Prima pagină » Știri » Percheziții la CSM: doi procurori URMĂRIȚI PENAL. DNA: George Bălan și Marcel Sâmpetru au negociat cu lideri USL posturile lui Morar și Kovesi

Percheziții la CSM: doi procurori URMĂRIȚI PENAL. DNA: George Bălan și Marcel Sâmpetru au negociat cu lideri USL posturile lui Morar și Kovesi

TRAFIC fără precedent

Anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție au descins la CSM, miercuri dimineață, fiind vizați procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, care și-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcțiile de procuror șef al DNA și de procuror general al României. Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui George Bălan, membru de drept și fost vicepreședinte al CSM, și a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoș, au spus sursele citate. Cei doi sunt acuzați de trafic de influență.

„Secția de procurori a CSM a încuviințat ieri pechezițiile la cei doi procurori”, a confirmat pentru gândul Monica Prejmereanu, purtătoarea de cuvânt CSM.

Mandatul șefului DNA Daniel Morar și al procurorului general Laura Codruța Kovesi expiră în acest an.

UPDATE 18:57 DNA: George Bălan, Marcel Sâmpetru și Vlad Mihai urmăriți penal pentru folosirea de informații provenite de la DGIPI

UPDATE 18.05 Stenogramele convorbirilor interceptate de DNA, dintre procurorii Sâmpetru și Bălan, împreună cu șeful SIPI Ilfov Vlad Mihai și președintele Consiliului Județean Ilfov Marian Petrache (PNL) arată cum aceștia puneau la cale cum să folosească informații secrete pentru a câștiga funcții și avantaje politice.

UPDATE 17:24 Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înțelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcțiile pe care și le doreau, susțin anchetatorii DNA.

„Încercările de a manipula numirile din interior instituțiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul și de aportul unor persoane care au funcții de conducere în cel mai înalt for al magistraților, cu atribuțiuni directe în procedura de numire al procurorului șef al DNA și al procurorului general al României”, arată procurorii anticorupție în referatul de începere a urmăririi penale a lui Bălan și Sâmpetru.

UPDATE 17:12 Comisarul șef Mihai Vlad, procurorii Marcel Sâmpetru și George Bălan, alături de președitele Conisliului Județean Ilfov Marian Petrache, analizau, în cadrul întâlnirilor lor, schimbările intervenite în viața politică și numirile ce urmau a fi dispuse la Ministerul Public și cel de Interne.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-a sesizat din oficiu în cazul șefului Șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă, Vlad Mihai, și a procurorilor Marcel Sâmpetru și George Bălan, după ce au reieșit anumite informații din cadrul unei investigații referitoare la șeful SIPI cercetat pentru mită, susțin surse judiciare.

UPDATE 16:35 Comisarul Mihai a folosit informații nedestinate publicității, iar Sâmpetru l-a instigat să i le dea

UPDATE 16:30 George Bălan la ieșirea din sediul DNA: „Cauza nu are nici o legătură cu telefonul dat premierului Victor Ponta”. În referatul DNA prezentat secției pentru procurori a CSM care a încuviințat percheziția celor doi magistrați se arată că procurorul George Bălan l-a sunat pe premierul Ponta. 

Procurorul Marcel Sâmpetru a declarat, miercuri, la ieșirea de la DNA, unde i-a fost adusă la cunoștință acuzația, că nu îl cunoaște personal pe premierul Victor Ponta, nu s-a întâlnit și nu a vorbit cu acesta. Marcel Sâmpetru a stat la Direcția Națională Anticorupție aproximativ o jumătate de oră. Avocatul lui Sâmpetru a declarat că procurorii anticorupție i-au adus acestuia la cunoștință acuzația, respectiv cea prevăzută de articolul 12 din Legea 78/2000, care se referă la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

UPDATE 15.20 Procurorul Marcel Sâmpetru a ajuns la sediul DNA, pentru audieri.

UPDATE 14.40 Șeful SIPI Ilfov, Vlad Mihai, s-a prezentat la sediul DNA, însoțit de avocatul său, Gheorghe Mateuț.

UPDATE 12.37 Procurorul George Bălan a fost interceptat de DNA încă din luna februarie, existând și convorbiri telefonice cu premierul Victor Ponta. Din cadrul discuțiilor interceptate, a reieșit că acesta a dat impresia că va fi numit procuror general al României de către premierul Victor Ponta, au declarat surse judiciare. Potrivit surselor citate, în una din convorbiri, Bălan îi cere lui Ponta o întâlnire și acesta acceptă.

