Prima pagină » Știri » Năstase: DNA a fabricat dosarul Trofeul Calității, avea o sumă ce nu putea fi legată de Zambaccian

Năstase: DNA a fabricat dosarul Trofeul Calității, avea o sumă ce nu putea fi legată de Zambaccian

Năstase: DNA a fabricat dosarul Trofeul Calității, avea o sumă ce nu putea fi legată de Zambaccian
Adrian Năstase a declarat miercuri, la ICCJ, că dosarul Trofeul Calității a fost "fabricat" de DNA pentru că suma găsită prejudiciu de procurorii anticorupție nu mai putea fi legată de imobilul din Zambaccian, deoarece construcția acestuia era deja finalizată în 2004.

 

Adrian Năstase a declarat miercuri, la ICCJ, că dosarul Trofeul Calității a fost „fabricat” de DNA pentru că suma găsită prejudiciu de procurorii anticorupție nu mai putea fi legată de imobilul din Zambaccian, deoarece construcția acestuia era deja finalizată în 2004.

Fostul premier spus, în ultimul cuvânt în fața unui complet de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), că s-a dorit inculparea lui în cât mai multe dosare, astfel că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au recurs la fabricarea unor dosare hibrid, acesta fiind și cazul celui cunoscut ca Trofeul Calității.

Referitor la acest dosar, Năstase a afirmat că procurorii anticorupție au făcut tot posibilul pentru a-l „agăța” în calitatea sa de fost premier. El a mai arătat că procurorilor nu le-au ieșit calculele și, pentru că nu puteau lega o sumă de bani constatată ca prejudiciu de construcția imobilului din Zambaccian, au hotărât crearea dosarului Trofeul Calității, cu el în calitate de președinte de partid.

Adrian Năstase a menționat că, în 2004, construcția imobilului din Zambaccian era finalizată, astfel că procurorii au decis legarea sumei ce reprezintă actualul prejudiciu din Trofeul Calității de bunurile electorale distribuite la campania din acel an.

„DNA a trimis comisii rogatorii în foarte multe țări, au căutat continuu conturi ale mele prin off-shore-uri din străinătate. Pentru că, în 2004, nu mai puteau lega banii de clădire din Zambaccian, și-au spus că trebuie găsită o modalitate prin care să cuprindă acei bani. Aceste acuzații nu au niciun fel fundament, (…) iar caruselul numirilor în funcții a creat anumite suspiciuni. Inițial, s-a dorit acuzarea mea ca prim-ministru”, le-a spus Năstase magistraților.

Fostul premier a mai arătat că îi pare rău de situația celorlalți inculpați din dosar, despre care a susținut că au fost anchetați și condamnați tocmai din cauză că îl cunoșteau.

În final, Năstase a arătat că miza politică a acestui dosar este dovedită de o afirmație de miercuri a procurorului DNA, făcută în ședința de judecată, prin care anchetatorul a solicitat instanței ca, în cazul menținerii condamnării fostului premier, acestuia să-i fie luate și o serie de drepturi civile și politice.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dezbătut, miercuri, contestațiile procurorului DNA și ale inculpaților din dosarul Trofeul Calității, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanței supreme, în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanței supreme.

Citește și