Săftoiu: La redacția de Știri a TVR s-au adunat 9 ani de ore suplimentare, în perioada ianuarie-iulie

Săftoiu: La redacția de Știri a TVR s-au adunat 9 ani de ore suplimentare, în perioada ianuarie-iulie
Claudiu Săftoiu, președintele-director general al SRTv, a declarat, vineri seară, că în TVR continuă să fie plătite foarte multe ore suplimentare, potrivit Contractului Colectiv de Muncă din instituție, iar din ianuarie până în iulie, numai la redacția Știri, s-au adunat 9 ani de ore suplimentare.
Publicat: 06/10/2012, 10:28
Actualizat: 26/03/2019, 13:10

Claudiu Săftoiu, președintele-director general al SRTv, a declarat, vineri seară, că în TVR continuă să fie plătite foarte multe ore suplimentare, potrivit Contractului Colectiv de Muncă din instituție, iar din ianuarie până în iulie, numai la redacția Știri, s-au adunat 9 ani de ore suplimentare.

„Din ianuarie până în iulie, la redacția de Știri s-au adunat 9 ani de ore suplimentare. De ce? Pentru că evident se lucrează și sâmbăta și duminica. Dar acestea sunt introduse în Contractul Colectiv de Muncă (din TVR, n.r.), nu mă pot atinge de ele”, a spus Claudiu Săftoiu, vineri seară, la Antena 3.

El a mai spus că orele suplimentare în TVR s-au mai redus, însă nu atât pe cât și-ar fi dorit el.

De exemplu, în luna mai, în TVR s-au înregistrat 42.000 de ore suplimentare, în timp ce în august s-au înregistrat 23.000 de ore suplimentare. În mai, la conducerea TVR era Alexandru Lăzescu, în timp ce Claudiu Săftoiu și-a preluat mandatul de președinte-director general al Televiziunii Române pe 4 iulie.

„Orele astea s-au făcut la locul de muncă, sâmbăta și duminica, pentru că, în Televiziunea Română, sâmbăta și duminica, în condițiile în care ești angajat cu carte de muncă, se plătește dublu. Dacă se întâmplă să fii pe tură sâmbăta și duminica, ești un mare norocos”, a comentat Săftoiu.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus că programul de restructurare a TVR continuă „neabătut”, chiar dacă în Monitorul Oficial a fost publicată decizia Curții Constituționale (CC) privind neconstituționalitatea desemnării CA al Televiziunii Române. Hotărârile CA al SRTv adoptate până la publicarea în MO a respectivei decizii, între care și Programul de redresare economică a TVR, rămân valabile.

Astfel, planul de restructurare a TVR este implementat de grupul de lucru învestit prin hotărâre a CA.

Totodată, Săftoiu a spus că, în prezent, în TVR mai sunt aproximativ 3.302 angajați, pentru că în ultima perioadă au mai ieșit la pensie 30-40 de persoane.

De asemenea, Săftoiu a precizat că la 20 noiembrie, în urma procesului de concediere colectivă, Televiziunea Română trebuie să rămână cu un număr total de 2.395 de angajați.

Întrebat care va fi impactul acestei măsuri de concediere colectivă asupra bugetului TVR, Claudiu Săftoiu a răspuns că se vor reduce cheltuielile cu personalul cu 30%.

Săftoiu a mai explicat că, în prezent, din taxa TV pe care TVR o colectează de la telespectatori, în sumă totală de 23 de milioane de lei, 6,5 milioane de lei reprezintă cheltuielile cu personalul televiziunii publice. În urma restructurării, această sumă va fi cu 30% mai mică, a spus Săftoiu.

Răspunzând unei întrebări, Săftoiu a mai spus că indemnizația de membru al Consiliului de Administrație al TVR este de 2.400 de lei pe ședință.

„Un al doilea efect al restructurării care deja a început să se vadă (..) vom ajunge la capătul a 4-6-8 luni din momentul deciziei de restructurare la o reducere cu 50% a cheltuielilor per total societate. 30% personal, 50% cheltuieli. Acestea au fost condiționările pentru care noi am obținut reeșalonarea pe șapte ani din partea Guvernului a datoriilor la stat. Tot ceea ce am plătit – și lucrurile acestea au început să se vadă încă de acum o lună și jumătate – au fost din aceste reduceri de cheltuieli pe care le-am făcut încă din luna iulie, pentru că Guvernul a făcut deja destul și anume ne-a despovărat pentru moment – pentru că e vorba despre o eșalonare a plății datoriilor la stat – de enorma sumă de 65 de milioane de lei pe care o aveam datorie acumulată la Fisc, la stat”, a spus Săftoiu, făcând referire la faptul că, în baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

De asemenea, el a spus că în august, față de luna iunie, cheltuielile cu onorarii, cu transportul și deplasările s-au redus. „În raport de doar două luni s-au redus cu 63% cheltuielile la onorarii, cu 55% la transport și cu 44% la deplasări. Iată că se poate, iar lucrul acesta mă întreb de ce nu s-a putut până la mine”, a mai spus Săftoiu.

