Admnistratorul Hidroelectrica compania de stat evaluată la 3 miliarde de euro susține că reprezentanții celor 10 companii denumite generic „băieții deștepți din energie” au încercat să îl corupă. Gândul.info îți prezintă profilul acestor companii. Cine sunt acționarii și ce legături au cu mediul politic. O parte din cei 10 băieți deștepți sunt pomeniți într-un doar investigat de procurorii DIICOT în care mai mulți directori ai Hidroelectrica și fostul ministru Codruț Sereș au fost trimiși în judecată pentru subminarea economiei naționale. Dosarul Hidroelectrica vorbește exact despre contractele păguboase pentru stat dar profitabile pentru băieții deștepți.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza a declarat la GÂNDUL LIVE că unii dintre băieții deștepți au încercat să îl mituiască. „Propuneri indecente se fac în România, dar eu nu sunt un pervers. Nu au fost propuneri concrete, ci nuanțate, indecente. Au fost și bani, și alte discuții”, a declarat Borza. Reprezentantul Hidroeletrica le-ar fi răspuns celor care încercau să îl corupă că „nu se poate” și că el nu a făcut acest lucru niciodată. Întrebat de ce nu a sesizat Parchetul în cazul „băieților deștepți” care au vrut să îi ofere mită, Remus Borza a declarat că „nimeni niciodată nu a fost pedepsit și nici nu va fi pedepsit” în astfel de cazuri.
AVEȚI AICI ÎNREGISTRAREA VIDEO A EMISIUNII
Gândul a solicitat un punct de vedere din partea DNA, dacă în urma declarațiilor făcute de Borza procurorii se vor autosesiza și dacă „băieții deștepți” sunt achetați. DNA a precizat că a înregistrat solicitarea și că va transmite un răspuns oficial.
Cele 10 companii identificate de Remus Borza drept băieții deștepți din energie apar într-un dosar investigat de procurori. Este vorba de dosarul Hidroeletrica investigat de DIICOT. În acest dosar fostul ministru Codruț Șereș este acuzat de subminarea economiei naționale și că alături de directorii Hidroelectrica au provocat un prejudiciu de 170 milioane dolari. În rechizitoriu sunt menționate și contractele băieților deștepți și modul în care aceste contracte au păgubit statul român.
CITEȘTE AICI RECHITITORIUL DOSARULUI HIDROELECTRICA
Istoria scurtă a contractelor de la Hidroelectrica
Între 2001 și 2004 Hidroelectrica a încheiat contracte cu 10 companii: Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro P.E.C. Aceștia sunt cei 10 băieți deștepți despre care vorbește administratorul special al Hidroelectrica. În esență aceste contracte prevăd că Hidrolectrica vinde energie ieftină sub prețul pieței către cele 10 societăți. Acești 10 băieți deștepți revindeau energia de la Hidroelectrica altor consumatori la un preț mult mai mare astfel realizând profituri substanțiale. Presa a arătat că acest tip de afacere care este în mod clar păguboasă pentru stat are un caracter transpartinic. Contractele păguboase fiind semnate ori prelungite de reprezentanți atât ai PSD, PDL sau PNL.
Pe 20 iunie anul acesta Hidroelectrica a intrat în insolvență, la propria ei cerere. Ulterior administratorul special al companiei a denunțat contractele cu șase din cele 10 companii. Au fost denunțate contractele cu Energy Holding, Euro-P.E.C., EFT AG, EFT România, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie. Pentru celelate 4 companii Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica contractele au fost renegociate. Analizele de presă ce au precedat anunțul intrării în sinsolvență arătau că unul dintre scopurile procedurii de insolvență ar fi fost chiar denunțarea contractelor cu băieții deștepți.
Decizie crucială la Curtea de Apel pentru băieții deștepți
Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries au cerut Curții de Apel București să suspende procedura de insolvență a Hidroelectrica. Joi 11 octombrie instanța va pronunța o decizie în acest caz. În cazul în care Curtea de Apel decide să anuleze procedura de insolvență atunci Hidroelectrica este obligată să revină la situația de dinaintea insolventei. Asta înseamnă că vor fi reactivate contractele cu băieții deștepți.
