Prima pagină » Știri » Strategia PDL la REFERENDUM: cum să ții alegătorii departe de urne. Ascultă ce raportează primarii când primesc UN TELEFON DE LA SEDIUL CENTRAL AL PARTIDULUI

Strategia PDL la REFERENDUM: cum să ții alegătorii departe de urne. Ascultă ce raportează primarii când primesc UN TELEFON DE LA SEDIUL CENTRAL AL PARTIDULUI

EXCLUSIVITATE

Sub pretextul unui sondaj realizat de conducerea partidului, gândul a aflat ce tactică vor aplica primarii PDL pentru votul de dumincă, 29 iulie. Din 11 primari democrat-liberali contactati, 6 au raportat la „centru” că sunt pregătiți să tină votanții simpatizanți ai PDL departe de urne. Un primar din Iași a relatat că, pentru a ține oamenii ocupați, a organizat partide de pescuit și jocuri sportive. Un alt primar, din Constanța, a relatat că le-a spus în față alegătorilor să nu se prezinte pentru că el nu va vota și este ferm convins că cetățenii îi vor urma sfatul.

Alți primari au spus că au folosit metode mai puțin directe de a demobiliza alegătorii, adică în discuții doar au sugerat că o idee bună ar fi să nu se prezinte la vot. În Cluj și Sibiu, primarii contactați erau însă bulversați pentru că nu au primit încă ordin de la conducerea partidului și întrebau presupusul reprezentant PDL ce să facă.

Pentru a primi răspunsuri cât mai sincere din partea primarilor PDL, am apelat la un sondaj incognito. Am sunat 11 filiale PDL din țară în numele organizației centrale pentru a verifica modul în care gestionează votul de la referendumul pentru suspendarea președintelui Băsescu. Acesta a fost textul standard: „Sunt Marian Popescu, raportor la organizația centrală a partidului. V-am sunat pentru a face o inspecție prin sondaj a modului în care s-au pregatit filialele locale pentru votul de duminică. Vă rog să ne spuneți cum veți proceda pentru ca algătorii să nu se prezinte la vot în număr mare.” Citește mai jos rezultatul presupusului sondaj

Adamclisi din județul Constanța: Boicotăm prin neprezentare

Burcea Anton-Tudorel, primarul comunei Adamclisi (2150 locuitori) din județul Constanța, spune ferm că va boicota pe linie de partid votul. „În ceea ce ne privește, noi o să boicotăm prin neprezentare. Alegătorii vor face ce voi face și eu. Marea majoritate nu doresc să iasă la vot pentru că nu sunt de acord cu chestia asta. Aici a fost o luptă grea pentru că sunt susținători ai PNL și PSD care nu știu cum să reacționeze. În rest, pe oameni i-am convins. Oricum am avut alegeri acu’ o lună, mai avem și acu’, vă dați seama că nu mai are nimeni chef”, susține primarul Burcea. Reprezentantul PDL este de părere că prezența la vot nu va depăși 40%. „Din ce am văzut, oamenii de aici ar vrea ca domnul Băsescu să își ducă la final mandatul. În plus nu am văzut la ei nicio dorință prea mare de a vota”, mai explică edilul Burcea.

Burcea Anton-Tudorel, primarul comunei Adamclisi by Biro Attila

„Decât să facă o greșeală mai bine stau acasă”

Văcariu Constantin Aurelian, primarul comunei Arpașu (2703 locuitori) de Jos din Sibiu, susține fără dubiu că votanții din localitatea sa sunt împărțiți în două tabere: cei indeciși care nu participă la vot iar cei care participă dar votează împotriva suspendării președintelui Băsescu. „De două săptămâni am stat de vorbă cu cetățenii. Le-am explicat care e direcția pe care mergem, adică cei care vor vota vor alege pentru nesuspendare. Celor indeciși, nehotărâți, le-am spus că, decât să facă o greșeală sau să nu înțeleagă între ‘da’ și ‘nu’, că oamenii pot fi induși în eroare, eu le-am spus că mai bine să stea acasă. Vedeți că poate ei nu înteleg exact pentru ce ‘da’ și pentru ce ‘nu’. Eu le-am spus că cea mai bună variantă pentru nehotărâți este să rămână acasă”, detaliază primarul Văcariu.

