Directorul SRI, George Maior, a afirmat, referindu-se la acuzațiile omului de afaceri Ioan Niculae, că Securitatea la care acesta a lucrat „a distrus un stat”, apreciind că foști reprezentanți ai Securității vor să demonstreze ca SRI face poliție politică în timp ce ei înșiși au trăit din acest lucru.”Domnul Niculae dacă tăcea, filozof rămânea. O să îi răspund în felul următor: Securitatea la care domnia sa a lucrat a distrus un stat, l-a șters de pe harta politică, strategică a lumii civilizate și nu a înțeles deloc prin aceasta lumea în care trăia și acționa acel stat, din păcate. Ca exponent vechi al acestui organism, nici el nu cred ca înțelege foarte bine despre ce lume vorbim în secolul XXI”, a declarat Maior, vineri, la Digi24, întrebat despre afirmații ale lui Niculae potrivit cărora serviciile secrete au distrus cel mai mult in ultimii 23 de ani.
El a spus că secția în care a lucrat Ioan Niculae era Direcția economică a Securității, care apăra „un sistem de comandă în economie care s-a dovedit a fi falimentar inclusiv din punct de vedere al logicii pieței”.
George Maior a negat existența unei discuții cu premierul Victor Ponta pe tema acuzațiilor reciproce dintre Sorin Roșca Stănescu și Sebastian Ghiță privind legăturile cu serviciile secrete.
„Pe aceasta chestiune n-aș fi avut de ce să am. Am multe discuții cu domnul Ponta pe informații pe care le transmitem Guvernului, premierului. Ce este în interiorul partidelor e o chestiune care nu mă prea interesează. Mă interesează în schimb când foști reprezentanți ai Securității încearcă să demonstreze că SRI face poliție politică în timp ce ei înșiși au trăit din acest lucru”, a spus Maior.
El a precizat că aceste dezbateri nu afectează relațiile cu partenerii externi, care „văd cine vorbește, despre ce vorbește și cum o face”, dar și că nu există nicio implicare străină, fiind vorba doar despre interese locale.
„Aceste chestiuni poate servesc câteodată unor interese străine pe care n-am să le mentionez aici, este posibil și acest lucru. Slăbiciunea unui serviciu – percepută ca atare ea nu există din punct de vedere structural – este fericirea unui serviciu ostil”, a adăugat directorul SRI.
Anterior, Maior remarcase că foști ofițeri sau foști informatori ai securității fac declarații despre SRI, „care e o instituție complet diferită de a lor”, motiv pentru care „ei nu pot nici din punct de vedere al unor criterii morale, nici profesionale să emită judecăți de valoare despre activitatea unui serviciu profund atașat valorilor euro-atlantice, integrat în sistemul de informații NATO și UE”, cu o credibilitate majoră în aceste sisteme și cu „o legitimitate care depășește încercarea lor patetică de a lansa acuze la adresa sa”.
El a spus că „persoane cu mare forță economică” încearcă să acrediteze ideea că „SRI le îngrădește marja de acțiune”.
„Nu le îngrădește nici o marjă de acțiune dacă ea se desfășoară în raport de criteriile competiției caracteristice economiei de piață. În schimb când această marjă de acțiune e îngrădită pe terenul unor lobbyuri ilegitime către factori guvernamentali pentru a-și promova interesele economice, chiar fapte de corupție, atunci normal ca sunt deranjate”, a spus George Maior, adăugând că SRI deranjează poate și factorul politic, „indiferent de culoarea lui”.
El a argumentat că în momentul în care serviciul are capacitatea de a coopera chiar cu parchetele în tratarea cazurilor de corupție, normal că subiectul unor asemenea acțiuni nu e fericit.
George Maior a avertizat că SRI nu va fi intimidat de „factori politici, mediatici sau chiar factori economici puternici care au bani și posibilitatea de a-și livra mesajul în spațiul public”, precizând însă că Serviciul nu este în antagonie cu aceste forțe, fiind vorba despre persoane, despre centri de putere din cadrul lor.
„Comunicăm bine cu mass-media pe agenda noastra de securitate națională, comunicăm bine cu factori politici, nu avem nici o problema din această perspectivă, dar în momentul în care suntem atrași în asemenea jocuri trebuie să ripostăm”, a declarat directorul SRI.
Omul de afaceri Ioan Niculae a susținut că telefonul său este ascultat din 1997, în timp ce senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a declarat că legile siguranței trebuie modificate pentru deconspirarea ofițerilor acoperiți. Senatorul PNL l-a acuzat pe patronul România TV, deputatul PSD Sebastian Ghiță, că este ofițer acoperit și că, în mod direct, coordonează campania de denigrare, prin falsuri, a PNL, dusă de televiziunea pe care o conduce. Stănescu a susținut că ar avea probe împotriva lui Ghiță, dar nu le-a prezentat. Deputatul PSD Sebastian Ghiță, care este și secretar al Comisiei parlamentare de control a SRI, i-a numit pe liberalul Sorin Roșca Stănescu, patronul trustului Intact, președintele de onoare al PC Dan Voiculescu, și pe omul de afaceri Ioan Niculae „fosile comunistoide” cu legături de bani și interese cu Rusia, spunând despre aceștia că atacă serviciile secrete.
Departamentul Politic, [email protected]