PRO și CONTRA majorării taxei auto, la dezbaterea pe timbrul de mediu. Jerome Olive, director general Renault: România va ajunge coșul de gunoi al Europei

PRO și CONTRA majorării taxei auto, la dezbaterea pe timbrul de mediu. Jerome Olive, director general Renault: România va ajunge coșul de gunoi al Europei
Publicat: 25/01/2013, 18:19
Actualizat: 26/02/2013, 13:36

Dezbaterea publică privind proiectul timbrului de mediu a adus păreri pro și contra majorării taxei pentru mașinile Euro 3 și Euro 4, argumentele vizând descurajarea importurilor masive de mașini second-hand și riscul de a nu mai putea vinde autoturisme autohtone din 2005-2007.

Ministerul Mediului a organizat vineri, la sediul instituției, o dezbatere publică privind proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Directorul general al Dacia Renault, Jerome Olive, a cerut, în cadrul dezbaterii, dublarea valorii timbrelor de mediu prevăzute în ordonanță pentru autovehiculele Euro 3 și Euro 4.

„Cererea noastră este de a multiplica cu doi valoarea care este propusă acum în lege pentru mașinile cu Euro 3 și Euro 4. Proiectul nu respectă aceste principii Euro 3 și Euro 4. Aceste vehicule sunt foarte poluante nu numai din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, ci și pentru celelalte noxe” a declarat, vineri, Jerome Olive la dezbaterea publică organizată de Ministerul Mediului.

Potrivit directorului general al Dacia Renault, cererea are în vedere și descurajarea importurilor masive de mașini second-hand din alte țări ale Europei, care, pe lângă faptul că poluează mediul, au impact negativ asupra industriei autohtone auto, precizând că, în acest fel, România nu va ajunge „coșul de gunoi al Europei”, prin importul tuturor autovehiculelor second-hand din Europa.

La aceeași dezbatere, președintele Automobil Club Român (ACR), Constantin Niculescu, a precizat că, deși organizația pe care o reprezintă nu este împotriva măsurilor de reducere a poluării, noul proiect de lege duce consumatorul la încă trei ghișee, respectiv la Finanțe, Înmatriculări și RAR, lucru care, în final, va favoriza creșterea corupției, pentru că „cetățeanul nu va pierde vremea la alte trei ghișee și va prefera să plătească pentru a scăpa mai repede”.

Niculescu a reclamat și faptul că autovehiculele hibride și electrice nu sunt trecute „în clar” în actuala propunere legislativă, problemă care, în opinia lui, trebuie rezolvată.

„Vreau ca statul român să ajute mediul de afaceri, dar aș vrea ca acest proiect de lege să impună taxe și mediului de afaceri, astfel încât consumatorii să nu fie singurii impozitați”, a mai spus președintele ACR.

Reprezentanții societății civile au cerut, pe de o parte, creșterea taxelor prevăzute prin actualul proiect de act normativ pentru mașinile cu Euro 0, Euro 1 și Euro 2, față de cuantumul celor din 2012, în caz contrar, piața auto din România urmând să devină, în opinia lor, o piață de mașini poluante, second-hand aduse de români din celelalte state UE, iar pe de altă parte, scăderea taxelor prevăzute pentru autovehiculele cu Euro 3 și Euro 4. Aceștia au arătat că dacă taxele pentru autovehiculele cu Euro 3 și Euro 4 rămân la cuantumul prevăzut de actualul proiect legislativ, mașinile autohtone din perioada 2005- 2007 nu vor mai putea fi vândute, deoarece taxa este prea mare și, adăugată sumei pe care o cere cel care vrea să vândă mașina, duce la un preț foarte mare, împiedicând astfel, vânzarea.

Ministrul Rovana Plumb a explicat că actuala propunere legislativă urmărește, în principal, două principii, respectiv reducerea emisiilor poluante și înnoirea parcului auto. Rovana Plumb a precizat că plata pentru timbrul de mediu va fi efectuată o singură dată pe toată durata de funcționare a mașinii, indiferent de câte ori aceasta va fi vândută ulterior.

„Timbrul de mediu se aplică o singură dată, nu plătesc toți aceia care au plătit taxa auto sub diverse forme. Posesorii de autoturisme înmatriculate înainte de 2007 vor plăti această taxă numai în situația în care va exista o tranzacție comercială”, a explicat ministrul Mediului, care a precizat că ordonanța privind timbrul de mediu ar urma să intre în vigoare în maximum o lună de zile.

Guvernul a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creștere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru mașinile Euro 4 și Euro 3 și o scădere cuprinsă între 60% și 90% pentru mașinile Euro 2, Euro 1 și non-euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 și cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuși mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste mașini au o durată scurtă de funcționare și, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Taxa va rămâne la aceleași cote pentru mașini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, mașini hibride și electrice, nu va fi plătit nimic.

Propunerea a fost prezentată Guvernului de către ministrul Mediului, Rovana Plumb, în ședința din 16 ianuarie a Guvernului.

În 11 ianuarie, Confederația Națională Rutieră (CNR) a solicitat Ministerului Mediului, printr-o adresă oficială, organizarea unei dezbateri privind introducerea timbrului de mediu, la care să participe specialiști ai ministerului și ai confederației, menționând că acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii patru ani.

Organizația mai atragea atenția că pentru autovehiculele comerciale nu a existat nici o formulă de încurajare a reînnoirii parcului coroborat Programului Rabla.

CNR considera totodată că, pentru ca timbrul de mediu să poată fi aplicat autovehiculelor comerciale, Guvernul trebuie, înainte de toate, să aplice returnarea accizei din carburanți conform modelului european practicat în Belgia, Franța, Spania, Italia, Slovenia și Ungaria.

Referitor la solicitările de restituire a taxei auto, ministrul Mediului estimează că anul acesta vor fi plătiți aproximativ 350 de milioane de lei, pe rolul instanțelor fiind 80.000 de solicitări de această natură.

Rovana Plumb a mai spus, în același context, că restituirile ar urma să se facă în ordinea cronologică a hotărârilor judecătorești cu acest obiect.

Începând cu 24 ianuarie 2013, proiectul actului normativ privind timbrul de mediu este supus dezbaterii publice și poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Mediului și Schimbărilor climatice.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Doi soți au cumpărat o casă veche în Franța și au făcut o descoperire uluitoare...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Tsunami în România? Declarații neașteptate ale seismologilor
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Pentru prima oară în ultimii 130 de ani, Muntele Fuji nu are zăpadă