Dorin Dobrincu a declarat, luni, pentru Mediafax, că fost demis din funcția de director al Arhivelor Naționale ale României (ANR), de către ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, pentru că nu ar fi gestionat bine cazul legat de reînhumarea rămășițelor poetului maghiar NyirÅ‘ Jozsef la Odorheiu Secuiesc.
Cu toate acestea, MAI susține că de fapt lui Dorin Dobrincu i-a încetat detașarea prin decizia președintelui filialei Iași a Academiei Române. Dorin Dobrincu a deținut funcția de director al Arhivelor Naționale din 12 iulie 2007, când a fost numit de ministrul Internelor de atunci, Cristian David (PNL).
Dobrincu a precizat că în seara de 25 mai, ministrul Ioan Rus l-a sunat în legătură datele pe care Arhivele Naționale le-ar putea comunica despre poetul maghiar.
Dorin Dobrincu a declarat că în acea vineri seară a dat în lucru subalternilor să obțină urgent toate datele din arhive, comunicând MAI informațiile găsite repede la acel moment, aceasta în condițiile în care instituția are mai puține documente față de arhiva polițienească.
Coincidență sau nu, tot în seara de vineri, 25 mai, prefectul din Harghita a atacat în instanță autorizația de înhumare a rămășițelor lui Nyiro. Cu două zile înainte, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunțase însă public că informase partea ungară cu privire la dezacordul asupra acestei ceremonii de înhumare și publicase date biografice despre Nyiro Jozsef.
„Prin decizia președintelui filialei Iași a Academiei Române, la data de 15 iunie 2012, domnului Dobrincu Dorin îi încetează detașarea în funcția de director al Arhivelor Naționale și cu data de 18 iunie 2012, prin Ordin al Ministrului Administrației și Internelor, domnul Drăgan Ioan, șef serviciu Arhivistică Cluj, va exercita cu caracter temporar funcția de director al Arhivelor Naționale”, precizează MAI într-un comunicat de presă.
Dorin Dobrincu a povestit însă că noul ministru al Administrației și Internelor i-a reproșat joi seară (14 iunie), în prezența altor oficiali ai Ministerului Administrației și Internelor, că nu a gestionat cum ar fi trebuit cazul poetului NyirÅ‘ Jozsef – pentru care Ungaria a cerut, conform testamentului defunctului, înmormântarea rămășițelor în Odorheiul Secuiesc.
Faptul că ministrul Rus i-a reproșat de față cu alți oficiali MAI că nu ar fi gestionat bine această situație, Dobrincu a considerat că este o jignire, întrucât mustrarea a fost făcută într-o adunare de socializare, nu într-una oficială sau informală. Dobrincu a respins ferm afirmațiile ministrului Rus, precizându-i încă o dată că și-a făcut bine treaba. Astfel, ministrul i-a spus că îl dă afară.
Guvernul României s-a opus reînmormântării poetului maghiar NyirÅ‘ Jozsef (care a susținut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc-n.r.) la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităților române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată.
Rămășițele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la inițiativa Parlamentului de la Budapesta. Președintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirma însă că „țelurile politice” ale lui Nyiro Jozsef trebuie separate de activitatea scriitoricească a acestuia, subliniind că el nu a aruncat volumele lui Eliade „pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier”.
În opinia fostului șef al Arhivelor Naționale, Dorin Dobrincu, „povestea” cu poetul maghiar invocată de ministrul Ioan Rus a fost doar un pretext pentru a-l demite.
În seara de 14 iunie, Dobrincu și-a convocat colegii la Arhivele Naționale și le-a comunicat faptul că i-a încetat detașarea, iar a doua zi a predat funcția.
Vineri, ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a semnat ordinul de eliberare din funcție a lui Dorin Dobrincu.
Dorin Dobrincu a făcut parte din Comisia prezidențială pentru studierea crimelor regimului comunist, ocupându-se de secțiunea „colectivizare”. Dobrincu este din Iași, are 35 de ani și a obținut în 2006 titlul de doctor în istorie.
El spune că se întoarce în Iași, fiind cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”.