Energy Holding conectată la curentul Hidroelectrica și la tot spectrul politic
Compania Energy Holding a fost pusă pe picioare de către controversatul Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, în perioada guvernării lui Adrian Năstase. Între anii 2002-2004, compania cunoaște o cereștere uriasă a cifrei de afaceri de la 1,5 mil. euro la aproape 200 mil. euro. Tot în această perioadă, Energy Holding încheie contracte directe de achiziție de energie cu cel mai ieftin producător local, Hidroelectrica. În 2009 a fost anunțată preluarea Energy Holding de către Marken Investment & Trading M.I.T. o companie înregistrată în Olanda. Totuși presa a relatat că Energy Holding ar fi în continuare controlată de omul de afaceri Bogdan Buzăianu. În 2011 Energy Holding a cumpărat energie elctrică de la Hidroelectrica în valoare de 280,25 milioane lei.
O analiză de presă publicată în 2007 arăta că Bogdan Buzăianu și-a localizat afacerile în Elveția și că legăturile sale sau ale partenerilor săi de afaceri duc către politicieni din toate partidele politice importante (PSD, PNL, PDL). Fostul ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu este nașul lui Bogdan Buzăianu. Presa a relatat că Bogdan Buzăianu și Corneliu Vișoianu au fost asociați în firma B&C Consulting și au consiliat PNL Prahova, fieful lui Dinu Patriciu, la recomandarea lui Călin Popescu-Tariceanu. Pe de altă parte și Radu Berceanu a declarat că l-a cunoscut pe Buzăianu în 1998 când făcea parte din guvern. Apoi în noiembrie 2009 în plină campanie prezidențială Radu Berceanu a fost fotografiat coborând din mașina lui Bogdan Buzăianu.
Numele companiei Energy Holding apare și în rechizitoriul dosarului Hidroelectrica în care fostul ministru Codruț Sereș și alți șase directori ai companiei au fost trimiși în judecată pentru subminarea economiei. DIICOT a trimis în judecată în septembrie 2011 dosarul Hidroelectrica care are ca subiect exact contractele paguboase cu băieții deștepți. DIICOT spune că Sereș și cei șase director au încheiat aceste contracte cu bună știință în detrimentul statului. Prejudiciul adus statului se reidică la 170 milioane dolari.
Presa a mai relatat că DIICOT îl investighează și pe omul de afaceri Bogdan Buzăianu tot în cadrul cercetărilor privind contractele păguboase cu băieții deștepți. Până în acest moment Buzăianu nu a fost trimis în judecată.
Ziarul Financiar a relata că statul român a pierdut 1,4 miliarde de lei în urma contractului dintre Hidroelectrica și Energy Holding. uma reprezintă diferența dintre prețul de vânzare al enerÂgiei pe bursa OPCOM și prețul pe care îl plătea Energy Holding.
Euro-P.E.C. firma finului deputatatului PDL Mircea Toader
Euro-P.E.C. este prima companie al cărei contract contract preferențial cu Hidroelectrica a fost denunțat de administratorul special Remus Borza. Euro-P.E.C. îl are ca acționar principal pe omul de afaceri gălățean Marcel Adrian Comșa. Presa a relatat că Marcel Adrian Comșa este finul lui Mircea Toader deputat PDL și lederul grupului parlamentar ar democrat-liberalilor din cadrul Camerei Deputaților. Potrivit Topului Forbesc 500 de miliardari Comșa are o avere de 16-17 milioane euro. Potrivit analizei realizate de admiistratorul special al Hidroelectrica prejudiciul adus de contractul semnat cu Euro-P.E.C în perioada 2006 – 31 mai 2012 este de 118,57 milioane de lei. Și acestă companie este menționată în dosarul DIICOT trimis în judecată. Procurorii au prezentat și ei o analiză detaliată a contractelor încheiate cu Hidroelectrica. Analiza DIICOT arată că Hidroeletrica a suferit pierderi în urma cpnbtractelor bilaterale încheiate cu Euro-P.E.C. Presa a relatat că acestă companie cumpăra energia ieftină de la Hidroelectrica și apoi o revindea cătrea fabricile de ciment Aleșd, Câmpulung, Turda (aferente S.C. HOLCIM ROMANIA S.A.), combinatele metalurgice MECHEL Târgoviște și MECHEL Campia Turzii,
Hidroelectrica a deschis o procedură de insolvență împotriva compania Euro-P.E.C pentru o datorie de 7,6 milioane de euro.
