SPIONAJ ECONOMIC. Procurorii au prins un posibil spion rus pe Aeroportul Otopeni, cu HĂRȚI privind zăcămintele de CUPRU

SPIONAJ ECONOMIC. Procurorii au prins un posibil spion rus pe Aeroportul Otopeni, cu HĂRȚI privind zăcămintele de CUPRU
Publicat: 27/10/2012, 15:12
Actualizat: 06/07/2016, 11:12

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal privind o presupusă rețea de spionaj economic, din care fac parte cetățeni ruși și funcționari români de la IPROMIN București.

Factori de decizie din SC IPROMIN București SA au divulgat către oameni de afaceri din Rusia informații și documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite și zăcământul „SUVOROV”, conform procurorilor DIICOT.

Pe 19 octombrie, vinerea trecută, un cetățean rus de 42 de ani a fost prins pe Aeroportul Otopeni în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente și hărți geologice, emise de autorități ale statului roman, conținând informații și date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru și metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă și Suvorov.

Cetățeanul rus are interdicție de a părăsi Bucureștiul, măsura fiind luată de procurorii DIICOT după ce acesta a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

În prezent, procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentației, caracterul clasificat al informațiilor și documentelor, impactul negativ asupra securității naționale precum și efectele produse asupra economiei naționale și mediului concurențial.

Directorul general al IPROMIN, Sorin Berchimiș, nu a dorit să comenteze pentru gândul scandalul de spionaj din societatea pe care o conduce.

„Nu s-a întâmplat nimic la IPROMIN”, a declarat Berchimiș, înainte de a închide telefonul.

Societatea IPROMIN, Institutul de Cercetări și Proiectări Miniere, are o vechime de peste 60 de ani, conform site-ului de prezentare al societății, și se ocupă de documentația pentru mari obiective miniere, în zone precum Oltenia, Valea Jiului, Baia Mare sau Deva.

SIF Muntenia deține 12,25% din acțiunile acestei societăți, restul de 87,75% din acțiuni fiind deținut de persoane fizice și juridice.

IPROMIN a realizat, printre altele, studiile de fezabilitate la zăcămintele de aur și argint de la Roșia Montană, pe care compania canadiană Gold Corporation și-a bazat estimările privind valoarea investiției din zona respectivă.

UPDATE 13.20SRI evaluează impactul asupra securității naționale a documentelor clasificate despre zăcăminte de cupru găsite la cetățeanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de către Brigada Antitero în urma unui control de rutină, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

„Cetățeanul rus a fost depistat de specialiști ai Brigăzii Antitero în urma unui control de rutină pe Aeroportul Henri Coandă. Asupra acestuia au fost dispuse măsuri preventive de către procurorii DIICOT, iar ofițerii SRI verifică caracterul documentelor și impactul asupra securității naționale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de această anchetă”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava.

UPDATE 15.30Primarul localității Moldova Nouă, Matei Lupu, afirmă că zăcământul de cupru din zonă se află în curs de privatizare, după ce a fost organizată licitație și a fost semnat un precontract, fiind vorba despre al doilea ca mărime din țară și putând fi încă exploatat câteva zeci de ani.

„Am auzit că este vorba despre un caz de spionaj, dar noi nu știm despre ce este vorba. Ce pot să vă spun este că zăcământul este mare și se află în curs de privatizare, iar noi chiar ne așteptam să se audă vești bune, că se va redeschide întreprinderea. Ca mărime, zăcământul este al doilea din țară și ar putea să ridice zona așa cum a fost în urmă cu câțiva ani. Pentru prima dată a fost exploatat în anii ’60 și mai poate fi exploatat câțiva zeci de ani”, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, primarul Matei Lupu.

Potrivit primarului, a fost o licitație pentru privatizarea acestui zăcământ și a fost semnat un precontract, urmând să se intabuleze terenurile, să fie obținute certificatele de exploatare, apoi contractul final.

„Precontractul a fost semnat cu o firmă elvețiană, nu mai știu exact cum se numește. Întreprinderea Minieră Moldova Nouă este închisă din anul 2004”, a spus Lupu.

Este vorba despre firma elvețiană Mineco AG, care a cumpărat de la statul român mina de cupru Moldomin, intrată în faliment, în martie 2012. Există suspiciuni că, de fapt, în spatele acționariatului se află oameni de afaceri ruși. Mineco AG mai deține mine în Serbia și în Bosnia.

Privatizarea Moldomin a fost înconjurată de scandal, firma elvețiană fiind implicată în mituirea unui judecător. Vicepreședintele Curții de Apel Timișoara, judecătorul Cătălin Nicolae Șerban, a fost arestat și trimis în judecată de DNA, pentru trafic de influență, după ce a pretins și a primit, prin doi intermediari, o mită de 50.000 de euro. Șpaga provenea de la doi cetățeni sârbi, iar intermediarii, inculpați și ei, erau consilierul județean de Caraș-Severin, Iacob Chișărău, și reprezentantul firmei elvețiene Mineco AG, Dan Adrian Rus.

Judecătorul avea în lucru două dosare privind Moldomin: unul privind schimbarea unui lichidator judiciar cu altul, iar celălalt privind oprirea vânzării bunurilor Moldomin, ca urmare a lichidării judiciare.

UPDATE 17.15Conducerea IPROMIN îi contrazice pe procurorii DIICOT și susține că niciun angajat al societății nu a divulgat informații sau documente secrete. Instituția arată că duce negocieri cu o firmă străină, care lucrează cu consultanți din Rusia, astfel explicându-se de ce un cetățean rus avea asupra lui hărți cu zăcămintele de cupru din zona Moldova Nouă.

Firma respectivă, care are o reprezentanță în România, este interesată de deschiderea unei exploatări la zăcământul Moldova Nouă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor