Prima pagină » Știri » PERCHEZIȚII LA „FABRICILE DE DIPLOME”. Profesori universitari, acuzați de CORUPȚIE

PERCHEZIȚII LA „FABRICILE DE DIPLOME”. Profesori universitari, acuzați de CORUPȚIE

PERCHEZIȚII LA
Polițiștii și procurorii fac, joi, 22 de percheziții în București și județele Ilfov, Vâlcea și Olt, fiind vizate mai multe cadre didactice și salariați ai unei instituții de învățământ superior din Capitală, cercetați pentru fapte de corupție și fals.

Profesori universitari și salariați ai Universității Bioterra vor audiați astăzi de procurori, fiind acuzați de fapte de corupție. În cursul dimineții au fost efectiuate 22 de perecheziții în București și județele Ilfov, Vâlcea și Olt. Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra, care ar fi pretins bani de la studenți pentru acordarea unor note mai mari la licență.

UPDATE 18.15 Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra, a fost reținut de procurori

Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra București, a fost reținut de procurori, joi, fiind acuzat de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare la fals intelectual și material.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reținut faptul că, în perioada iunie – iulie 2012, Dulugeac a furnizat informații ce nu sunt destinate publicității mai multor persoane care au susținut examenul de licență la Universitatea Bioterra București.

Totodată, mai arată sursa citată, cu ajutorul mai multor funcționari din cadrul universității, învinuitul a modificat notele obținute la susținerea lucrării de licență sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenți fără ca aceștia să susțină respectivele examene.

Adrian Dulugeac este șef de lucrări și prodecan la Facultatea de Control și Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alături de Laura Harcan, șef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licență.

UPDATE 16.23 Președintele Universității Bioterra: Am fost audiat ca martor și am dat declarații despre un coleg

Președintele Universității Bioterra, Ion Nicolae, a fost audiat ca martor, joi, la sediul Poliției Române, el spunând că a dat declarații despre un coleg, însă acuzațiile aduse acestuia nu sunt reale.

Rectorul fondator al Universității Bioterra, profesor universitar doctor Ion Nicolae, a spus, la ieșirea din sediul Poliției Române, că fost chemat în calitate de martor în dosarul în care sunt cercetați profesorii Florin Adrian Dulugeac și Laura Harcan.

El a adăugat că a dat declarații despre un coleg, fără să precizeze numele acestuia.

Profesorul Ion Nicolae a mai spus că, în opinia lui, acuzațiile care îi sunt aduse colegului său nu sunt reale.

Parchetul i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac, șef de lucrări în cadrul Universității Bioterra București – Facultatea de Control și Expertiză

UPDATE 15:06  Doi șefi de lucrări la Drept și Expertiză Produse Alimentare, de la Bioterra, puși sub acuzare

Parchetul i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac, șef de lucrări în cadrul Universității Bioterra București – Facultatea de Control și Expertiză a Produselor Alimentare, și pe Laura Harcan, șef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licență.

„În cauză, procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Florin Adrian Gulugeac, șef de lucrări în cadrul Universității Bioterra București – Facultatea de Control și Expertiză a Produselor Alimentare, pe care îl acuzã de folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare la fals intelectual și material în înscrisuri oficiale și Laura Harcan, șef de lucrări în cadrul Universității Bioterra – Facultatea de Drept, pentru fals intelectual”, explică Ministerul Public.

În prezent sunt în derulare percheziții, fiind vizați de cercetări doi profesori universitari, cinci salariați din cadrul unei instituții de învățământ superior din București, respectiv Universitatea Bioterra, care, în cursul zilei de joi vor fi conduși la sediul Parchetului, iar procurorii vor decide asupra măsurilor procesuale ce se vor impune în cauză.

UPDATE 14: 55 Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că a trimis o echipă de control la universitate. „Asemenea fapte dacă se confirmă nu au ce să caute în învățământ. Sunt foarte multe măsuri pe care putem să le luăm împotriva universității, însă vom ieși din litera legii”, a spus Ecaterina Andronescu.

UPDATE 14:46  Răzvan Giuroiu, șef serviciu pentru investigarea fraudelor de la IPJ Vâlcea a declarat că în prezetn se fac cercetări asupra modului în care profesorii furnizau informații nedestinate publicului. „Sunt certați profesorii și studenții care au participat la examene”, a spus Giuroiu. Politiștii au spus că studenții primeau sms-uri în timpul examenelor pentru rezolvarea subiectelor pe care le primeau. Un astfel de sms costa între 300 și 500 de euro. O diplomă de licență costa între 1.000 și 3.000 de euro.

UPDATE 14.01 Rector Bioterra: Mi-au cerut date despre prodecanii Dulugeac și Harcan, dar și despre 26 de studenți

Anchetatorii au cerut date despre prodecanii Adrian Dulugeac și Laura Harcan, ambii fiind șefi de lucrări, dar și despre comisiile de licență din iulie 2012 și statutul a 26 de studenți, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, rectorul Universității Bioterra, Cornel Trandafir.