EFT AG, EFT România: pierderi de 111 milioane euro
EFT AG, EFT România sunt parte a EFT Group. Potrivit propriei descrieri EFT Group este principalul furnizor de energie din Europa de sud-est. Compania furnizează energie către peste 200 de clienți din 19 țări. Compania EFT a încheiat în România două contracte cu Hidroelectrica. Din contractele cu EFT AG și cu EFT România, Hidroelectrica a pierdut, în perioada 2006-31 mai 2012, 203,6 milioane de lei, respectiv 299,2 milioane de lei, adică în total peste 111 milioane de euro. Banii provin din diferența dintre prețul de vânzare stabilit în contractele directe și prețul pe care Hidroelectrica l-ar fi obținut dacă ar fi ieșit cu energia pe piața spot a bursei de energie OPCOM. Și acestă companie este menționată în dosarul DIICOT care privește contractele preferențiale încheiate de Hidroelectrica. EFT avea același mod de operare: cumpăra energia electrică ieftin de la Hidroelectrica și apoi o revindea către alte companii la un preț mult mai mare.
Două companii create în România și mutate în Elveția au adus o pagubă de 190 milioane euro
Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries sunt deținute de grupul elvețian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries au fost create în jurul companiei Ehol Distribution și Buzmann Industries, firme înființate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu și preluate de grupul elvețian Alpiq. Cele două firme au avut contracte pe termen lung de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la prețuri sub nivelul pieței. Potrivit descrierii de pe propriul site grupul Alpiq activează în 23 de țări și a avut venituri de peste 14 miliarde de franci elevețieni. Paguba adusă Hidroelectrica în ultimii ani de contractele cu cele două firme depășește 850 de milioane de lei (190 de milioane de euro).
Printre companiile care au beneficiat de contractele preferențiale se numără și companiile Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica. Contractele cu aceste companii nu au fost denunțate ci doar renegociate cu condiții mai bune pentru statul român.
Alro Slatina este unul din cei mai impotanți producători de aluminiu din Europa de Sud-Est. Compania estelistată la bursă și face parte din grupul internațional industrial și de investiții Vimetco N.V. Alro are un contract direct a achiziției energiei de la Hidroelectrica valabil până în 2018. În fiecare an, Alro achiziționează 3 TWh de electricitate de la compania de stat. În urma renegocierii contractului Alro va plăti statului cu 70% mai mult pentru energia cumpărată de la Hidroelectrica.
Elsid SA produce electrolizi siderurgici. Principalul acțioanr al Elsid este compania Metaleuroest care este deținută de Mihai și Stelian Anastasescu. Cei doi oameni de afaceri provin din Prahova și au o avere estimată de 40 de milioane de euro. Presa a relatat că Mihai Anastasescu prin compania Medimfarm a donat 7500 lei PDL în campania din 2010. Presa locală a mai speculat că Mihai Anastasescu este apropiat de Roberta Anastase fosta președintă a Camerei Deputaților și deputat PDL.
Metaleuroest deține acțiuni și la Electrocarbon care se află pe lista companiilor care au încheiat contracte cu Hidroelectrica. Principalul acționar al Electrocarbon este compania Vivaio Campina care este deținută de omul de afaceri Laurentiu Dascalu.
Electromagnetica BuÂcurești este trader de energie electrică și se ocupă și cu producția de echipamente electrice și pentru telecomunicații. Electromagnetica este listată la bursă. Presa a relatat că Electromagnetica ar fi controlată de salsariații companiei iar SIF Oltenia ar deține un pachet de 15% din acțiuni.
Citește și EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. REMUS BORZA, administratorul judiciar al Hidroelectrica: „Băieții deștepți” mi-au făcut PROPUNERI INDECENTE, dar eu nu sunt un PERVERS. Au fost și bani, și alte discuții