Soprana Mirela Zafiri, prim solista Operei Brașov, a murit în urma unei boli necruțătoare. Soprana, care nu împlinise încă 43 de ani, suferea de cancer și a decedat acasă în cursul nopții de duminică spre luni. Ea lasă în urmă un soț și o fiică de 21 de ani.
Mirela Zafiri a apărut ultima oară pe scena Operei din Brașov pe 31 martie.
Soprana va fi înmormântată la Lugoj.
Născută în Lugoj, Mirela Zafiri (n. Lăzărescu), studiază pianul, viola și chitara încă din primii ani de școală. Este licențiată în canto a Universității Naționale de Muzică București, clasa profesor universitar Georgeta Stoleriu (1997) și absolventă a Masterului Universității de Muzică București, specializarea Artă vocală, la aceeași clasă (1999), se arată într-un comunicat al Operei Brașov.
În anul 2008, obține titlul de Doctor în stiință al Universității Naționale de Muzică din București. Un an mai târziu, Mirela Zafiri a reușit o performanță unică în lumea muzicii clasice românești, lansând trei CD-uri, dintre care unul triplu. Pentru această performanță, soprana a fost desemnată „omul anului” la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. CD-urile Mirelei Zafiri lansate în acel au fost: „Mihail Jora – Cântece” (acompaniată la pian de Ana Maria Ciornei), „George Enescu – șapte cântece pe versuri de Clement Marot” și „Colinde pentru mama”. Ultimul este un triplu album, care are în total 30 de cântece. Performanța este unică în muzica românească contemporană.
Mirela Zafiri a susținut 120 de concerte cu orchestre din Italia, Grecia și Spania și a fost invitată la numeroase festivaluri naționale și internaționale. A realizat peste 230 minute de înregistrari radio și este autoarea cărții „Fenomenul Mozart”, apărută la Editura U.N.M.B. (2006).
Mirela Zafiri a cucerit numeroase premii și distincții în cariera sa: laureată la Festivalul – Concurs ,,Mihail Jora”, București, 1998, (Lied), Festivalul – Concurs, „Ionel Perlea”, Slobozia, 1999, (Lied), Premiul „Actualității Muzicale” pe anul 2000 (Lied), Premiul 1 la Concursul European „Euterpe” Taranto, Italia, 2002, (canto), Premiul 1 la Concursul „Citta’ di Castelfidardo”, Ancona, Italia, 2003, (canto), Premiul 1 și Trofeul de Aur la Festivalul Artelor din Phenian, Coreea, 2003, (canto), Premiul de Excelență la Festivalul Național al liedului romanesc, Brașov, 2003, Marele Premiu și Trofeul „Crizantema de Aur”, Târgoviște, 2004, (romanțe)