Prima pagină » Știri » REȚEAUA BANCHERILOR. Mihai Stan și Dragoș Diaconescu, DENUNȚAȚI la DIICOT de două persoane

REȚEAUA BANCHERILOR. Mihai Stan și Dragoș Diaconescu, DENUNȚAȚI la DIICOT de două persoane

REȚEAUA BANCHERILOR. Mihai Stan și Dragoș Diaconescu, DENUNȚAȚI la DIICOT de două persoane
Mihai Stan și Dragoș Diaconescu au fost denunțați de două persoane, care au arătat că gruparea vrea să ia credite bancare cu acte false și scrisori de garanție, în numele unor firme pentru care o angajată de la Finanțe Publice Ilfov a emis certificate fiscale ce atestau în fals că nu au nereguli.

Mihai Stan și Dragoș Diaconescu au fost denunțați de două persoane, care au arătat că gruparea vrea să ia credite bancare cu acte false și scrisori de garanție, în numele unor firme pentru care o angajată de la Finanțe Publice Ilfov a emis certificate fiscale ce atestau în fals că nu au nereguli.

Procurorii DIICOT arată în referatul prin care cer instanței arestarea preventivă a 33 de persoane acuzate înșelăciune și spălare de bani, document obținut de MEDIAFAX, că în această cauză au existat două denunțuri, în urma cărora instituția a demarat activități complexe de cercetare.

Anchetatorii arată în documentul citat că, la data de 8 iunie, o persoană a formulat un denunț împotriva lui Mihai Stan, prin care arăta că acesta coordonează o grupare specializată în obținerea de credite, în numele unor persoane juridice, folosind acte false și garanții fictive și fiind sprijinit în această activitate de fostul general DIE Dragoș Diaconescu, care îi asigură legături cu persoane ce dețin funcții de conducere în unități bancare și care pot influența aprobarea creditelor.

„Printre aceste persoane, denunțătorul menționează pe numiții Cercel Claudiu și Dan Lisandru. Denunțătorul arată că în perioada 2010 și până în prezent gruparea a reușit să contracteze un număr de trei credite de la CEC Bank Alba Iulia, BRD Academiei și BCR Izvor. Mai precizează martorul denunțător că la acel moment gruparea intenționează să contracteze alte trei credite de la Piraeus Bank, BRD Decebal și OTP Bank folosind același sistem infracționale (folosirea de acte false și prezentarea de scrisori de garanție de la Fondul Național pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri), se arată în denunțul făcut procurorilor DIICOT.

Totodată, denunțătorul a arătat că, în activitatea infracțională, liderul grupării, Mihai Stan, a fost sprijinit de Georgeta Popa, angajată a Direcției Generale a Finanțelor Publice Ilfov, care a făcut mențiunile necesare cu privire la societățile comerciale folosite pentru a obține credite bancare, astfel încât acestea să nu figureze cu datorii la bugetul de stat.

„De asemenea, aceasta le eliberează certificate fiscale care atestă în fals că societățile nu prezintă nereguli. Toate documentele sunt întocmite în fals”, potrivit denunțătorului.

În denunț se mai arată că, pentru garantarea creditelor, „gruparea beneficiază, tot prin intermediul suspectului Diaconescu Florian Dragoș, de complicitatea directorului Fondului Național pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Șaramet, care eliberează scrisori de garanție către băncile unde grupul infracțional contractează credite”.

În 22 iunie, un al doilea denunțător le-a spus procurorilor DIICOT că a fost indus în eroare și convins de către Mihai Stan să preia SC „Ancuța”, după care prin această societate au fost contractate credite bancare folosind acte false.

„Martorul expune aceeași situație de fapt cu privire la modalitatea în care a fost obținut creditul de la CEC Bank”, notează procurorii în referat.

În urma celor două denunțuri, dar și a sesizării din oficiu existente la momentul denunțurilor, au fost demarate investigații complexe prin care au fost solicitate unităților bancare menționate de denunțători date privind creditele contractate sau cele cerute.

Totodată, în baza autorizațiilor emise de Tribunalul București au fost puse sub interceptare convorbirile efectuate de Mihai Stan și Dragoș Diaconescu și s-au demarat operațiuni de supraveghere operativ informativă a acestora, fiind de asemenea interceptate și mail-urile lor.

Procurorii DIICOT au reținut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, vicepreședintele BRD, Claudiu Cercel, și fostul general DIE Florian Dragoș Diaconescu, iar Aurel Șaramet va fi cercetat în libertate în dosarul bancherilor acuzați de înșelăciune și spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Cele 33 de persoane reținute vor fi prezentate vineri instanței Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă.

La audieri au fost duse, joi, o sută de persoane, între care Aurel Șaramet și angajați din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora din București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.

Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Activitatea infracțională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca , vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și Florian Dragoș Diaconescu.

Aurel Șaramet a fost suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent în funcția de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Cătălin Ionuț Roșu este auditor, iar Andrei Atanasiu era expert în Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activității celor trei în funcțiile ocupate.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanțiale prin fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Liderul grupării infracționale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Oltenița, iar apoi, scrie presa locală, și-a cumpărat o fermă de porci și ar fi coordonat obținerea de credite cu documente false.

Pe plan local, Ruse este cunoscut cu porecla „Tene”, iar din grupul său infracțional ar face parte, printre alții, frații Moga, și ei cu notorietate în județul Călărași, potrivit unor surse judiciare. Unul dintre frații Moga este finul lui Ruse, conform acelorași surse.

Citește și