Văcariu Constantin Aurelian primarul comunei Arpașu by Biro Attila

Alesul PDL spune că a muncit din greu și le-a explicat consătenilor săi că puterea a fost luată prin ilegalități de USL. „Oamenii sunt revoltați de treaba asta. Ei sunt mai simpli, dar înțeleg că USL nu a luat puterea legal. Eu cred oricum că și cei nehotărâți vor râmâne acasă. Oamenii sunt oricum sâtui de alegeri, de referendum. Au vâzut și reacțiile din Europa și chiar nu îs de acord de modul în care a fost luată puterea”, mai adaugă primarul comunei Arpașu de Jos.

La pescuit, la sport, numai la urne nu

Dan Niță, primarul comunei Miroslava (9.243 locuitori) din județul Iași, susține că a discutat cu mare parte din alegători. Cât despre cum a convins alegătorii să stea departe de urme, explică în felul următor: „Am discutat cu oamenii, cu mare parte din ei. Au înțeles că ce se întâmplă nu este un lucru corect. Au înțeles că nu e bine să se ducă la vot. Eu spun că în proporție de 70% nu vor merge. În plus, avem în fiecare sat oameni care au organizat o activitate sportivă, să îi ducă la o baltă, la pescuit… Eu cred că prezența va fi sub 30%”. Primarul este convins că a demobilizat electoratul.

Dan Niță, primarul comunei Miroslava by Biro Attila

Mihai Cirlan, primarul comunei Baia (7000 de locuitori) din județul Suceava, spune că s-a pregătit temeinic pentru referendumul de duminică. „Tot ce a depins de mine am făcut ca să fie bine la vot”, explică primarul. La întrebarea cum va face ca alegătorii să rămână acasă, Mihai Cirlan a răspuns astfel: „Mai mult prin discuții cu ei am încercat să îi conving. Oricum sunt scârbiți de atâta politică și probabil o să fie o prezență scăzută. Le-am spus că, dacă tot se prezintă, să voteze ‘nu’, adică împotriva suspendării. În caz contrar mai bine să stea acasă”. Primarul susține că nu a organizat pentru duminică nici un eveniment.

Convinși să rămână acasă prin mesaje indirecte

Gurgu Tudorel, primarul localitatea Ciobanu (2850 de alegători) din județul Constanța, spune că nu el se ocupă de campanie și ne-a făcut legătura cu Sorin Cociș, șeful de campanie, secretar executiv al Biroului Permanent Județean. Întrebat cum s-a asigurat filiala locală că oamenii nu vor ieși la vot, șeful de campanie spune că alegătorii au fost informați clar în acest sens: „Mesajul a fost transmis și la noi, la Ciobanu, nu sunt probleme. A fost un mesaj indirect. Spre exemplu, dacă primarul a fost întrebat dacă se duce la vot, el le-a transmis că nu se duce. Așa estimam ca prezență probabil o să fie undeva la 40%.”

Sorin Cociș șeful de campanie, secretar executiv al Biroului Permanent Județean by Biro Attila

„Am metode să îi fac să stea acasă dacă e nevoie”

Mureșan Augustin, primarul comunei Bobâlna (1.693 locuitori) din județul Cluj, estimează un procent de 70% la alegeri, dar spune că are metode să îi convingă pe oameni ori să stea acasă, ori să voteze pe linia partidului, adică împotrivă. „Noi ne-am pregătit să votam cum trebuie. Părerile sunt cam împărțite. Se poate să îi convingem și să nu vină la vot. Știm noi ce să facem să nu vină. Am eu metodele mele să îi conving. Treaba e bună. Eu le-a spus oamenilor adevărul. Ca prezență o să fie cam 70%, dar o să fie votul unde trebuie”, spune primarul Mureșan Augustin.

