Prima pagină » Știri » IGSU: Trei pompieri, transportați la spital în urma incendiului de la Confort City

IGSU: Trei pompieri, transportați la spital în urma incendiului de la Confort City

Patru pompieri s-au intoxicat cu monoxid de carbon în timpul intervenției de marți de la blocul din complexul Confort City, trei dintre ei fiind transportați la Spitalul Floreasca, iar al patrulea primind îngrijiri la fața locului, la fel ca șapte locatari ai ansamblului, informează IGSU.

Patru pompieri s-au intoxicat cu monoxid de carbon în timpul intervenției de marți de la blocul din complexul Confort City, trei dintre ei fiind transportați la Spitalul Floreasca, iar al patrulea primind îngrijiri la fața locului, la fel ca șapte locatari ai ansamblului, informează IGSU.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pe durata intervenției, patru pompieri militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealu Spirii” al Capitalei au fost intoxicați cu monoxid de carbon, trei dintre aceștia fiind transportați la Spitalul de Urgență Floreasca, iar celui de-al patrulea i s-a acordat prim ajutor calificat la fața locului de către echipajele SMURD. Acestea au mai acordat ajutor medical altor șapte persoane, locatari ai complexului.

IGSU mai precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că șeful IGSU, colonel Marcel Sorin Lucaciu, a dispus, marți seară, contactarea Primăriei Popești-Leordeni, în vederea convocării, în ședință extraordinară, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Popești-Leordeni, pentru analizarea situației și dispunerea măsurilor de evacuare și cazare a persoanelor ale căror locuințe au fost afectate.

„În cadrul reuniunii de lucru a CLSU, au fost stabilite următoarele măsuri urgente: cazarea persoanelor la Rin Grand Hotel sau alte locații pentru cele care refuză cazarea la acest hotel; hrănirea, prin grija aceluiași hotel; intervenții specifice cu structurile Electrica și Distrigaz; asigurarea apei potabile pentru cetățeni și personalul de intervenție”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, au fost solicitate Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică pe timpul nopții, potrivit sursei citate.

Cu ajutorul administratorului imobilului afectat, tot marți seară, a fost permis accesul locatarilor, treptat, pentru verificarea stării propriilor apartamente.

Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire, mai spun cei de la IGSU.

Pe timpul nopții, rămân în supraveghere opt autospeciale de stingere cu apă și spumă, patru autospeciale pentru lucru la înălțime, două ambulanțe SMURD și două autospeciale de descarcerare, potrivit aceleiași surse.

Dezvoltatorul ansamblului Confort City anunțase anterior că va pune la dispoziția persoanelor afectate de incendiul de marți apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spații, până la refacerea locuințelor proprii.

Pentru început, a precizat dezvoltatorul, toți locatarii afectați vor fi cazați, „în următoarele două, trei zile, într-o unitate hotelieră”, unde li se va asigura hrana, urmând ca, ulterior, să le pună la dispoziție apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spații proprii, până la refacerea locuințelor.

De asemenea, reprezentanții firmei care a construit complexul vor asigura și „consilierea și suportul clienților”, pentru refacerea locuințelor.

Incendiul a izbucnit, marți după-amiază, la mansarda unui bloc cu 11 niveluri aflat în complexul rezidențial Confort City.

„Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a clădirii, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, extinzându-se și la etajul 10 al blocului de locuințe. Focul s-a propagat ulterior pe fațadă, la etajele inferioare. Flăcările, favorizate de vânt, au cuprins, în plan orizontal, toate cele 8 scări ale imobilului, afectând mai multe apartamente”, a precizat IGSU.

Surse din rândul autorităților au declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul apartamentelor afectate în urma incendiului este de aproape 100.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului, au intervenit, în total, 31 de autospeciale de stingere cu apă și spumă, 10 autospeciale pentru lucru la înălțime, patru ambulanțe SMURD, cinci autospeciale de descarcerare, trei motopompe remorcabile (pentru alimentare cu apă), șase autocamioane de intervenție (pentru transportul buteliilor de aer comprimat) și mașina medicului de urgență, de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Floreasca, potrivit IGSU.

Locatarii blocului au reclamat faptul că intervenția la incendiu a fost întârziată din cauza faptului că pompierii nu au avut apă.

Potrivit IGSU, intervenția la incendiu a fost îngreunată de barierele de acces și de mașinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar și de faptul că rețeaua de hidranți a complexului nu a funcționat, au mai spus cei de la IGSU.

Întrebat despre cauza incendiului, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, Daniel Vasile, a spus că există „speculația” că acesta a izbucnit în urma aprinderii unui aparat de aer condiționat montat în exterior.

Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie de autorizație privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri, a declarat, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt ISU Ilfov, Simion Petruș.

Petruș a explicat că blocul respectiv, care are 11 niveluri, nu se încadrează în categoriile de construcții care trebuie să primească avizul Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) privind securitatea la incendiu, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1739/ 2006.

Potrivit HG citate, se supun autorizării clădiri civile definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securității la incendiu ca „înalte” sau „foarte înalte”, indiferent de aria construită ori de destinație, „înalte” însemnând de peste 11 etaje.

Ansamblul rezidențial Confort City, deținut de frații Robert și Ionuț Negoiță, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adaugă parcări, două minimarketuri, o grădiniță, locuri de joacă pentru copii și parcuri.

Complexul rezidențial este situat pe Splaiul Unirii, la 7,6 km de Piața Unirii, 6,3 km de Parcul Tineretului și la 4 km de Rin Grand Hotel. Ansamblul a fost dat în folosință în 2010.

Proprietarii apartamentelor spun că au plătit pe acestea prețuri începând cu 50.000 de euro și că au de dat rate lunare la bancă de aproximativ 300 de euro.

În 2007, un hotel deținut tot de frații Negoiță, aflat pe Șoseaua Vitan Bârzești, a fost cuprins de un incendiu, în timp ce se afla în construcție.

Citește și