Completul de cinci judecători condus de Livia Doina Stanciu, președinta Înaltei Cuți de Casație și Justiție, a publicat motivarea sentinței din dosarul Trofeul Calității în care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare. În motivare, cei cinci magistrați susțin că Năstase este vinovat pentru că, ” în perioada ianuarie-februarie 2004, inculpatul Năstase Adrian, în calitate de președinte al Partidului Social Democrat, s-a folosit de influența sa pentru a obține foloase necuvenite, reprezentând contravaloarea unor materiale de propagandă electorală”.
Completul de cinci judecători ai Curții Supreme care a decis în recurs condamnarea lui Adrian Năstase a fost compus din judecătorii: Livia Stanciu (președinta Curții Supreme), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrașcu și Ioana Alina Ilie.
Practic, pe 20 iunie Curtea Supremă a respins recursurile formulate de Adrian Năstase și ceilalți coinculpați din dosar. Astfel sentința de fond de condamnare la pedepse cu închisoarea a fost confirmată, astfel Adrian Năstase a ajuns să fie încarcerat.
Iată ce rețin judecătorii în motivarea deciziei de condamnare la închisoare:
„Examinând materialul probator administrat în cauză, atât în cursul urmăririi penale cât și al cercetării judecătorești prin raportare la criticile formulate de recurentul intimat inculpat Năstase Adrian, personal, dar și prin apărători, instanța de recurs constată că, în cauză, sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000, atât cele ce vizează latura obiectivă cât și cele care vizează latura subiectivă.
Corespondența acestor elemente în materialul probator administrat fac ca fapt săvârșită de inculpat să se înscrie în tiparul stabilit de norma incriminatoare, în mod corect, prima instanță condamnându-l pe inculpat pentru această infracțiune.
Curtea Supremă: Dosarul Trofeul Calității nu a fost un dosar politic
În motivare Curtea Supremă spune că dosarul Trofeul Calității nu a fost un dosar politic. „doar calitatea pe care inculpatul Năstase Adrian o avea la data săvârșirii faptei – de președinte al unui partid reprezintă singura conexiune cu politicul”, se arată în motivarea instanței
Năstase condamnat de numărul mare de probe indirecte
Completul de cinci judecători arată în motivare că Adrian Năstase a fost condamnat pe baza unei multitudini de probe indirecte care dovedesc vinovăția sa și că era extrem de greu de obținut probe directe a vinovâției lui Adrian Năastase.
„Deși, în mod corect, prima instanță a constatat că, în speță, nu xistă o probă directă care să-l incrimineze pe inculpatul Năstase drian, cu toate acestea, instanța de ultim control judiciar reține că un umăr mare de probe indirecte administrate în cauză demonstrează, oroborate între ele, vinovăția inculpatului în comiterea infracțiunii prev de art. 13 din Legea nr. 78/2000.
Inexistența unei probe directe este însă, pe deplin explicabilă, în condițiile în care inculpații părtași la infracțiuni de corupție, se supun deseori „legii tăcerii”, probațiunea fiind cu atât mai greu de făcut, cu cât nivelul la care se află persoana acuzată este mai înalt.”Sursa: Motivarea Curții Supreme
Trofeul Calității: formă mascată de colectare de fonduri pentru campania electorală a inculpatului Năstase Adrian
În motivare judecătorii mai rețin că Trofeul Calității a reprezentat un vechicul de colectare a banilor pentru campania electrorală a lui Adrian Năstase.
„Pe baza acestor elemente, detaliate anterior, prima instanță, în unanimitate, în mod corect, a ajuns la concluzia că, în realitate, Trofeul Calității în Construcții a reprezentat o formă mascată de colectare de fonduri pentru campania electorală a inculpatului Năstase Adrian, cea mai mare parte a sumelor încasate cu titlu de taxă de participare ajungând, în urma unor tranzacții fictive, în contul S.C.Eurografica S.R.L, societate care, ulterior, a achiziționat materiale de propagandă electorală pentru
acest inculpat.”, Sursa: Motivarea Curții Supreme
Curtea Supremă: Năstase se poate reabilita numai în detenție
Completul de cinci judecători susține că Năstase se poate reabilita în fața societății numai prin detenție și că faptele sale sunt de o gravitate destul de mare pentru a sta în închisoare.
„Pe de altă parte, instanța de ultim control judiciar apreciază cămodalitatea de executare, în regim de detenție, este singura aptă să asigure îndreptarea atitudinii acestuia față de comiterea de infracțiuni, resocializarea sa viitoare pozitivă, precum și o reacție socială adecvată în diminuarea săvârșirii unor infracțiuni de corupție la nivelul unor funcții de înaltă demnitate publică, întărind percepția opiniei publice că organele judiciare sunt în măsură să acționeze cu fermitate și să realizeze un act de justiție.”, se arată în motivarea instanței