Pe de altă parte, Claudiu Săftoiu a precizat că în următoarea perioadă va fi făcută publică componența celor 13 comisii care vor evalua personalul TVR în vederea concedierii colective și regulamentul de funcționare a acestor comisii. Cele 13 comisii sunt formate din câte cinci persoane, în care se vor regăsit oameni din TVR și experți din afara televiziunii publice.

„S-a alocat un buget cu un plafon maximal de 335.000 de lei (circa 75.000 de euro) pentru plata oamenilor din comisie, a celor care vin din afara televiziunii, pentru că orice restructurare presupune costuri, dar nu atât de mari”, a spus Săftoiu, precizând că persoanele din TVR care vor face parte din aceste comisii nu vor fi plătite.

De asemenea, Săftoiu a spus că TVR a încheiat un parteneriat cu Universitatea „Titu Maiorescu”, care va pune la dispoziție studenți ce se vor ocupa de „secretariatul acestor comisii”.

Potrivit lui Săftoiu, toți angajații TVR trebuie să pregătească pentru evaluări un memoriu de activitate și un CV, vor da un text grilă pe diferite categorii de activitate și vor susține un interviu de 10-15 minute, care va fi filmat, pentru a exista dovada în condițiile în care cineva va contesta apoi.

„Cea de-a 14-a comisie va rezolva contestațiile. Cei care doresc să conteste au această posibilitate”, a spus Săftoiu, precizând însă că tot acest proces de restructurare „se află sub o legalitate absolută, în acord cu legile statului român”. „Nu se va întâmpla ca, odată create aceste premise ale concedierii colective, ca prin repetate procese să se întoarcă înapoi acești oameni. Urmăm calea cea mai legală cu putință, dureroasă, dar necesară. E o cale fără întoarcere”, a mai spus el.

Pe de altă parte, Claudiu Săftoiu a mai spus că are în vedere și obținerea unui credit pentru plățile compensatorii, care, în funcție de mai multe criterii, precum vechimea în muncă, variază de la 3 până la 12 salarii compensatorii.

„Eu voi cere și voi obține foarte curând un credit operațional pentru rezolvarea operațiunilor curente ale TVR (…) Avem câteva garanții imobiliare și avem taxa TV pe care o putem gaja”, a explicat Claudiu Săftoiu.

În acest context, Săftoiu a mai spus că terenul pe care se află Televiziunea Română nu este gajat, în această situație aflându-se doar clădirea nouă a TVR în care se află birourile administrative. Pe de altă parte, el a explicat că turnul și studiourile TVR nu aparțin Televiziunii Române, ci Ministerului Finanțelor. „Noi suntem deținători temporari”, a spus Săftoiu.

Săftoiu a adăugat că nu susține majorarea taxei TV, pentru că, în prezent, Televiziunea Română nu oferă „nici credibilitate și nici emisiuni atractive”. „De ce să ceri mai mult pe un produs care, din păcate, lasă de dorit?”, a spus retoric Săftoiu, precizând că, după ce va face restructurarea în TVR și calitatea producțiilor va crește, se va gândi dacă există o variantă de indexare a taxei. „Acest lucru nu se va întâmpla nici anul acesta și nici anul viitor”, a mai spus el.

Totodată, Săftoiu a subliniat că „Televiziunea Română nu trebuie, nu poate, nu are voie să dispară în felul acesta rușinos în care se pare că unii vor să o arunce”. „Este vorba uneori despre o premeditată acțiune de aruncare în gol a Televiziunii Române, prin măsuri neluate la timp și prin decizii arbitrare”, a spus Săftoiu, precizând că „rezolvarea problemei la TVR este o problemă națională”, care trebuie rezolvată acum.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administrație (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizațională a Televiziunii Române, care prevede desființarea a 872 de posturi, în instituție urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajați.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural și-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang