00. Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Economiei să fie direct implicat în procesul de privatizare a companiei Oltchim, dar să evite spectacolul mediatic, spunându-i că anticipează că vineri, la licitația programată să fie organizată în prezența presei, va fi un astfel de spectacol.

Joi 20 septembrie: Audiența OTV-ului stagnează la 75.000 de telespectatori în medie în intervalul 21:00-2:00. La ora 12 se încheie procedura de depunere a ofertelor. Dan Diaconescu întârzie 4 minute. Presa relatează că poate să fie descalificat. Diaconescu și șeful OPSPI se ceartă în sediul instituției. În final oferta lui Dan Diaconescu este înregistrată. Joi seara Dan Diaconescu este prezent în toate buletinele de știri.

Vineri 21 septembrie: OTV înregistrează o nouă creștere a audienței. În medie 92.000 de persoane au urmărit postul lui Diaconescu în intervalul 21:00 -2:00. Dan Diaconescu câștigă licitația pentru Oltchim oferind 45 milioane euro. Licitația se transformă într-un adevărat show televizat. Dan Diaconescu oferă primul semn de nesiguranță și spune că nu este sigur că până luni 24 septembrie va plăti cele 45 de milioane.

Gândul arată că OTV este în insolvență iar firmele pe care le deține sunt datoare la stat cu peste 2,3 milioane de euro. Oficialii guvernului au explicat că Dan Diaconescu a câștigat licitație pe persoană fizică și datoriile companiilor sale nu au legătură cu licitația. Remus Vulpescu șeful OPSI a explicat, pentru gândul, cum a fost privatizat Oltchimul de o persoană fizică.

Premierul Ponta îi transmite și un avertisment lui Dan Diaconescu: „Dacă cineva crede că se joacă cu așa ceva, se va arde foarte tare”,

Sâmbătă 22 august: 115.000 de români au urmărit în medie postul OTV în intervalul 21:00 -2:00. Audiența OTV a înregistrat o creștere consistentă față de media zilelor precedente. Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat, sâmbătă, la Slatina, că firma TISE, din Rusia, s-a arătat intersată de preluarea acțiunilor de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea și că în primăvara acestui an ar fi trimis o scrisoare de intenție în acest sens. Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Dan Diaconescu, care a câștigat licitația pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni de la Oltchim, se retrage, Daniel Chițoiu a declarat că firma din Rusia, conform discuțiilor inițiale, ar fi interesată în continuare de preluarea combinatului.

Duminica 23 septembrie: 89.000 de români au urmărit în medie postul OTV în intervalul 21:00 -2:00. Presa a căutat duminică numele misteriosului investitor care ar sta în spatele lui Dan Diaconescu. Au fost vehiculate numele gigantul rus Gazprom, TISE – o altă companie rusească -, omul de afaceri român Adrian Porumboiu, americanul Victor Adam, președintele TransGas Develpment Systems. Misterul ar fi trebuit să fie rezolvat prin publicarea ofertei scrise cu care Diaconescu a căștigat licitația. În ofertă însă Diaconescu face doar o referire că „alături de echipa noastră, formată din cei mai buni specialiști în domeniu, există și un mare consorțiu international cu cifra de afaceri în 2011 de peste 8,5 miliarde euro”.

Gândul arată că Diaconescu nu a riscat prea mult prin intrarea în cursa pentru Oltchim. Dacă nu plătește cele 45 de milioane de euro pentru care a câștigat licitația Diaconescu pirde garanția de participare de 130 000 euro. Un dosar pe numele său este destul de improbabil spun specialiștii contactați de gândul.

Luni 24 septembrie: 100.000 de români au urmărit în medie postul OTV în intervalul 21:00 -2:00. Dan Diaconescu se prezintă la Ministerul Economiei pentru a semna contractul. După aproape o jumătate de oră iese din sediu și spune că a amânat privatizarea pentru că nu era multumit de cum era redactat contractul. Premierul Ponta anunță că va căuta un alt investitor deoarece s-a dovedit că Diaconescu nu are bani.

Potrivit unui sondaj IRES, popularitatea lui Dan Diaconescu a crescut un singur procent din decembrie 2011 până în septembrie 2012. Potrivit sondajului, Dan Diaconescu ar avea o popularitate de 11% care a fost măsurată în baza răspunsurilor la întrebarea „care este omul politic preferat al dumneavoastră?”

Pe de altă parte, sondajele publicate la începutul lunii septembrie arată că Partidul Poporului Dan Diaconescu are o cotă de încredere de 14% IMAS și 8% în sondajul CCSB.

Citește și