Ceremonia de reînhumare a poetului maghiar Jozsef Nyiro, care va avea loc duminică, la Odorheiu Secuiesc, va fi supravegheată de dispozitive de polițiști și de jandarmi, pregătite să intervină în cazul în care apar conflicte sau „manifestări antisociale”.
Totodată, începând de sâmbătă, în localitate se află și 5 polițiști din Ungaria, care acționează împreună cu polițiștii români pentru a preveni „faptele antisociale” care ar putea apărea în timpul manifestărilor din județul Harghita, cu ocazia slujbelor de sărbătorire a Rusaliilor catolice, au declarat pentru gândul surse din Ministerul Administrație și Internelor (MAI). Ei vor fi prezenți și mâine în județul Harghita, la acțiunea de supraveghere a ceremoniei controversate, dedicate poetului maghiar.
Astăzi, pentru a supraveghea manifestările ocazionate de Rusaliile catolice, în județul Harghita acționează peste 500 de polițiști și de jandarmi.
„Mâine vor fi prezenți polițiști și jandarmi la Odorheiu Secuiesc, pentru ordinea și siguranța publică. Ei vor supraveghea ceremonia de reînhumare și vor preveni faptele antisociale. Nu va fi un număr mare, dar avem pregătite dispozitive de rezervă, care să intervină în caz de conflict. Legislația în vigoare nu prevede vreo restricție pentru manifestările religioase, de comemorare sau sportive. Această manifestare nu poate fi interzisă. Forțele de ordine vor fi acolo pentru prevenireși pentru fluidizarea traficului”, au explicat pentru gândul sursele citate.
Ceremonia de reînhumare a poetului maghiar va începe duminică la ora 12.00, urmând ca la ora 14.00 să aibă loc liturghia sfântă. „După ceremonie, vom merge într-un cerc mult mai restrâns la locul de veci, unde vom spune ultima rugăciune pentru memoria scriitorului Jozsef Nyiro”, a declarat fostul primar din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, spunând că sunt așteptați aproximativ 10.000 de oameni, printre care și câțiva localnici români, care au cunoscut operele scriitorului.
Ministerul Afacerilor Externe de la București și-a exprimat dezacordul cu privire la această ceremonie, însă aceasta va fi permisă atât timp cât respectă legislația românească.
Potrivit MAE român, NyirÅ‘ József s-a născut în 1889, la Jimbor, județul Brașov și a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicații de limba maghiară din Transilvania și a publicat mai multe nuvele.
În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta și s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-șef la două ziare de extremă dreapta („Magyar ErÅ‘” și „Magyar Ãœnnep”).
După lovitura de stat din 15 octombrie 1944, și-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislație antisemită. În această calitate, NyirÅ‘ József a susținut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincția „Coroana Corvin”, înființată de către Miklos Horthy.