Mureșan Augustin primarul comunei Bobâlna by Biro Attila

Miercurea Sibiului: „Ce facem? Se merge la vot, nu se merge?”

Ioan Troancă, primarul orasului Miercurea Sibiului (3944 louitori) (jud. Sibiu), spune raportorului că așteaptă un semn de la conducerea PDL, dar că după estimarea sa nu se vor prezenta 50% din alegători. „Spuneți-ne cum să ne pregătim, că noi nu știm. Se merge la vot, nu se merge? Președintele ne zice să mergem, alții zic să nu mergem. Noi încă nu știm că abia mâine avem ședință la BPJ și apoi o să știm. Noi suntem pregătiți. Oricum eu nu cred că o să fie 50% prezență. Eu sper să iasă bine că aștia îs mișei și o să îi bată Dumnezeu.”

Ioan Troancă, primarul orasului Miercurea Sibiului by Biro Attila

„Domnu președinte zice să mergem la vot. Apoi eu nu pot să opresc televizoarele”

Ioan Morar, primarul comunei Râsca (1424 locuitori) din județul Cluj, este și el la fel de nehotărât precum alegătorii săi. Spune că nu știe ce să facă și nici alegătorii din comuna sa nu știu clar ce vor face duminică. „Tot ce ține de organizare am făcut. Pe partea politică, nici la nivel de țară nu se știe. Nu se știe dacă va fi 50%. Nu m-am organizat nicicum ca să țin oamenii acasă pentru că pe televizor domnu’ președinte zice să mergem la vot. Apoi eu nu pot să opresc televizoarele. E o necunoscută, o caracatiță, o enigmă. Oamenii, unii zi că vor merge, unii că nu vor merge. Oricum, mulți oameni îs plecați. Eu ce să le zic oamenilor când unii zic să mergem, alții să nu mergem. Noh! E cu semnu’ întrebării. Nici nu pot să îi țin pe oameni nici să meargă, nici să nu meargă. Îi întru-n fel și altfel, cum îi vorba la noi”, a relatat primarul.

Ioan Morar, primarul comunei Râsca din județul Cluj by Biro Attila

„Dacă plouă nu prea vine lumea”

Porumb Ioan, primarul comunei Așchileu (6929 locuitori) din județul Cluj, spune că nu a primit niciun ordin despre cum să își mobilizeze sau demobilizeze electoratul. „Totul este în regulă până acum. Ce pot să vă este că alegătorii sunt împărțiți. Nouă nu ni s-a transmis nimic de genul să ținem oamenii acasă. Prea multe nu le-am spus, că oricum dânșii văd la televizor și trag ei concluziile. Prezența va depinde de timp. Dacă plouă, nu prea vine lumea. Oricum eu zic că o să fie către 50%”, a explicat primarul din Cluj.

Porumb Ioan primarul comunei Așchileu by Biro Attila

Iliescu Eugen, primarul comunei Dobromir (2828 locuitori) din județul Constanța, este adeptul votului, indiferent de mizele și strategiile de partid. „Eu sunt de părere că alegătorii să se prezinte la orice votare, să iși spună punctul de vedere. Sigur că ma deranjează când se îngrămădește lumea, noi trebuie să dăm dovada că suntem civilizați. Până acum, la noi au fost procente mari. La locale au fost peste 90%.”

Iliescu Eugen primarul comunei Dobromir din județul Constanța by Biro Attila

„Fiecare s-a informat și nu știu ce să zic. Cum o vrea Dumnezeu”

Avram Teodor, primarul comunei Almaș (2676 locuitori) din judetul Arad, raportează că, după sondaj, prezența va fi de 42%, dar a recunoscut că nu le-a transmis alegătorilor să rămână acasă „Am făcut afișe, am vorbit cu ei ca să voteze cum trebuie. Nu le-a spus să stea acasă, oricum ei sunt hotărâți că știu că sunt alegeri în toamnă și atunci o să aleagă. Acuma fiecare s-a informat și nu știu ce să zic. Cum o vrea Dumnezeu.”

Avram Teodor primarul comunei Almașu by Biro Attila

Citește și