UPDATE 11.20 Premierul Victor Ponta a anunțat că solicită oficial Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuțiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituție a intrat în bătălia politică.

„Dacă se poate să nu publice ce am vorbit cu soția mea, aș fi recunoscător. În rest, toate convorbirile mele sunt publice”, a declarat Victor Ponta.

UPDATE 11.00 Laura Codruța Kovesi a declarat că procurorii DNA nu au cerut până acum încuviințarea CSM pentru reținerea celor doi procurori urmăriți penal, ci doar pentru percheziția lor.

UPDATE 10.48 Procurorul general Laura Codruța Kovesi a declarat că nu poate face comentarii publice pe probatoriul din dosarul DNA, însă este convinsă că acesta a fost administrat cu respectarea legii.

Procurorul general a mai spus că există varianta excluderii din magistratură a celor doi procurori acuzați, dacă CSM va considera că acest lucru se impune, în măsura în care faptele lor se vor dovedi că nu sunt de natură penală.

VEZI AICI declarațiile Procurorului General

UPDATE 10.41 Vicepreședintele PNL Mihai Voicu a declarat că descinderile DNA de la CSM par „o poveste cusută cu ață albă”, care se mulează, surprinzător, pe o temă de campanie lansată public de Traian Băsescu și de susținătorii acestuia.

UPDATE 10.30 George Bălan și Marcel Sâmpetru au fost suspendați din funcție de CSM, a anunțat judecătoare Alina Nicoleta Ghica, președinta CSM. De asemenea, detașarea lui Marcel Sâmpetru în aparatul tehnic al CSM a încetat începând de astăzi.

„Este foarte important că instituțiile lucrează și că în astfel de situații se folosesc toate pârghiile legale”, a declarat procurorul Oana Schmidt Hăineală, vicepreședintele CSM.

UPDATE 10.20 Procurorul George Bălan, membru CSM, a declara că nu a săvârșit nicio infracțiune și că a văzut la televizor acuzațiile care i se aduc, precizând că în legătură cu numirile la Parchet și DNA el nu a vorbit cu nimeni despre nume, ci doar despre principii. „Tot ce știu este de la televizor. Eu nu am săvârșit nicio infracțiune (…). În nicio discuție privind numirile pe funcții eu nu m-am referit la vreo persoană, ci am vorbit despre principii„, a spus Bălan.

Procurorul George Bălan – Mediafax Foto

DNA a obținut aviz de la CSM pentru percheziția de miercuri.

Potrivit acuzațiilor DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI în scopul obținerii sprijinului politic, pentru a fi numiți procuror șef al DNA și procuror general al României, dar negociau și alte funcții de conducere din Ministerul Public.

Marcel Sâmpetru a fost adjunctul procurorului general al României Ilie Botoș, în guvernarea Adrian Năstase, până în 2006. El a fost demis din funcție de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei.

Sâmpetru a mai fost cercetat penal de DNA, în 2007, pentru favorizarea infractorului, în dosarul ofițerilor SRI Ovidiu Soare și Ghoerghe Dumitrache, care protejau mafia pterolului din județul Prahova, primind în schimb mită. Potrivit unor interceptări telefonice, Sâmpetru a vorbit la telefon cu Soare și i-ar fi dat asigurări că dosarul său va fi rezolvat în favoarea sa.

Procurorul Marcel Sâmpetru – Mediafax Foto

Sâmpetru s-a numărat printre șefii de parchet și de servicii secrete care au fost forțați să demisioneze, fiind acuzați că au favorizat fuga din România a lui Omar Hayssam, condamnat pentru fapte de terorism. Procurorul de caz CIprian Nastasiu l-a acuzat pe Sâmpetru că i-a cerut insistent să ceară eliberarea lui Hayssam din închisoare.

Sâmpetru a fost și cel care a cerut retrimiterea la procurori, pentru refacerea cercetării penale, a dosarului devalizării Băncii Agricole, în care era acuzat Sorin Ovidiu Vîntu. Procurorul general Laura Codruța Kovesi a infirmat această soluție.

Sâmpetru a fost numit în 2008 ca adjunct al DGIPI (serviciul secret al Ministerului Administrației și Internelor), de către ministrul de Interne de atunci, liberalul Cristian David.

Citește și