„Nu ne convine situația în care ne aflăm, dar suntem interesați să clarificăm toate aspectele. Anchetatorii ne-au cerut date despre Dulugeac Florin Adrian, care este șef de lucrări, și despre Harcan Laura, șef de lucrări și ea”, a spus rectorul Cornel Trandafir.

Rectorul a precizat că Adrian Dulugeac, care este prodecanul Facultății de Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, nu a făcut parte din comisiile de licență din iulie 2012 vizate de ancheatatori și nici din cele de anul trecut, dar lectorul universitar doctor Laura Harcan, prodecanul Facultății de Drept, a fost secretarul comisiei de licență la Drept în sesiunea iulie 2012.

Cornel Trandafir a mai spus că anchetatorii i-au cerut să precizeze care este statutul a 26 de tineri, respectiv dacă aceștia sunt studenți sau absolvenți și dacă au susținut licența în sesiunea din iulie 2012.

Rectorul a menționat că, potrivit anchetatorilor, împotriva lui Adrian Dulugeac ar exista un dosar penal pentru fapte de corupție, în urma unor reclamații.

UPDATE 13.30 Virgil Smărăndoiu, fost evaluator ARACIS, a declarat pentru gândul că atunci când a fost la Universitatea Bioterra pentru evaluare  a vorbit numai cu trei dintre studenti. „Mă întreb dacă acolo se face școală. Atunci când am fost la evaluare mi se părea că pe acolo nu se trece pe la școală. Impresia mea a fost că acolo se face școală numai pe hârtie. Foarte mulți studenți erau angajați și nu dăseau pe la facultate. Erau stundenți care aveau locuri de muncă  în poliție și care aveau nevoie numai de recunoașterea studiilor”, a spus Virgil Smărăndoiu.

UPDATE 12:00 Ioan Curtu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), a declarat pentru gândul că Universitatea Bioterra a primit grad de încredere limitată la ultima evaluare din 2009.
„Acest lucru înseamnă că au avut probleme la programele de studiu, și nu au mai  venit să arăte că le-au rezolvat”, a spus Ioan Curtu.

„Pe noi nu ne miră ce s-a întâmplat pentru că acolo calitatea managementului lasă de dorit. Managerii acceptă pe orice să devină profesori și așa ajunge să predea oricine pentru care predarea devine o afacere”, a mai spus Ioan Curtu.

UPDATE 11:40 Rectorul Universității Bioterra, Cornel Trandafir, a declarat, joi, că anchetatorii fac percheziții în toate departamentele și au cerut date despre un profesor acuzat de corupție, care predă la Facultatea de Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, precum și despre foști studenți absolvenți.

Cornel Trandafir a spus că a permis accesul anchetatorilor în toate compartimentele universității și a solicitat să le fie puse la dispoziție toate documentele cerute.

Rectorul a precizat că anchetatorii caută informații privind un profesor care ar fi acuzat de corupție. El a precizat că profesorul predă de trei patru ani la Facultatea de Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, având două discipline de specializare.

UPDATE: Peste 40 de persoane, audiate joi la sediul IGPR în cazul profesorilor acuzați de corupție

Peste 40 de persoane vor fi audiate, joi, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), în cazul profesorilor universitari acuzați de fapte de corupție, anchetatorii vâlceni deplasându-se la București pentru a face aceste interogatorii, informează surse judiciare.

La ora transmiterii acestei știri, sunt făcute 19 percheziții în București – una domiciliară și alte 18 la Universitatea Bioterra -, una în Olt, una în Drăgășani și una în Ilfov.

De asemenea, doi profesori și cinci salariați ai universității sunt audiați de anchetatori.

„Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea, efectuează în prezent un număr de 22 percheziții în locații din județele București, Ilfov, Vâlcea și Olt. Acțiunea se înscrie în cadrul cercetărilor care se desfășoară cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție și fals față de mai multe cadre didactice și salariați ai unei instituții de învățământ superior din București”, a informat Ministerul Public.

Totodată, sursa citată precizează că au fost conduse la sediul poliției un număr de aproximativ de 40 de persoane, urmând ca, după audierea celor vizate, să se decidă cu privire la măsurile preventive ce se impun a fi luate în cauză

„În cauză se efectuează cercetări față de mai multe cadre didactice și salariați ai unei instituții de învățământ superior din municipiul București, pentru fapte de corupție și fals”, a informat Poliția Română.

Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra, care ar fi pretins bani de la studenți pentru acordarea unor note mai mari la licență.


Polițiștii și procurorii fac, joi, 22 de percheziții în București și județele Ilfov, Vâlcea și Olt, fiind vizate mai multe cadre didactice și salariați ai unei instituții de învățământ superior din Capitală, cercetați pentru fapte de corupție și fals.

În urma perchezițiilor vor fi duse la audieri 40 de persoane, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

„În cauză se efectuează cercetări față de mai multe cadre didactice și salariați ai unei instituții de învățământ superior din municipiul București, pentru fapte de corupție și fals”, a precizat Poliția Română.

Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra, care ar fi pretins bani de la studenți pentru acordarea unor note mai mari la licență.

La percheziții participă ofițeri de poliție de la Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Vâlcea și Poliția Capitalei, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Citește și