Prima pagină » Știri » Patriarhia: „Niciun preot ortodox nu a oficiat o slujbă la momentul incinerării lui Sergiu Nicolaescu. Presa dezinformează”

Patriarhia: „Niciun preot ortodox nu a oficiat o slujbă la momentul incinerării lui Sergiu Nicolaescu. Presa dezinformează”

Patriarhia:
Reacția vine după ce...

Niciun preot al Bisericii Ortodoxe Române nu a fost prezent pentru a oficia o slujbă religioasă la momentul incinerării lui Sergiu Nicolaescu, informează, sâmbătă, Patriarhia Română.

„Ca urmare a încercării de dezinformare și manipulare a opiniei publice, Patriarhia Română precizează: Niciun preot al Bisericii Ortodoxe Române nu a fost prezent pentru a oficia o slujbă religioasă la momentul incinerării regretatului artist Sergiu Nicolaescu”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

Patriarhia Română a făcut aceste precizări după ce presa a relatat că la momemntul incinerării lui Sergiu Nicolaescu ar fi fost oficiată o slujbă religioasă, în cadru restrâns, la crematoriul Vitan Bârzești. Familia lui Sergiu Nicolaescu nu a dezvăluit nimic despre modul de desfășurare a ceremoniei de incinerare.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a declarat, sâmbătă, că la crematoriul Vitan Bârzești nu a fost niciun reprezentant al Patriarhiei sau al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar dacă cineva face astfel de afirmații, trebuie să le probeze. El a precizat că este posibil să fi fost altcineva la crematoriul Vitan Bârzești, dar cu siguranță nu a fost un reprezentant al Patriarhiei Române, al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Preotul Constantin Stoica a spus că informația vehiculată în presă potrivit căreia Patriarhia ar fi trimis la crematoriul Vitan Bârzești un preot pentru a verifica dacă se face o slujbă la momentul incinerării lui Sergiu Nicolaescu este falsă, întrucât Biserica Ortodoxă nu are rolul de polițist în societate, ci are un rol misionar, pastoral.

Regizorul Sergiu Nicolaescu nu va beneficia de slujba de înmormântare întrucât va fi incinerat, această practică nefiind creștină și implicit respinsă de către Biserica Ortodoxă, declara, joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Arhiepiscopia Bucureștilor a făcut în 3 ianuarie un apel către familia regizorului Sergiu Nicolaescu să fie înmormântat creștinește, pentru a păstra neștirbit renumele regretatului regizor în memoria poporului român, majoritar creștin ortodox. Familia lui Sergiu Nicolaescu a ales să respecte dorința lui testamentară de a fi incinerat (ars la crematoriu), arăta Patriarhia Română.

Întrucât Biserica Ortodoxă are numai servicii religioase pentru înmormântare (punere în mormânt), ea nu poate asigura funerariile religioase pentru cei care sunt incinerați, preciza Patriarhia Română.

„Biserica Ortodoxă Română respinge practica necreștină a incinerării, deorece aceasta este contrară credinței ortodoxe bimilenare pe care se întemeiază hotărârile Sfântului Sinod din anii 1928, 1933 și din 5 iulie 2012”, mai arăta Patriarhia Română.

Unii preoți caterisiți sau depuși din treaptă, „doritori de câștig și în totală separare de Biserică”, săvârșesc slujba de prohodire a celor decedați chiar în incinta crematoriului, informa Cancelaria Sfântului Sinod, după ședința din 5 iulie 2012.

Trupul neînsuflețit al lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat sâmbătă, în jurul orei 12.00, la crematoriul Vitan Bârzești din București, cu onoruri militare, la ceremonia de incinerare participând familia, prietenii și apropiații regizorului, printre care s-a aflat și fostul președinte Ion Iliescu.

Sergiu Nicolaescu, care a decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a fost incinerat conform propriei dorințe. Dana Nicolaescu, soția regizorului, a declarat joi că incinerarea a fost „dorința expresă” a soțului său, pe care i-a respectat-o, și a solicitat presei să trateze „cu decența și respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariția soțului ei”.

Trupul neînsuflețit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus sâmbătă, la ora 11.20, la crematoriul Vitan Bârzești din București. La crematoriu s-au strâns câteva sute de persoane care au dorit să îl conducă pe ultimul drum pe cunoscutul regizor, însă incinerarea a avut loc în cadru restrâns. La crematoriu s-au aflat familia și prietenii lui Sergiu Nicolaescu, între care regizorul Ioan Cărmăzan, dar și fostul președinte Ion Iliescu, care au luat parte la ceremonia de incinerare.

De asemenea, la crematoriu s-a aflat și o gardă militară, care a tras salve în memoria lui Sergiu Nicolaescu, regizorul fiind astfel incinerat cu onoruri militare.

„A fost ultimul act al ceremoniilor prin care ne-am luat rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Eu cred că cea mai bună apreciere, cea mai bună cinstire, au arătat-o oamenii. Au fost o mulțime de oameni și ieri și astăzi de dimineață, care au vrut să-și ia rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Pentru un om public și pentru un om de artă cum a fost el, un mare creator, nu există bucurie mai mare decât aceasta. Să știe că a slujit o cauză apreciată de cei mulți. Pentru că el a făcut filme adresate oamenilor, adresate maselor, adresate poporului român. Și cea mai bună cinstire a fost acest mod în care oamenii au ținut să-și ia rămas bun de la el”, a spus Ion Iliescu, la ieșirea din crematoriul Vitan Bârzești.

În timpul declarației, câțiva oameni dintre cei strânși lângă gardul crematoriului au strigat cuvântul „rușine”, fiind nemulțumiți de faptul că trupul neînsuflețit al regizorului a fost incinerat și nu înmormântat.

În acest context, Ion Iliescu a spus că incinerarea sau înmormântarea este „opțiunea fiecăruia”. „Este treaba fiecăruia și a fiecărei familii să decidă. De unde până unde această mentalitate, că trebuie neapărat…. chiar și citatul din Sfânta Scriptură care spune ‘se întoarce în pământ’. Ce înseamnă în pământ? Când moare pe mare un marinar îl aruncă în apă, tot în pământ se duce. Și dacă este ars și cenușa este împrăștiată eu zic că tot în pământ se întoarce”, a mai spus Ion Iliescu cu lacrimi în ochi.

Pe de altă parte, în momentul în care soția lui Sergiu Nicolaescu a ieșit din crematoriu, reacția persoanelor adunate lângă crematoriu a fost destul de vehementă, oamenii strigând din nou „rușine”.

Însă, în timpul ceremoniei de incinerare, oamenii strânși la crematoriu au avut stări diverse, trecând de la aplauze pentru Sergiu Nicolaescu, la nemulțumire, pentru că nu au unde să depună coroane și lumânări în memoria regizorului.

Și atunci când trupul neînsuflețit al lui Sergiu Nicolaescu a fost scos din clădirea Cercului Militar Național din București, pentru a fi transportat la crematoriul Vitan Bârzești, câteva sute de admiratori care au venit să îi aducă un ultim omagiu cunoscutului regizor au aplaudat.

Familia lui Sergiu Nicolaescu nu a făcut un anunț oficial cu privire la locul în care va fi depusă cenușa regizorului. Potrivit unor declarații ale Iolandei Nicolaescu, sora regizorului, cenușa ar putea fi depusă inițial la cimitirul Bellu din București, după care ar putea fi mutată la cavoul familiei aflat în cimitirul din Târgu-Jiu.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicațiilor cardiace și pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, anunța Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 și recent fusese operat de peritonită.

Citește și